Алън Силвестри

silvestri

Алън Антъни Силвестри е американски композитор и диригент, известен най-вече с произведенията си по киновселената на “Марвел” и по-конкретно “Отмъстителите”.  Той обаче има много богата кариера, която включва множество филми от най-различни жанрове, сред които първите две части на “Хищникът”, двата игрални филма за “Стюарт Литъл”, анимацията “Див живот” и много други.

Силвестри е роден на 26-ти март 1950-та година в град Ню Йорк, но през 1970-та година се мести в Лос Анджелис, като преди това е учил музика в Масачузетс. Интересно е, че по собствените му думи той пристига в Холивуд без пари и с никакъв план какво точно да прави. През 1972-ра обаче, докато свири на китара, той бива поканен да направи саундтрака на филма “Шайка добермани” и се съгласява въпреки липсата на опит. Оттам нататък кариерата му потръгва, първо в телевизията, а после и на кино.

През 80-те години Силвестри се запознава с Робърт Земекис и започва да работи по филмите му, като записва музиката по множество негови произведения, включително култовата трилогия “Завръщане в бъдещето”. През 1987-ма той пленява вниманието на киноманите с музиката по екшън филма на ужасите “Хищникът”, като по-късно се връща и за втората част.

През 1989-та година Силвестри прави и музиката на филма “Бездната” от Джеймс Камерън, а през 90-те години започва съвместна работа и със Стивън Сомърс, като негови композиции озвучават проекти като “Мумията”, “Мумията се завръща” и “Ван Хелсинг”. През 1999-та година Алън композира музиката и на “Стюарт Литъл”, хита на режисьора Роб Минкоф, като после се завръща и за втора част.

Може би най-големите си успехи поне в комерсиално отношение като композитор Алън Силвестри постига през новия век, когато записва музиката по някои от най-големите филми в киновселената на “Марвел” – “Първият отмъстител”, “Отмъстителите”, “Отмъстителите: Война без край” и “Отмъстителите: Краят”. Това са някои от най-касовите хитове на всички времена.

Силвестри има няколко номинации за Оскар, но все още не е печелил такъв, по-скоро пропуск на академията, отколкото негов. Затова път три пъти е взимал приза “Сатурн” за най-хубава музика във фантастичен филм, първият пък за “Хищникът”, разбира се, после за “Завръщане в бъдещето 3” и “Ван Хелсинг”. Освен музиката, Алън много обича и виното, като заедно със съпругата си притежават лозя. Да кажем наздраве за него и творчеството му, тъй като определено го заслужава!

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор