Априлска жътва

april branko

Бранимир Събев се утвърди като един от най-добрите автори на жанрова литература у нас със сборници като “Хоро от гарвани”, “Човекът, който обичаше Стивън Кинг” и “Пустинният скорпион”, последните два от които са излезли на книжния пазар под егидата на “Ибис”, издаващи през последните години Х.Ф. Лъвкрафт и Стивън Кинг на български. Сега за Панаира на Книгата отново на техния щанд ще може да намерите “Априлска жътва” – новата антология на Бранимир от жанровете хорър, фантастика и фентъзи, която е и най-добрата негова книга досега. Понеже всички от разказите са на ниво, което заслужава внимание, ще се спра на всеки от тях поотделно.
Лъстиво сърце
Трилър
“Лъстиво сърце” е бардак, в който всеки клиент може да си намери нещо за своя вкус, колкото и да е извратен. Но Джак не е от сложните клиенти. Той обича нормалният, човешки секс. С една особеност – винаги носи нож на срещите си…
Атмосферен разказ, който увлича и държи в напрежение читателя.
Наемник
Фентъзи, гримдарк
Наемникът Леотур е боец, който взима скъпо за услугите си, но поне знаеш за какво си даваш парите. Когато обаче сираците Форпо идват с зов за помощ, дори неговите умения могат да се окажат недостатъчни. Новата мисия ще ги отведе до замъка на граф и графиня Верид, чудовищни убийци, които владеят страховита черна магия… а и самите те вече не са хора!
Страхотно приключенско фентъзи, подправено обилно с хорър подправка, която ме кара да го причисля към поджанра “гримдарк”, от който са и любимите ми книги от поредицата Warhammer. Идеята за паешките зомбита е уникална.
Водният град
Пост-апокалиптична фантастика
Първоначално издаден в колекцията “Мечове в морето”, този разказ разказва историята на Джеси Уинслоу, наемник, който търси лек за човечеството в бъдеще, опустошено от метеорит и последвалия го, унищожаващ всичко живо вирус. Джеси ще трябва да намери лекарството “Ескупал” и да оцелее сред срещата си с гигантските змии, плъзнали след края на човечеството…
Харесах този разказ преди, харесах го и сега. Включването на страховитата Яку-мама, позната ми от стария сборник с приключенски “Разкази за джунглата” определено кефи.
Скрежко
Хорър, сплатър
Христина е самостоятелна млада жена, която не иска да си гледа домашни любимци. Цапат, досаждат – не е за нея. Но когато белият и красив Скрежко започва жално да мяучи за помощ в студа, сърцето й не издържа и си го прибира. Скрежко се оказва приказно красив норвежки горски котарак, бял като снега, в който е намерен, чудесно другарче, което дава обич в живота на Христина. Тя обаче и не подозира, че зад неговата красота се крие природата на безмилостен хищник, готов да защити стопанката си от всяка заплаха.
Това е уникален разказ, поради това, че е като монета – с две страни, ези и тура, светла и тъмна. Бранимир Събев е посветил разказа на своя приятел и колега Сибин Майналовски, който обожава котките, а първата половина от разказа Скрежко е едно от най-сладките и разкошни същества, за които съм чел на книга и на моменти ми напомни на моя първи котарак, вечно живия в сърцето ми Миши. Миши обаче нямаше страховитата сила на Скрежко, която се разкрива в последствие от Бранко в шеметни битки на котарака с питбул, гигантски плъх /oh, yeah!/ и… фен на “50 нюанса сиво”, приел историята й твърде насериозно. Финалът е шокиращ и култов.
Големият двубой
Тийн
Тази история излиза жанрово от другите произведения в сборника, но пък стана един от любимите ми разкази в него. Теодор Дачев и Серафим Бисеров са две момчета, съперници в училище. Докато на Тери обаче нещата му идват отръки, Сефи трябва да се старае за всяка оценка и пак нещо не му достига. И за двамата обаче страст се оказва баскетболът – и ще решат кой е по-добър в една голяма, епична игра…
Това е много смислен разказ за порастването и съзряването, който е необходим на всеки, минаващ през най-трудната възраст на тийнейджърските години, а също и на тези, които искат да си спомнят за глупостите, които са вършели тогава.
Хотел “Макабър”
Хорър
Маркус се събужда в хотел “Макабър” и започва да се разхожда из коридорите му, ставайки свидетел на невиждани ужаси, излезли сякаш от недрата на Ада. Маркус опитва отчаяно да се измъкне и слиза надолу по етажите в опит за бягство… Но не знае, че е на място, откъдето още никой не се е върнал.
Кратка, но стилна импресия на хоръра в духа на Клайв Баркър.
Сурат пазар
Фантастика
Златомир Арнаудов е човек, трън в очите на всички властници по целия свят. Започнал мисията си с изваждане на мафията от властта в България, той се е насочил към тайните на целия свят и немилостиво ги вади една след друга, изправяйки срещу себе си правителствата на САЩ, Русия и Саудитска Арабия. Сега те са по петите му, готови да го докопат, да го накарат най-сетне да замълчи… Но един майстор на загадъчния Сурат пазар може да му предложи спасение.
Социална фантастика. По принцип това не ми е любимият жанр, но Бранко и с него се е справил много добре.
Вярна и единствена
Фентъзи
Гримвар е огромен и могъщ варварин, който е имал голям успех на бойното поле и никакъв сред жените. Една е имал, която да му пасва идеално, но пък точно тя си е отишла, а останалите… коя е невярна, коя е алчна, коя само го тормози. Накрая Гримвар се моли на бога на войната за половинка, която да бъде неговата Вярна и единствена. Но как ще отговори божеството?
