Анимета и игри доминират в номинациите на зверски якия Хелоуин!

halloween

Клубът за фентъзи и хорър “Цитаделата” отбеляза по страхотен начин 20 години от историята си с празнична сбирка на връх Нощта на Вси Светии. Макар и в камерен състав заради коронавируса, ваксинираните фенове дойдоха отрано и благодарение на Петя Иванова украсихме галерията на Дом на Културата “Средец” подобаващо за повода, а после д-р Искрен Иванов откри събитието с представяне на “Нощта на Змията”, книга пета от моята поредица “Хрониките на Ралмия”. Последва кулминацията на вечерта, а именно дискусия на тема страшни филми, като обсъдихме класически истории за убийци като “Хелоуин”, “Кошмари на улица Елм” и “Петък 13-ти”, минахме през изродите от “Хелрейзър” и “Нещото”, за да стигнем най-сетне до привиденията и демоните от “Заклинанието”. Най-забавно беше когато говорихме за “Бебето на Розмари”, “Екзорсистът”, “Поличбата” и “Ужасът в Амитивил”, а времето захладня, досущ сякаш в залата готви да се появи призрак! В крайна сметка обаче се оказа, че повечето фенове в клуба харесват най-много адаптациите по Стивън Книг – “То” и “Сиянието”.

HAPPY HALLOWEEN HORROR

След завършека на дискусията имах удоволствието да открия сезона на 21-вите годишни награди за фентъзи и хорър, които ще се гласуват в следващите уикенди на ноември, декември и януари, с пауза за Коледа и Нова година естествено. Стана ясно, че гласуванията за български автори и книги отново ще са тайни, но за сметка на това явно ще изберем победителите в цели девет категории, като започнем от Игра на годината. Тази категория се завръща в програмата след пауза от няколко години, през които на върха царуваше победителят от 2018-та година, а именно Soul Calibur VI. Тази година трима претенденти ще спорят за титлата му, а това са както следва:

Game of the Year 21

Надяваме се на и очакваме оспорвано гласуване, с което да започнат състезанията за ценните ни трофеи. Втората категория, на която ще обърнем внимание е за Сериал на годината. Тази година в нея участват три анимационни поредици, адаптации на популярни игри, а именно:

Series of the Year 21

Сигурно Ви прави впечатление отсъствието на сериалите по популярните вселени на “Цар Лъв”, “Междузвездни войни” и “Трансформърс”, което, както ще се уверите, важи за всички категории. Тези поредици, заедно с комиксовите вселени на Marvel и DC, вече имат доста трофеи в инициативите ни и затова тази година им даваме почивка. А иначе третата и четвъртата категории са за персонажи, като от тях по-напред ще гласуваме наградата за Герой на годината. За нея се борят:

Hero of the Year 21

Продължаваме с лошите момчета, които тази година са извънредно яки дори по високите стандарти на може би най-любимата ми категория измежду клубните награди. Говорим за:

Villain of the Year 21

Със злодейската категория приключваме с гласуванията за ноември, но продължаваме направо с декемврийските, първата от които е литературна и е за Международен хит на годината. Класиралите се в битката за нея са:

Inter of the Year 21

Може би ви прави впечатление отсъствието на Саймън Грийн и Греъм Мастертън. Те заслужаваха да се класират отново, но предвид успехите им от последните години преценихме, че е по-добре да заложим на нови лица. Дано не се сърдите, а ние продължаваме с конкурса за Автор на годината. Тримата претенденти за него са:

Author of the Year 21

В края на месец декември ще изберем най-старата ни и престижна награда, а именно тази за Книга на годината. В състезанието за 2021-ва година взехме решение да не участват Стивън Кинг, Дж.К. Роулинг и Рик Риърдън тъй като те вече имат огромен брой победи в категорията. Затова претендентите сега са:

Book of the Year 21

След това гласуване идва критичното време за сарми, а именно празниците около Коледа и Нова година, когато и ние като вас смятаме да ядем и пием, а по-малко да гласуваме. При подновяването на работата ни през 2022-ра обаче ще се насочим към набиращата сила и популярност наша категория за Аниме на годината. За титлата ще се борят:

Anime of the Year 21

За финал оставяме гласуването в традиционно най-популярната ни категория, а именно Филм на годината. В нея ще може да избирате измежду следните три кандидатури:

Movie of the Year 21

След като изберем победителя и в тази най-обичана класация ще пристъпим към награждаването, което ще е в някоя от последните съботи на януари, надяваме се на живо в ДК “Средец”, но за съжаление не изключваме възможността да се наложи и да е онлайн заради коронавируса. Така или иначе, вярваме, че предстоят вълнуващи седмици, за които вече нямаме търпение!

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор