Андроид Кикайдер

android kikaider

Андроид Кикайдер е японски супергерой, създаден от легендата Шотаро Ишиномори. Ишиномори е автор на популярната поредица Super Sentai, позната на западната аудитория с адаптацията си Power Rangers, на Kamen Rider и на Cyborg 009, все истории в стила токусацу – японски супергерои. Кикайдер се появява първо в манга поредица от началото на 70-те години, след което получава и телевизионна адаптация, която придобива голяма популярност, подобно и на другите творби от този автор. В началото на века е създадено аниме, което излиза в Adult Swim – нощния блок на Cartoon Network, в което се излъчват поредици за пораснали зрители с по-мрачна тематика. То се превръща в класика, като финалът му е сравняван от феновете с този на оригиналния “Евангелион”. През 2014-та година е направен и нов игрален филм.

kikaider live action

В оригиналната поредица от 70-те години Кикайдер е андроид, създаден от д-р Комиоджи, гениален учен, принуден да работи за организацията МРАК, ръководена от злия професор Гил. В него обаче има вграден чип, чиято програма имитира човешката съвест и му позволява да стане истински герой, пазещ децата на доктора от различните роботочудовища на МРАК. Още от тази серия се появява запомнящия се външен вид на Кикайдер, който прикрива роболика си с облика на млад мъж, свирещ на китара. От нея идва и запомнящия му се саблен удар с две ръце, премахващ чудовищата.

Android Kikaider the Animation

В анимето от 2000-та година историята става много по-зряла и мрачна, като скокът в тона напомня еволюцията при поредицата “Девилмен” на Го Нагай, особено ако се сравняват старото аниме от 70-те с по-късните адаптации. Кикайдер отново трябва да спаси децата на доктор Комиоджи – младата Мицуко и малкото й братче Масару. Съвестта му го кара да се привърже към тях, но също така му причинява и безкрайни страдания, тъй като Кикайдер се затруднява да разбере защо неговите братя роботи безмозъчно следват заповедите на злия професор Гил. На всичко отгоре Гил може да го контролира поне частично с мелодията на флейтата си, мотив, запазен от игралния сериал, но тук използван, за да покаже колко се страхува Мицуко от андроида, изгубил контрол над силите си.

android brothers

Драмата на Кикайдер става още по-голяма, когато той среща андроиди, подобни нему, които възприема като братя, но лишени от чипа на съвестта и поради това обърнали се срещу него от злодея професор Гил, който с развитието на сюжета също прехвърля мозъка си в тялото на робот. В крайна сметка Кикайдер действително става вътрешно истински човек, но това се случва чак когато освен доброто опознава и злото – опитът на професора да имплантира в него чип на подчинението всъщност му позволява да пребори съвестта си и да го убие, като спуква контейнера, съдържащ мозъка на злодея върху тялото на робота Хакайдер.

Kikaider REBOOT

Кикайдер се завръща отново през 2014-та година в игралния  филм Kikaider Reboot, направен със съвременни ефекти, макар и отдаващ известна почит към стилистиката на оригиналния сериал. Той обаче избира изключително мелодраматичен тон, като в него силите на героя, който търси перфектността, отстъпват както на женски андроид, създаден от професор Гил, така и на робота Хакайдер, в който отново злият учен вгражда мозъка си. В крайна сметка Кикайдер трябва да се жертва, за да срази злодея.

android kikaider poster

Андроид Кикайдер е изключително интересен персонаж, като в анимето неколкократно се прави паралел между него и Пинокио, приказния герой на италианския писател Карло Колоди, който е играчка, мечтаеща да стане истинско момче. Роботът открива чувствата на приятелство и любов в себе си, докато се бори с чудовищата на организацията МРАК, но те му носят не само радост, но и много мъка, заради колебанията, които пречат програмата му да стане напълно ефективна. В крайна сметка Кикайдер поне вътрешно става истински човек, чак когато се омърсява с греха на убийството, изключително песимистично послание, макар и в духа на мрачните анимета от края на миналия и началото на новия век, когато форматът правеше впечатление със сравнително по-тъмните си теми, особено сравнен със западните поредици. Може би най-впечатляващото в Андроид Кикайдер е, че той може би е най-благородният герой в своя свят, макар да е изкуствен, а не истински човек като професор Гил или втората съпруга на доктор Комиоджи, които макар и хора, показват, че са способни на голямо зло.

Кикайдер е герой, с който се запознах в края на годината, но останах силно впечатлен от него и се радвам, че мога да го представя за читателите на Цитаделата.

kikaider 2014

Представен от Александър Драганов

Един коментар за Андроид Кикайдер

Оставете отговор