Анри Клайтор

henri claytor

Анри Клайтор е герой от аниме поредицата Future GPX Cyber Formula. Той е френски автомобилен състезател, който става световен шампион в Кибер Формула – автомобилният спорт на бъдещето.

Анри е син на много амбициозен баща, който иска с него да стигне върха, като го направи първенец на планетата в най-елитния високоскоростен спорт на своето време – Гран При на Кибер Формула, където скоростите минават 600 километра в час, а болидите се управляват с помощта на компютър. Анри се справя добре в малките формули, но преди да влезе в голямата, японецът Хаято Казами успява да стане световен шампион още като тийнейджър. Това съсипва мечтите на стария Клайтор, който посяга към алкохола и се съсипва. Пиянството на баща му предизвиква у Анри омраза към Хаято и той решава да го съсипе, влизайки в спорта.

henri car

Клайтор, който привидно е изключително любезно, почтително и симпатично момче, успява да влезе в отбора на “Суго”, където кара Хаято и се възползва максимално от негов инцидент, когато Казами се контузва заедно със съперника си фон Рандол. Анри става първи пилот на “Суго” и макар да не успява да се възползва от това в същата година, извлича дивиденти в началото на следващата, тъй като Хаято временно се е отказал от “Кибер Формула”. Клайтор дръпва в началото на шампионата със силни представяния и докато Казами се връща, вече е със солиден аванс в първенството.

Завръщането на Хаято е привидно посрещнато с възторг от Анри, който обявява другия пилот за “сенпай”, будещ възхищението му, но всъщност жаждата за отмъщение не е напуснала французина. Момчето започва да плете интриги и да играе номера в “Кибер Формула”, като злепоставя Казами с обвинението, че го е бил. Това от своя страна кара други колеги от стартовата решетка да се озлобят срещу японския състезател. В същото време шампионатът на Анри Клайтор започва да се разпада, тъй като той започва да допуска нехарактерни грешки, не е способен да поддържа темпото на Хаято и губи няколко състезания, включително от шампиона за миналата година Наоки Шинджо. В най-голяма заплаха за него обаче се превръща Джотаро Кага, топ пилота на “Аой”, влязъл в “Кибер Формула” след успехи в нелегални улични състезания. Преди последния кръг в Япония, авансът на Клайтор е намалял до степен, че наистина има риск да загуби уж сигурно спечелената титла.

henri

На старта, провел се на пистата във Фуджи, французинът отново няма темпо и остава далеч назад зад Казами и Кага, които се борят за победата. Когато изостава по средата на състезанието, Анри дори мисли да се откаже, което предизвиква ярост в отбора на “Суго”, върнали го на пистата. Хаято успява да му помогне с надпреварата, издърпвайки го до зоната на точките, а после печели и състезанието, не позволявайки на Кага да вземе необходимия за титлата резултат. Така Клайтор става световен шампион в Кибер Формула, сбъдвайки мечтата на баща си.

На финала на надпреварата Анри избухва в сълзи, разбрал, че напразно е мразил Хаято Казами, пилот, който наистина е негов “сенпай” и му е помогнал да задържи аванса си по пътя към титлата. Клайтор му се извинява в ридания, на което Казами само отговаря:

– Недей плака, ти си световният шампион. Изглежда странно.

Анри Клайтор преодолява неприязънта си към Хаято Казами и остава негов съотборник и за в бъдеще. Макар да не постига нови значими успехи в “Кибер Формула”, той е пилот, постигнал собствената си мечта и тази на баща си, а паралелно с това е успял да израсте и като човек. Всичко това го прави достоен за биография в рубриката ни за Герои в Цитаделата.

henri claytor car

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор