Артас

Артас

 

Author: Woodstrider
Date: 23.08.2008


Име: Артас Менетил
Поредица: Warcraft
Пол: мъж
Клас : рицар на смъртта, преди паладин
Характер: зъл, преди добър

Обща характеристика
Поведен по пътя на отмъщението, Артас се превръща от най-пламенния защитник на доброто в неговия най-голям враг.

Животопис:
Артас Менетил е син на крал Теренас Менетил II, владетел на Лордерон. Като млад той бил обучаван в бойното изкуство от Мурадин Бронзбиърд и после става член на ордена на Сребърната ръка, където се превръща в блестящ паладин, гордост за баща си и за своя наставник Утер Носителя на Светлина.

В Лордерон, обаче настанали проблемни времена, орки нападали и отвличали хора за жертвопринишения. Било време принц Артас да покаже своите способности. Оказало се обаче, че има много по-голяма опасност за населението от орките. Из Лордерон се разнесла странна чума. Артас бил изпратен да проучи източника й с помощта на младата магьосница Джейна Праудмуър, с която имал романтична връзка преди време. Двамата разкрили, че чумата била дело на култ, воден от некроманта Кел’Тузад. Те успели да убият магьосника, но злото било вече направено. Заразено с чума зърно било разпратено из кралството. То превръщало населението в безмозъчни зомбита. В град Стратхом Артас станал свидетел на този ефект – Мал’Ганис, повелителя на страховита немъртва армия, превръщал населението в зомбита, прибавяйки ги към своите редици. Артас не можел да понесе това – предпочитал хората от Стратхолм да умрат от еговата ръка, отколкото да служат на Мал’Ганис като безмозъчни немъртви. След като Артас изцапал ръцете си с кръвта на народа си, той предизвикал Мал’ганис, виновника за клането. Коварният демон, обаче казал, че тяхната битка ще се състои в замръзналата пустош на северния континент Нортренд.

Артас приел предизвикателството и отплавал за Нортренд. Там срещнал стария си наставник и приятел – джуджето Мурадин Бронзбиър, който бил обкръжен от немъртвите. След като Артас му помогнал, Мурадин му казал, че бил на експедиция в Нортренд за да търси могъщ меч на име Фростморн. След няколко дни обаче, пристигнал пратеник на крал Теренас, който нареждал Артас и войските му да се завърнат в Лордерон. Артас, обаче, бил твърдо решен да отмъсти на Мал’Ганис. Наемайки тролове и огрета, той изгорил корабите на армията си. Когато Лордеронските войски ги достигнали и видели изгорелите кораби, Артас казал, че това било дело на наемниците, след което ги избили. Вече нямало връщане назад – трябвало да се изправят срещу Мал’Ганис и неговата немъртва армия. Артас обаче съзнавал, че силите му не били достатъчни. С Мурадин трябвало да намерят Фростморн и да го използват срещу демона. Мечът бил зорко пазен, но Артас и Мурадин победили пазителя. Мурадин обаче прочел близо до меча надпис, на който пишело, че оръжието е прокълнато. Артас казал, че с радост би приел всяко проклятие, стига да може да отмъсти. Когато той взел меча, къс лед се забил в Мурадин, поваляйки го. Артас оставил своя приятел и се върнал в лагера си, приготвяйки се да атакува крепостта Драк’тарон, където бил Мал’Ганис. Прокълнатото острие дало на Артас голямо преимущество и той успял да победи демона.

Гласът на прокълнатия Фросморн, обаче, подлудил Артас и той се отправил да скита из ледената пустош. След време, когато се върнал в Лордерон, той бил посрещнат радушно. Артас влязъл в тронната зала и погубил баща си крал Теренас. В Лордерон настанал хаос. Принц Артас вече служел на друг крал – Кралят Лич, който бил захвърлил своя меч, Фростморн, за да може да намери шампион за своята армия. С меча в ръка, Артас се превърнал в първия рицар на смъртта, немъртъв, безсъвестен и безусловно покорен на Краля Лич Нер’зул. Артас започнал да изпълнява задачи за Немъртвата Напаст, армията на Нер’зул, които му давал Тайхондриус, демон от по-висш ранк от Мал’Ганис.

Първата задача на Артас като рицар на смъртта била да събере отново Култът на Прокълнатите, който бил разпространил чумата. За целите на Краля Лич, некромантът Кел’Тузад трябвало да бъде съживен, но той бил твърде могъщ за просто издигане от смъртта. Затова Артас и скверната му армия се отправили към Силвърмуун и неговия Слънчев кладенец, място с голяма магическа сила. С трудност Артас преодолял магическите защити на елфическия град и воините на рейнджър-генерал Силванас Уиндрънър, която Артас убил и чрез ритуал превърнал в немъртва банши. Артас унищожил Силвърмуун и осквернил Слънчевия кладенец като възкресил Кел’Тузад като безсмъртен лич.

Кел’Тузад бил мъдър и запознат с плановете на Краля Лич – немъртвата армия била само предвестник на Пламтящият Легион, огромна войска, унищожаваща световете – трябвало да се призове в Азерот демоничния господар Архимонд, но затова се искало специални приготовления. Артас и Кел’Тузад, избивайки няколко клана скверни орки, достигнали до демонична порта, където се свързали с демонския повелител и получили своите нареждания. Трябвало да отидат до магическия град Даларан и да вземат книгата на великия магьосник Медив. Ден след като това станало, Кел’Тузад призовал Архимонд. Мощта на демона била толкова голяма, че само с едно заклинание унищожил целия Даларан. Изглеждало обаче, че след като Архимонд и неговата демонична армия навлязла в Азерот, Артас и немъртвите били ненужни.

Кралят Лич бил създаден от друг демоничен лорд, не по-малко силен от Архимонд – Кил’джейдън. Владетелят на немъртвите бил държан като затворник в Замръзналия трон в Нортренд. Ако немъртвите искали да продължат да съществуват, то демоните трябвало да бъдат победени. Ролята на Артас не била приключила. Той отпътувал до Калимдор, където демоните били нападнали нощните елфи и показал на Илидан Стормрейдж, ловец на демони, как да победи един от водачите, коварния Тайхондриус. По този начин и след епична битка при връх Хайджал, Архимонд и демоните му били победени.

Артас се завърнал в родния си Лордерон като крал. Той унищожил последните следи от ордена на паладините с помощта на верния Кел’Тузад и тъмния рейнджър Силванас Уиндрънър. Кралят Лич Нер’зул, обаче се свързал с него, казвайки му че силите му отслабват. Така група от немъртвите избегнали контрола на Краля Лич и се опълчили на Артас. Водила ги Силванас Уиндрънър. Тъмните сили на Артас също били намалели, а Нер’зул бил в беда – Илидан Стормрейдж, който служел на демоните, бил изпратен да го унищожи в Замръзналия трон. Артас трябвало да бърза и потеглил, ранен от стрела на Силванас, за Нортренд.

В Нортренд, Артас срещнал един от главните слуги на Краля Лич – Ануб’арак, немъртъв крал на Ажол Неруб, кралството на паяците – нерубийци. Двамата трябвало да бързат за да достигнат Краля Лич преди Илидан. Те предприели опасно пътуване под земята, през Ажол Неруб, и стигнали тъкмо навреме. Кралят Лич дал на Артас от своите сили и немъртвият рицар успял да победи Илидан в епична схватка. Качвайки се до Замръзналия трон, Артас го разбил, вдигнал короната на Краля Лич и я сложил на главата си. Духовете на двамата се слели и новият крал на немъртвите се възкачил на своя трон, копнеейки да унищожи всичко живо.

Оставете отговор