Отговорът на този въпрос намирате на страниците на този разказ, напомнящ творчеството на Робърт Хауърд за Конан Варварина.
Отмъщение
Фантастика, екшън
Един от двата ми най-любими разказа в сборника. Баксу Дебелия, наркобарона на планетата “Тарибан”, е убил осиновителите на главния герой в сюжет, напомнящ оригиналния филм за “Междузвездни войни”. Момчето иска отмъщение, но вместо на мъдър джедай като Оби-Уан попада на Ар-Мракад, престъпник, още по-безпощаден и от Баксу. Той е готов да помогне на отмъстителя, макар и само заради своята изгода и му дава оръжия, каквито малцина в галактиката са виждали. Сега героят ще се отправи на финален сблъсък с убийците на хората, които са то отгледали…
Това е най-епичният разказ в творчеството на Бранимир, завладяваща история със страхотно развити персонажи, култова атмосфера, мега фантастичен екшън, достоен за аниметата на “Трансформърс” или любимите ми книги за Warhammer 40 000, а на финала има смазваща развръзка. Като специален бонус искам да отбележа костюма на главния герой, който би накарал герои като Батман, Железния човек и Ринцлър от “Трон” да му завидят. На едно място в историята героят си признава, че е момченце и затова обича оръжия. Е, аз също съм така и затова се надъхах страхотно с тази история!
№24
Хорър
Това е другият ми любим разказ в сборника. Венци и Коко ходят на гости на своя любим учител по биология Веселин Панчев, неугледен човек и особняк, който обаче запленява въображението им с колоритни и страшни истории. Когато учителят им се поболява, те подозират в това омразния си преподавател по физика и математика Перун Апостолов, но странното е, че единственото, което сякаш поддържа Панчев са огромните количества сладко, които децата му носят. Но ще стигнат ли сладкишите, за да утолят глада на биолога?
Това е епичен хорър, на който и Дийн Кунц би могъл да завиди. Изумително е как в няколко страници Бранко разгръща истории, които други автори не биха имали въображението да създадат и в поредици. Този разказ ме държа от началото до края, а след финала спрях да чета книгата за ден, та да мога да си го осмисля.
Черните кучета
Хорър, сплатър
Черните кучета се явяват на младо момче, винаги жадни за кръв и гладни за кръв. Те не се махат, докато той не утоли апетитите им, като започва от животни, преди да се прехвърли на близки, на момичетата, които идват на почивка на село, а после и на обитателите на близкото сиропиталище. А кучетата искат още и още…
Смразяваща кръвта импресия на ужасите и на изключителна личностна деградация. Дали наистина демонични кучета се явяват на протагониста или става дума за обострено психическо заболяване? И двата варианта са ужасяващи.
Самак
Хорър
Самакът е огромен мъжки глиган, останал сам заради ловци. Звярът расте все по-огромен и силен, а в гората няма животно, което да му се опре, нито вълк, нито рис, нито дори мечка или друг глиган. Ала тази плячка омръзва на самакът и той се насочва към най-опасния хищник на гората – хората. Когато ловният сезон бива открит, кой ще е ловец и кой жертва?
Макар и кратък, този разказ е страхотен. Самакът е прекрасно олицетворение на мощта на дивата природа. Някакси ми напомни на вълка от разказа “Борба до смърт” на Йордан Йовков, без обаче да има равностоен съперник. А по дух, сранно, на Хайтов. Така или иначе, сборникът е по-силен с този разказ.
Странният случай със съдия Фолсъм
Хорър
Съдия Фолсъм е огромен мъж с тежка ръка и лют нрав. Не само подсъдимите за тежки престъпления трябва да се боят от гнева му, в собствената му къща семейството живее в ужас от огромния, страховит мъж. Богат и могъщ, той е от най-уважаваните хора в града, но синовете му тръгват по различен път. Джоузеф е прилежен, ученолюбив, иска да стане нотариус – професия, достатъчно сходна, но и достатъчно различна от тази на баща му. Илай е пройдоха, чаровен, ала несериозен, тръгнал по лош път. И все пак именно Илай е този, чието любопитство разкрива на бял свят истината за съдия Фолсъм и чудовищното имение Каса дел Фуего… а на Джоузеф остава отговорността да спре неистовото зло, което се крие там.
Мощен готически хорър, който носи нещо от Х.Ф. Лъвкрафт, но, както всички произведения в сборника, си е неоспоримо на Бранимир Събев.
Априлска жътва
Ужаси
Този разказ описвам като “ужаси”, а не като “хорър”, защото макар да не е пряко описание на действителни събития  описва съвсем реални проблеми. Публикуван първо в антологията “Вдъхновени от краля”, “Априлска жътва” разказва историята на Карл и Деймън, две момчета, които вдъхновени от убийствата в Кълъмбайн замислят и извършват най-голямото престъпление в историята на Щатите, нападайки въоръжени училището си. Наблюденията върху средата, подтикнала ги на такова зверство за плашещо точни и верни, отразяващи подтискашата действителност, станала нетърпима заради нежеланието им да приемат себе си, а оттам и света. Фалшът на същия този свят, с който завършва разказа е точният финал на целия сборник.
Като цяло “Априлска жътва” е събитието в българската фантастика за тази година. С “Хоро от гарвани” Бранимир Събев започна една обещаваща кариера. С “Човекът, който обичаше Стивън Кинг” и “Пустинният скорпион” той стигна нивото на един от най-добрите в жанра у нас. С “Априлска жътва” Събев не отстъпва на това, което съм чел от автори като Стивън Кинг, Греъм Мастертън и Джеймс Хърбърт. Поздравления!

Оставете отговор