Ана Попълуел

Anna_Popplewell

Ана Попълуел е английска актриса, спечелила си известност с ролята на Сюзан Певънзи от фентъзи поредицата “Хрониките на Нарния”.

Ана е родена на 16-ти декември 1988-ма година в Лондон. Баща й Андрю е съдия, майка й Дебра дерматолог. Започва да се снима още от шестгодишна, брат й Фреди, както и сестра й Лулу също са актьори. Дебютът й е през 1999-та година в романтичната комедия “Паркът на Менсфийлд”, следват участия в “Малкият вампир” и “Момиче с перлена обица”.

Големият пробив на Попълуел обаче идва през 2005-та година, когато печели ролята на Сюзан в “Лъвът, вещицата и дрешникът”, екранизация по едноименния роман на писателя К.С. Луис дал начало на любимата фентъзи поредица “Хрониките на Нарния”. Ролята й във визуално зашеметяващия и смислен като послание филм на режисьора Андрю Адамсън й печели световна известност. Попълуел се завръща с още по-успешно участие в продължението, “Принц Каспиан”, където героинята й има екранна връзка с титулярния персонаж, изигран от красавеца Бен Барнс. Ана обаче се появява съвсем за кратко в третата част, “Плаването на разсъмване”, просто защото героинята й Сюзан Певънзи не играе ключова роля в книгата на Луис.

susan pevensie

През следващите години Ана Попълуел записва участия в различни филми, които обаче са от по-малък калибър. Заслужава си да се отбележи появата й в сериала “Halo 4: Напред към Зората”, както й основната й роля в сериала “Царуване”. През 2023-та година обаче Ана отново се завърна в ключова роля, но този път от тъмната страна на жанра. Тя се появи във втората част на филма “Монахинята”, част от вселената на “Заклинанието”, като изигра ролята на учителка, станала свидетелка на ужасяващи събития, издаващи присъствието на страховития демон Валак. Нейното участие бе и едно от най-силните страни на филма.

Макар героинята на Ана от Нарния да не остава лоялна на Аслан, в живота Попълуел продължава да демонстрира добро отношение с колегите си Уилям Моузли, Бен Барнс и Джорджи Хинли, с които израстна в адаптациите по “Хрониките на Нарния”, а появата й в света на “Заклинанието” показа, че още има възможност да ни радва на големия екран. Стискаме палци за нови срещи в киното!

anna the nun

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор