Ангел Каралийчев

По случай 24 май тази година в Цитаделата решихме да представим един от най-обичаните автори в историята на българската детска литература, а именно разказвачът на приказки Ангел Каралийчев, с чието творчество са израснали цели поколения.

Ангел Каралийчев е роден на 21 август 1902 година в Стражица. Израства в семейство на земеделци, от малък им помага в селската работа, а вечер слуша приказките на баба си. Нейните истории го белязват за цял живот и оставят отпечатък върху творчеството му, а оттам и върху българската детска литература.

Като ученик Каралийчев завършва търновската гимназия, като се справя отлично въпреки, че не заляга прекомерно над задължителния материал, а повече чете. Като студент следва химия, но бързо разбира, че това не е неговото нещо и се отдава на творчество. Ранните му творби са с политически оттенък и не се радват на голям успех, но през 1925 година излиза първата му колекция разкази за деца, “Мечо”, като той открива новото си поприще. Каралийчев пише за малките читатели през почти целия си живот, като с особена значимост са сборниците му “Български народни приказки”, в които представя някои от най-хубавите истории във фолклорното творчество на нашия народ. Голямо впечатление прави епичният му преразказ на приказката “Тримата братя и златната ябълка”, пресъздадена от него в цяла героична повест с изумително светостроене, която днес спокойно би могла да се причисли като фентъзи.

Писането е и утеха на Ангел Каралийчев, който не намира щастие в личния си живот, макар да съумява да се ожени за красивата актриса Вела Ушева. Двете му деца от нея почиват преждевременно, като Каралийчев изживява особено тежко смъртта на дъщеричката му. На нея е посветена повестта “Ането”, която се превръща в класика на детската литература у нас. Почива на 14 декември 1972 година в София.

Ангел Каралийчев прави впечатление с изключително богатия си български език, вкусен и омаен, с който пленява читателя и успява да направи дори и най-простия сюжет да звучи увлекателен. Много от творбите му се отличават и с изключителна човещина, топлота и доброта, което ги прави силно емоционални. Заради цялостния си принос той получава Почетна грамота на името на Ханс Кристиан Андерсен. Поклон пред светлата му памет!

Print

Представен от Александър Драганов

 

Оставете отговор