Александър Цонков – Лостов с награда “Еврокон” за дебют

Swords in Time

Писателят Александър Цонков – Лостов, който е член на клуба от хорър писатели “Лазарус” и участваше в “Мечове във времето”, последният засега сборник на клуб “Цитаделата”, успя да спечели наградата “Еврокон” за дебют и е единственият български победител на фантастичния фестивал, който се провежда този уикенд в Дортмунд, Германия. Информацията бе оповестена в руски сайт.

Наградата за дебют е поощрителна и по принцип се връчва на всеки, който успее да спечели номинацията на страната си. Припомняме, че Лостов спечели много тежко гласуване с шест участници, като успя да финишира пред Хараламби Марков. За нас обаче това е голям успех, тъй като по някаква причина българският представител на “Еврокон” – Валентин Д. Иванов – избра да не представя пред журито презентацията, изготвена от организаторите, а е показал само три номинации, сред които са “Шедоуденс” са фензин, Елена Павлова за преводач /по-рано тази година тя спечели наградата и на “Цитаделата”/, както и издателство “Бард”. Това е куриозно решение, но не е изненадващо за всеки, следял мненията на Валентин Д. Иванов във форума на клуб “Иван Ефремов”, където той системно и последователно се изказваше срещу победите на хорър клуб “Лазарус”. В своето представяне, той е решил да си спести почти всички от тях.

Припомняме на нашите читатели, че “Цитаделата” получи номинация за най-добра Интернет публикация. От сайта винаги сме си давали сметка, че шансът ни за победа е нищожен, поради което бяхме изготвили кратко представяне, за което се надявахме да хване окото. Съжаляваме, че то е било игнорирано от Валентин Д. Иванов и презентацията не е била представена от Юрий Илков- Генерала, ветеран в българския фендъм, който се радва на добро име сред всички фантастични общности.  Хубаво е предварително да се знае дали нашите номинации ще бъдат представяни, за да преценим има ли смисъл да се участва в бъдещи подобни инициативи. Личното ми мнение е, че участниците, които са били ощетени, би трябвало поне символично да бъдат компенсирани с национални отличия.

Като цяло за нас важното е, че се представихме силно на национално ниво и не смятаме, че има смисъл да се ядосваме за станалото. Въпросът обаче остава дали има смисъл да участваме…

Подробни резултати

Официални резултати

Тагове:  

16 коментара за Александър Цонков – Лостов с награда “Еврокон” за дебют

 • Кал  :

  Сашо, както знаеш, усилено се въздържам от участие в дискусиите покрай тазгодишните евроконски номинации – достатъчно прегорях миналата година. 🙁 Тук обаче не мога да не отбележа, че:

  1) Генерала не говори английски, а номинациите винаги се представят на английски (дори като бяхме в Санкт Петербург през 2015-а). В Дортмунд Вальо е бил единственият българин с английски и – логично – Генерала го е помолил той да представя.

  (Същото нещо се случи през 2015-а: аз не бях официален делегат на България, но като се разбра, че ще се говори на английски, а не на руски, Юри ме помоли да го заместя.)

  2) Ако някой е забравил: организаторите на тазгодишните ни номинации никога не са поемали ангажимент да изпратят свой делегат на Еврокона. Поне аз не видях такъв в писмата, които получих от тях.

  За сметка на това те разпратиха писмо (съдържащо и въпросната презентация), с което канеха всички заинтересовани да излъчат свой участник за Еврокона. Някой откликна ли на тази покана? Защо българските участници на Еврокон са били само двама?

  (Пак логично, Генерала нямаше да „предаде щафетата“ на Валентин Иванов – нито самият Вальо щеше да я поеме – ако присъстваше друг, по-ентусиазиран към номинациите ни участник. Бъркам ли? Питай и самия Юри.)

  3) Всяка държава разполага с 3 (!) минути да се представи. В Петербург имахме 2 (!!). Имаш ли предложение как се представят 14 номинации за 3 минути?

  За мен разумната стратегия в такива случаи е представящият да се съсредоточи върху 1, макс. 2 номинации – онези, които биха имали най-голям шанс спрямо европейските си колеги. Преди две години направихме предварително обсъждане между всички номинирани, за да преценим върху коя ЕДНА наша номинация да се съсредоточим в 2-те минути.

  А Вальо е представил не една, а три.

  Идеята на евроконските номинации, поне както аз я разбирам, е всеки национален делегат да ги разгледа предварително от сайта на ESFS – не слагам линк, за да не изчезне коментарът ми в спама, но нали сте ги виждали там? И на самото гласуване да отиде с ясна представа какво ще подкрепя. Триминутните презентации са безкрайно недостатъчни да си изградиш такава представа; аз отделих поне 3 часа да разглеждам номинациите на всички държави през 2015-а, още преди да тръгна за Петербург.

  В заключение: продължавам да си мечтая по-често да се опитваме да стъпим в обувките на другия, преди да му слагаме присъда. :///

  А като толкова ни убиват, тия чужди обувки – догодина да си обуем нашите, да идем собственокрачно на Еврокона и да се представим така, както ние си го мечтаем.

  Нямам сили и желание да участвам в полемики по темата. Споделям горното с надежда, че все някому ще е полезно или премислящо.

  И преди някой да каже нещо за сестра ми: аз НЕ съм участвал в организацията на евроконските ни номинации тази година. По НИКАКЪВ начин. Написах това като човек, който държи да се разбираме по-пълно и добре, когато правим нещо заедно. Или се питаме има ли смисъл да участваме.

  (И нямам сестра. Поне не официална. 😉 )

  Естествено, това надали би спряло най-ентусиазираните да лепнат името ми под поредната златна хлебарка…

  • Alexander  :

   дадох много подробен отговор, който безумният уърдпрес ми блокира… накратко – не те обвинявам за нищо, знам, че не си организатор. Благодаря на българските организатори, задето изпратиха списъка предварително и на немските, че са го отчели, за да вземем поне дебютната награда.
   Вината за мен е персонално на Вальо – той мрази клуб Лазарус и хоръра като цяло, което личи в коментарите му в ефремовския форум. Имаше кратичка прецентация от организаторите, сред които между другото, поне официално е и той. Тя включваше всички. Проблемът с фокусирането е лесно решим с това, че повечето номинации са обединени в една общност, която той игнорира. Не можеш да ме убедиш, че не е заради лични пристрастия.

   • Кал  :

    Само да проверя: От горното ми писание (и репортажа на Вальо) разбира ли се, че:

    1. Валентин Иванов НЕ е присъствал на Еврокона като представител на организационния екип на евроконските ни номинации? А като „редови фен“ (и лектор)?

    2. Генерала му е „прехвърлил топката“ на място, без предварително предупреждение?

    3. (най-важното) недоумявам защо това са единствените българи, присъствали на Еврокона? И съответно защо обвиняваме тях?

    (Ох, и моите коментари не минават през Хрома… Само с Операта успявам да ги прокарам.)

    • Alexander  :

     1. Как може да присъства в качество, различно от това на представител на организационния екип, след като е в организационния екип? Това е софистика.
     2. Знаеше се от месеци, че те ще са двамата представители.
     3. Кинтонемия 🙁
     А иначе обвинявам само Вальо, не Генерала, в който имам 1 000% доверие. Защото на него му се праща една презентация, минала през организаторите, сред които е и той, накрая прави друга.

    • Кал  :

     P.S. Не мога да си представя какво конкретно решение имаш предвид, като казваш „Проблемът с фокусирането е лесно решим с това, че повечето номинации са обединени в една общност“. Но понеже нямам сили да пиша повече (а и си представям колко ти е писнало, като си изгубил подробния си отговор), те каня да поговорим на живо за това, като имаме време по-натам.

    • Кал  :

     1. Значи имаме „грешка при превода“. :/ Вальо не е отишъл на Еврокона с идеята да представя номинациите ни. Цитирам откъс от писмото, пратено на 11 юни от организационния екип (заедно с презентацията):

     „Искаме да попитаме дали някой от вас ще присъства на тазгодишния Еврокон в Дортмунд и съответно кой от присъстващите има желание да представи българските номинации? От администриращия екип сме на линия за дискусии по отношение на прикачената презентация и за допълнителни детайли.

     Напомняме, че представянето на номинациите ще е на 16.06 (този петък) от 16 часа (+ЛИНК) и че презентиращият има само 3 (три) минути! Добре е да се съсредоточите върху номинациите с най-голям шанс. Може да разгледате всички номинации на страните на https://esfs.info/esfs-awards/esfs-nominations-2017/.

     По наша информация там ще е Юри Илков, така че нека да уточним кой би поел представянето и отново да ви кажем, че сме насреща за всякакви въпроси по темата. Допълнително Валентин Д. Иванов ще участва и в програмата на Еврокон, като ще изнесе лекция на тема “Living space in space”.“

     (Не знам до кого е стигнало това писмо и до кого не е. Допуснах, че е до всички заинтересовани страни. Ако греша, извинявам се.)

     2. Къде се е знаело? Според горното писмо на 11 юни тепърва е имало да се решава кой ще бъде. С Вальо общуваме доста редовно и поне пред мен той никога не е споделял, че отива да представя българските номинации. Възможно е да сте го обсъждали на място (като ФБ), което не следя; тогава аз съм с неточната информация, за което пак моля за извинение. (Но нали целта на тия писания е „да си сверим часовниците“, в крайна сметка. Все е полезно.)

     3. Да, де. Ох. 🙁

     Ама при толкова много заинтересовани – ни един ли, бре…

     (Имахме някога идея дружно да събираме пари за командировъчни на официален бг делегат. Или даже двама делегати.

     Може би ще се случи? Някой ден?

     Ох. 🙁 )

     И последно: 13-те слайда презентация са удачни за сайта на ESFS – за предварително и спокойно разглеждане. Да вместиш 13 слайда в 3 минути е… опитвал ли си? Един французин всъщност пробва през 2015-а. Не мисля, че някой запомни която и да е от номинациите му; а на около осмата организаторите му взеха думата поради цайтнот.

   • Alexander  :

    Кал, въртим се в кръг. Вальо много пъти е изразявал позицията си към това, че резултатите от гласуванията са невалидни. Пратена му е презентация и той избира да представи това, което на него му харесва – сам си го е писал в блога. Не знам дали знаеш поговорката, но ако нещо прилича на патица, плува като патица и квака като патица, то вероятно е патицата. И тази патица се изцвъка върху класиранията на няколкостотин гласували. За мен това не е ОК.
    А слайдовете са на английски – виждат се лесно. Може да се вместиш, ако имаш желание. Не сме я правили по-голяма, отколкото ни казаха.

    • Кал  :

     Добре, ще опростя въпросите си до следното:

     Кой е виновен, че единственият българин с английски език на Еврокона се оказа Валентин Иванов? Защо търсим сметка само от него?

     И фундаменталния:

     Как да го направим по-добре следващия път?

     Мисля, че пропускаш и това, което писах в самото начало: „Идеята на евроконските номинации, поне както аз я разбирам, е всеки национален делегат да ги разгледа предварително от сайта на ESFS (…) И на самото гласуване да отиде с ясна представа какво ще подкрепя.“ (Не знам дали стана ясно, но имах предвид делегатът да разгледа номинациите на ВСИЧКИ държави.) Отдаваш твърде голяма тежест на 3-минутната презентация – от нея всъщност зависи много малко.

   • Alexander  :

    Защото той се е оказа не на висотата на позицията, в която се е озовал – а именно да представя номинациите на България, а не личните си пристрастия. Навремето каза да се поставя в неговите обувки. А как става така, че никой не се поставя в обувките на хората, които са прецакани. В моя случай – не за пръв път.
    Нещата по-добре могат лесно да се направят следващия път – когато се представи коректно това, което е изпратено от презентацията. А дали тя ще реши нещо – най-вероятно не, но сега няма как да знаем.
    Със здраве!

    • Кал  :

     Сашо, аз и в твоите обувки се опитвам да се поставя. Разбирам защо си недоволен. И отделям всичкото това време да ти пиша, понеже не искам да се чувстваш „прецакан“. Наистина. И на мен ми е гадно, като усетя някой да се чувства така. 🙁

     Затова исках да подчертая (с идеята да ти стане по-добре, нежели по-ядосано), че тази година:

     – никой не е подменял номинации;

     – всички номинации са стигнали до европейските фенове и те са имали шанса да се запознаят с тях;

     – а конкретната случка с презентацията е неумишлено (подчертавам: НЕУМИШЛЕНО) стечение от обстоятелства. Да, кофти се е получило – но никой не го е планирал да стане така. И ако държим да търсим вина, тя е у всеки, който е пропуснал възможността да ни представи в Дортмунд. Аз обаче не искам да търсим вина… искам да спрем да се ядем за тия неща, да засилваме подозренията и неприязънта помежду си, да си пилеем енергията и здравето – и то точно там, където би трябвало да се чувстваме по-заредени и пълни…

     За себе си съм решил следващите месеци да наблюдавам реакциите на фендъма/фендъмите към тая и подобни ситуации и от тях да преценя искам ли да влагам енергията и здравето си в общностни инициативи. Като стоях настрана през изминалата година, ми беше самотно и празно… но, мама му мечка, има хиляда други места, където чака нещо за вършене. Та поне здраве да ни създава, да…

     Бъди!

    • Alexander  :

     Е точно това е – всичко в досегашните изяви на Валентин показваше, че идеята е била да прецака част от номинираните. Затова не приемам мнението, че е неумишлено.
     А за това, че номинациите са стигнали до феновете мога да благодаря основно на организационния екип и на това колко съвестни са немските организатори. Иначе и наградата за дебют щеше да замине – като моята навремето.

    • Кал  :

     Сашо… 🙁 🙁 🙁

     Вальо е последният човек, който би „прецакал“ някого. Камо ли умишлено. След излизането на резултатите от нашите номинации той не пожела да стане делегат на България именно защото е наясно с пристрастията си; и е наясно, че добро представяне се прави от някой, който харесва представянОто. А НЕУМИШЛЕНО (и пълно с горчива ирония) е точно стечението на обстоятелствата, по което се оказа, че е нямало кой друг да ни представи.

     Няма да казвам повече. Повече трябва да се виждаме на живо, за да не си мислим такива работи едни за други.

     (А твоята награда за дебют навремето – както и на Мартин Петков – е от ония „крайъгълни гафове“, които се надявам никога да не се повторят, докато има кой да помни. И да, де, да действа…)

    • Alexander  :

     Съжалявам. Не мога да го повярвам за Валентин. Ако нямаше умисъл, можеше да си прочете презентацията, пък докъдето стигне и каквото стане.
     Между другото, хората, които са представени също не ми звучат особено доволни. Станалото е масивен гаф – трудното да се мотивира човек за участие в конкурса за този фестивал е, че това е всяка година, а този път на финалната права.

    • Кал  :

     Имам предвид, че нямаше умисъл точно Вальо да представя номинациите. Иначе да, с умисъл е подбрал трите неща, които може да вмести в 3 минути – онези, за които е в състояние да каже нещо добро. Ти искаш ли да те представя някой, който не се сеща какво добро да каже за теб?

     Мисля си как бих постъпил аз, ако в последния момент ми бяха казали, че трябва да представям някого, когото въобще не харесвам. Сигурно щях да откажа. Понеже дори да намеря някакви хубави думи, енергията ми щеше да бъде лоша – а това се усеща. Почтено ли е да подривам шансовете на номинацията с лошата си енергия?

     Обаче тогава… България нямаше да има никакво устно представяне на кона.

     … А би ли променило нещо това? За по-добро, за по-лошо?

     Ето вариация лично за теб: представи си, че преди 10 години отиваш на поредния Еврокон да си направиш кефа (и да изнесеш сказка за 30-те версии на „Годзила“ 😉 )… и в последния момент някой ти казва „Извинявай, обаче ти си единственият човек, който може да представи номинацията на Шадоуданс. Моля те.“ Какво би направил?

     (Може би си по-благороден, по-безпристрастен, отколкото съм аз. В случая обаче съм напълно убеден, че Вальо е направил всичко, което е бил в състояние да направи. За всичко останало просто е трябвало да не бъде Вальо.)

     А за изчитането на 13 слайда за 3 минути пак казвам: не работи. В това се убедихме лично. Разбира се, имаш право да не ми вярваш и да опиташ сам.

     За „масивния гаф“ имаме сделка. 😉 С две разлики: че за мен не е масивен (понеже 3-минутното представяне е дребна част от избора на делегатите); и че не е презентацията, а липсата на същински бг делегат на Еврокона. В смисъл на такъв, който владее английския, умее да презентира в 3 минути и поне малко харесва презентираното. Аз бих работил по тая дупка още от момента, в който станат ясни българските номинации догодина.

    • Alexander  :

     За мен повтаряме неща и влизаме в софистика – честно казано ми звучиш пристрастен в ползата си на твоя колега от ЧБ. Знаеше се, че Вальо ще представя номинациите още от Панаира на книгата. Имаше презентация, която не оставя възможност за пристрастия. Останалите неща, каква енергия се усеща, не коментирам, тъй като ми се струват несериозни.
     Ще те помоля да не коментираш повече по темата. Упражненията по софистика не са ми интересни и не смятам, че са уместни, не и в момента, по-малко от 24 часа след поредната излагация. Мога да кажа, че вчера не бях особено ядосан, по-скоро ми беше смешно и нелепо, но след всичките ти обяснения вече сериозно съм раздразнен. Явно всички имат право освен тези, които сме прекарани.
     Що се отнася до догодина, честно казано след това, което стана тази година – перфектна организация на местно ниво и такова представяне в Германия, предпочитам да не се хабят ресурси за гласувания, да ходят ефремовци и да си представят каквото искат, без да ангажират целия фендъм.

 • Alexander  :

  имах предвид номинациите за Лазарус да се представят блоково, макар да смятам, че презентацията щеше да ни събере във времето, което е отделено.

Оставете отговор