Атрун Зала

athrun_zala_002
Атрун Зала е герой от аниметата Seed и Seed Destiny в поредицата “Мобилни костюми Гъндам”. Той е пилот на мобилен костюм и приятел на Кира Ямато, но понякога се налага да се изправя срещу него заради заповедите на свои ръководители като Рау Льо Крузе и Гилбърт Дюрандал.
Атрун е син на Патрик Зала, фанатичния предводител на Координаторите, генетично подобрени хора. Патрик мрази обикновените хора и смята, че трябва да освободи космоса от присъствието им. Атрун не е така фанатизиран като него, но следва заповедите на баща си и своя пряк началник Льо Крузе. Нещата за Атрун се усложняват по време на атаката на Хелиополис, изкуствен свят, в който той се изправя срещу приятеля си Кира Ямато. Кира също е Координатор, но се бие на страната на Земята, които Атрун, не без основание, намира за предатели, тъй като са унищожили цял изкуствен свят на неговата раса. Битките с Кира, който избягва на кораба “Архангел” обаче започват да променят перспективата му. Макар да не е толкова добър пилот на “Гъндам” като приятеля си Ямато, Атрун успява да унищожи мобилния му костюм и смята, че го е убил. Това го наранява дълбоко, тъй като двамата са приятели от детинство. Срещи с Лакус Клайн и Кагали, принцеси съответно на Координаторите и неутралната земна страна Орб, го убеждават, че този цикъл на омразата е погрешен. Когато разбира, че Кира е все още жив, Атрун застава на негова страна в последната битка са Рау Льо Крузе, опасен клонинг, който всъщност иска да унищожи човечеството като раса, която според него по начало се стреми към такъв свой завършек.
athrun_zala_4800
По-късно Атрун остава да живее с Кагали, която обаче бива въвлечена в оплетената политика на Орб. Младежът е привлечен от реториката на пацифиста Гилбърт Дюрандал, без да подозира, че той има план, в който отнема свободната воля на човечеството и предопределя бъдещето на всеки един човек според генетичните му заложености. Това първоначално го изправя срещу Кира, като този път Атрун е принуден да отстъпи. После обаче Атрун отново помага на приятеля си и обезоръжава новия ас на Координаторите – Шин, без обаче да го убива.
На края на историята, тримата най-добри пилоти на мобилни костюми, Кира, Шин и Атрун, стават приятели.
athrun-zala-full-1641307

Тагове:  

Оставете отговор