Асока (Междузвездни войни)

ahsoka book

“Асока” на Е.К. Джонстън е роман от поредицата “Междузвездни войни”, който преведох в края на миналата година. Поради това, че от тогава до издаването му в началото на този месец мина доста време, по независещи от издателството причини, моите спомени за него са малко смътни, но все пак ще споделя впечатленията от това, което помня.

Асока Тано, известна героиня от Войните на Клонираните, сега е само някогашен джедай и като такава е заплашена от силите на новата галактическа Империя, която преследва оцелелите след фаталната Заповед 66 джедаи. Асока се мъчи да избегне сблъсъка с имперските щурмоваци и това я отвежда на планетата Раада, селски свят, който изглежда достатъчно изолиран, че да може тя да живее на спокойствие, макар и смазана от убийствената скука на земеделския живот. Когато обаче Империята стига и до тази планета, тя разбира, че няма място в космоса, което да е останало незасегнато от новия тоталитарен режим – и решава да помогне на селяните в битката им за свобода…

“Асока” е книжка за едно въстание, което я прави някак странно позната на българския читател, макар контекста в Щатите да е съвсем различен – книгата следва новата феминистка вълна на поредицата, започната от “Дисни” и Катлийн Кенеди и поради това най-големият й недостатък е отсъствието на силен мъжки персонаж. За един българин обаче ще му бъде интересно да прочете за познатото от нашата история вълнение по организирането на един бунт, първоначалния ентусиазъм, първите успехи и по-късно, цената на неподчинението. Това ми се стори доста любопитно, тъй като показва как един текст може да заживее свой собствен живот, встрани от замисъла на автора. Иначе може би най-силните моменти са със злодея, който може и да не е реална заплаха за джедай, но за обикновените хора е смразяващо присъствие на тъмната страна и ужаса, които внезапно могат да отнемат живота ти.

Финалът на историята връзва чудесно книжката с анимацията “Бунтовници” и изгражда мост между нея и “Войните на клонираните”, така че ако харесвате Асока Тано и следите сериалчетата по “Междузвездни войни”, вероятно бихте искали да си купите тази книга.

Оставете отговор