Ангелско нашествие

angel invasion
Книгата е представена от Ивета Станиславова.

В рамките на ден и половина прочетох “Ангелско нашествие” на Сюзън Ий. Книгата е съвсем от скоро на пазара, благодарение на издателство ЕМАС. Попадна в полезрението ми по абсолютна случайност, защото последните няколко години винаги хвърлям по едно около на издателството. Тази е първата тяхна книга, която ревюирам и има защо. Малка, стегната и силно интригуваща.
Вярвате ли в Господ? Не? Няма проблеми. Вярвате ли в демони? Лични да, но иначе не особено. Ок! А в ангели вярвате ли? Не? Сега помислете отново преди да отговорите.
Преди шест седмици настъпи края на света. Края на света какъвто хората го познават. Всеки е таял някакви страхове, но никой не е предполагал какво ще стане наистина. Небето се отвори и от него заваляха ангели. Златни, бели, цветни, неземно красиви и още по-могъщи. Те са истински. И са на нашата Земя. Всичко трябваше да е наред – религията е истина. Има Бог и неговите вестители идват да ни насочат към нашето спасение. Или?
Пламъци, разруха, смърт, ужас. Това е реалността. Ангелите са тук, но не за да ни водят. Искат ни мъртви. Защо? Такива са заповедите на Гавраил – Божия говорител. Хората са в шок. Преследвани, убивани и измъчвани те започват да се стопяват. Цивилизациите се разпадат. Няма вече правителство, армия или помощ. Всеки е сам за себе си и оцелява както и ако може.
Пенрин е само на седемнайсет, но на плещите й тежат грижите за майка шизофреничка и по-малка сестра инвалид. Последните шест седмици преобръщат света й. Научават я как да се движи из града, къде да намира храна, как да оцелява сред останалите оцеляващи. С времето района, в който е живяла със семейството си става неоправдано рисков. Храната намалява за сметка на уличните банди хора, който са прекрачили отвъд ръба.
Въпреки целия риск Пенрин събира най-полезното, което може да намери. Подготвя сестра си и майка си за път и напуска семейния апартамент. Надеждата й е, че в гората в покрайнините на града може да има все още не преровени къщи, а със сигурност няма толкова хора. Трите тръгват привечер – човешките банди се изтеглят и оставят улиците на ангелите за през нощта.
Едва изминали няколко пресечки попадат на най-неочакваната картина. Петима ангели са се вкопчили в неравна битка с един от техните. Колкото и да е силенq петимата накрая го надвиват и му отрязват крилата. Захвърляйки меча и крилата му настрани те понечват да довършват започнатото. Това идва в повече на Пенрин и тя изскача от прикритието си, вдига меча на падналия ангел и се намесва в боя. Благодарение на нейната изненада и връщането на меча си, ранения успява със сетни сили да отблъсне нападателите. След това припада.
Пенрин няма почти никакво време да мисли а сега накъде. Като наказание, че се е намесила единият от нападателите, грабва малката й сестра и я отнася със себе си. Пенрин е в шок. Майка й подплашена от ангелите е избягала като дим. Пенрин е сама, изгубила сестричката си и насред улицата в спускащата се нощ, до умиращ ангел. Прехвърляйки всички възможности тя решава, че най-логично е да последва ангелите и отвлечената си сестра. И най-сигурния начин да я намери е да използва полу-умиращия в краката й ангел.
Книгата определено звучи като тийн обаче трябва да си призная, че на места е супер тежка. Като цяло атмосферата е силно потискаща. Света е тъмен, зловещ и без особена надежда за някакво спасение. Авторката определено знае как да използва думите и как да попада право в целта. Няма нищо излишно и нищо в повече. Историята е така написана, че да се разкаже в 360 страници, а авторката ги е събрала на 354.
Бърза, динамична, разтърсваща и с доста въздействащ край това е едно наистина добро начало на поредица. Благодарности на издателство ЕМАС, че са се постарали да предложат “Ангелско нашествие” на наши пазар. Определено чакам продълженията с нетърпение.

Тагове:  

Оставете отговор