Арктическа нация (Блексед #2)

blacksad2

Продължавам прегледа на комиксовата поредица “Блексед” с невдъхновения и клиширан втори брой “Арктическа нация”, който, в общи линии, почти заличава добрите впечатления от първата част.

Котаракът детектив Блексед, който живее в свят на атропоморфни животни, бива ангажиран по случай с изчезнало черно мече, което го отвежда в южните части на страната, напомняща Америка от едно време. Там той попада на конспирация, свързана с “Арктическа нация”, радикална фракция на животни с бяла козина, които според него са отговорни за отвличането на детето. Дали наистина е така, ще разберете ако прочетете комикса…

Темата с расизма е благодатна за “фъри” истории и е разглеждана сполучливо от Акиф Пиринчи в “Котки”, от Андрю Суон в книгите за тигъра Раджастан, в класиката “Зоотрополис” на Дисни, в анимета като Beastars и BNA. Във всички тези произведения – по-сполучливо, отколкото в “Блексед”. Испанските автори се опитват да постигнат духа на стари филми за тормоза над чернокожите като In The Heat of the Night и “Мисисипи в пламъци”. Първият проблем с това е, че тези филми са почти съвършени и трудно могат да бъдат стигнати. Вторият е, че тази проблематика звучи адски изкуствено пришита на “фъри” свят. Като има бял супремасизъм при животните, що в първата част главния злодей беше зелен гущер? То ясно, че сюжетът е отделен във всеки брой, но не върви и светът да е така. Третото е общият контекст. Днес просто е модерно да се мразят всички бели особено ако става дума за християни, каквито са направени полярните животни в тази история. Такова отношение и спрямо хората е гротескно, както се вижда от унищожаването на европейската история от политкоректните през последните месеци, но с животни като белите мечки, от които в света са останали по няколкостотин бройки, вече е зловещо.

“Зоотрополис”, който се счита за еталон в историите за антропоморфни животни, свърши с приятелство между отколешните врагове заек и лисица, давайки надежда за бъдещето. Тук посланието беше, белите да мрат. Е затова не просто не уважавам, а мразя политкоректниците. Ще видя как са нататък броевете, но ако са в същия дух, поредицата ще си остане недовършена от мен. Вторият брой е боклук.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор