Атаката на титаните

titan2

Shingeki no Kyojin („Атаката на титаните“) е японска манга, написана и илюстрирана от Хаджиме Исаяма. Издава се от  Bessatsu Shōnen Magazine, като към август 2018 има излезли 26 броя.

Първият сезон на анимето излиза от 7 април 2013 до 29 септември 2013 г и се състои от 25 епизода. Адаптира се от Wit Studi, известни още и с анимета като Owari no Serafu („Ангелът на опустошението“) и  Mahō Tsukai no Yome („Жената на магьосника“). Въпреки това Shingeki no Kyojin е най-известният им проект. След много дълго чакане и няколко пъти замразяван проект, вторият сезон излиза 4 години след първия. За съжаление е от само 12 епизода, като това е компенсирано с много бързото излизане на третия сезон, който към момента има 12 излезли епизода и се очаква да има още толкова.

Така, мисля че е време да се насоча към сюжета на самото аниме. Историята се развива в един постапокалиптичен свят. 107 години преди събитията в анимето титаните (или гигантите), които са раса от  огромни човекоподобни и човекоядни същества, едва не са унищожили хората. Последните, разбира се, са намерили начин да се спасят, а именно чрез построяването на няколко стени. Стените всъщност са три на брой и са високи по 50 метра, като най-вътрешната се казва Sheena и респективно там живеят краля и останалите важни особи, средната стена е Rose, а последната и най-външна е Maria.

titan

Всяка една от стените има четири района, които са леко по-издадени от самата стена с идеята това да привлича титаните, за да не атакуват директно стената и ако нещо се случи с нея, хората просто се евакуират бързо, така, че да няма много жертви, тъй като реално между всяка една от стените и тези региони има укрепления, които да пазят от по-нататъшна инвазия. В един от тези региони, Shiganshin, нашият главен герой Ерен живее спокоен и обикновен живот. Той е типичният протагонист за едно шоунен аниме. С нищо реално не изпъква пред другите, ако разбира се не броим доведената му сестра, която лесно може да мине за яндере. Ерен много се възхищава на един от легионите в армията – този който излиза и изследва света зад стените (Survey Corps). Един прекрасен ден обаче, докато е навън с гореспоменатото яндере (Микаса) и най-добрият си приятел Армин, това от което хората са се бояли най-много се случва – южният район на Maria е атакуван от 60 метров титан. Стената е разбита и единственият изход е хората да бягат за живота си. Разбира се няма да имаме главен герой, ако нещо трагично не се случи с него. След падането на район Shiganshina всички започват да се евакуират, но той решава да се върне до къщата където живее и да види дали всичко е наред с майка му. За съжаление жената е изядена от титан. Единственият здравомислещ в тази ситуация е един военен, който познава семейството и идва да види дали всичко е наред. Когато обаче вижда, че не може да помогне на Карла (майката на Ерен), той грабва него и Микаса в опит да ги спаси и да ги заведе до Maria, преди да са затворили портата, която ги разделя. Е да, ама не. Появлява се още един титан, който за разлика от другите, които тичат хаотично и ядат хора, тича директно към тази свързваща точка. Все още не докрай затворена и укрепена портата поддава и така Maria остава незащитена и титаните нахлуват там. Така вече единственият вариант за спасение за всички е да стигнат до Rose.

Много загиват, но и много оцеляват в този съдбоносен ден. Какво точно е станало с Ерен, Микаса и Армин и защо и тримата решават да влязат в армията, какво се случва, когато 60 метровият титан се появява пак и напада и стената Rose, кой е Леви (или Ливай) ще разберете само ако гледате анимето. Искам още да вметна, че историята е много интересна и уникална, артът е страшен, Linked horizon са просто перфектни в първите ти откриващи теми (четвъртата просто не е тяхна за най-голямо съжаление на всички), има много мистерии за разгадаване и въпреки, че има и доста несъвършенства, „Атаката на титаните“ си заслужава да се види.

Ревю на Мария Пугьова

Оставете отговор