Аниме Гран При

anime gp fullmetal

За разлика от предишни седмици, в които представях мои лични класации, в днешния материал за рубриката “Разни” спирам вниманието Ви върху една утвърдена награда, а именно “Аниме Гран При”.

“Аниме Гран При” е гласуване, организирано от списание “Анимейдж”. То започва да излиза през далечната 1978-ма година и е първото издание за анимация и комикси в Япония, което е посветено не на професионалистите, а на зрителите. Редица автори са издавали произведенията си в него, най-известният от които е Хаяо Миядзаки, който между 1982-ра и 1994-та публикува в броевете му Nausicaä of the Valley of the Wind.

gundam gundam seed destiny strike freedom_www.wallpaperhi.com_10

Наградата “Аниме Гран При” е основана през 1979-та година и е гласувана от читателите. Пръв неин носител е класическия сериал “Мобилни костюми Гъндам” на Йошиуки Томино, който е обявен като победител през януари 1980-та година. В следващите издания на приза обаче победителят бива съобщаван през летния юнски брой. “Гъндам” печели и следващите две издания на наградата, които са за първата и втората половина на 1980-та година, прецедент, който не се повтаря – от тогава нататък за една година си има един победител.

gpx poster

През 1991-ва година за победител в класацията бива избрана Future GPX Cyber Formula на Мицуо Фукуда, аниме, за което писахме доста тази година. Тогава тази история печели и приза за Герой на годината с топ пилота си Хаято Казами. Като цяло обаче 90-те години минават под знака на “Евангелион”, класическото аниме на Хидеаки Ано. То печели приза в три поредни години между 1995-та и 1997-ма, два пъти за герой на годината пък е избран Шинджи Икари.

shinji mary

В началото на новия век Фукуда се връща на върха с Mobile Suit Gundam SEED. Той печели приза наградата през 2002-ра, 2004-та и 2005-та, като излъчва и двама персонажи за герой на годината – Кира Ямато през 2002-ра и 2005-та, както и Атрун Зала през 2004-та. “Железният алхимик” Едуард Елрик обаче прекъсва серията им с победа и в двете категории през 2003-та година.

Edward_Elric

През последните 10 години прави впечатление голямото разнообразие на победителите и въпреки успеха на “Железните сираци” за “Гъндам” през 2016-та година (тогава те спечелиха и приза за Сериал на годината в Цитаделата) има представители на повече жанрове. Attack on Titan е победител през 2013-та, Free: Eternal Summer печели на следващата година, като тогава Макото Такибана взима и приза за герой, а през 2017-та на върха са Idolish7 и Куджо Тен. Така наградата изглежда в добра форма, макар последният победител, за който да намерихме данни да е от 2020-та.

makoto coach gif

Отделно от класациите за анимета и герои, “Аниме Гран При” има категории също за отделни епизоди, както и за песни от различни анимета, като те често са свързани с победителите. Така например през 1991-ва Winners на G-Grip е победител като част от саундтрака на Future GPX Cyber Formula, през 2016-та History Maker е печели за Yuri on Ice, които излъчват и героя на годината Виктор Никифоров, а година по-късно най-добра песен е Wish Voyage на Idolish7.

Наградата “Аниме Гран При” е интересна годишна класация и ще ни бъде любопитно да сверяваме с нея часовниците си и за в бъдеще.

Статия на Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор