Александър Велики

alexander the great by nikos kazantzakis

Героят в тази книга сигурно щеше да е най-великият фентъзи образ от най-епичното сказание, стига да не беше истински. Историята на Александър Велики, тръгнал от малка Македония, за да завладее цяла Персия и да стигне чак до Индия, в случая е разказана от Никос Казандзакис, легендарния гръцки писател, автор на “Последното изкушение”, “Алексис Зорбас”, както и на “Дворците на Кносос”, представила историята на Тезей и Минотавъра. “Александър Велики” е написана с много любов и симпатия към великия владетел, както и с възхищение пред борбения дух на един европейски млад мъж, повярвал, че може да покори целия свят. Поради това и отколешната ми симпатия към могъщия владетел, прочетох книгата с невероятно удоволствие почти до края, когато както винаги, щом става дума за Александър, душата ми се сви при приближаването на неизбежния финал.

Стефан е младо момче, дете на местния лекар. Майка му е била дойка на Александър, хубавия дързък син на великия цар Филип, владетел на Македония. Разположена в северна Гърция, тази малка балканска държава иска да сложи край на враждите между елинските градове-държави и да ги обедини под властта на короната си, а после да отправи поглед към Азия, където се издига могъщата персийска империя. Мемнон, грък, който служи на персийския Велик цар, наблюдава с уплаха напредъка на македонците и решава със заговор да се отърве както от лукавия Филип, така и от изгаряното от огнена амбиция негово чедо. Ала Стефан казва на Александър какво е видял и си печели приятелството му за цял живот. А когато Филип си отива и синът му става цар, Стефан ще го придружи до края на света, който Александър е решил да завладее…

Alexander the Great in English

Честно казано, почти ми е неудобно да коментирам качествата на книгата, тъй като е на Казандзакис, един от най-великите писатели на всички времена, чието име гарантира върхово качество. Авторът търпеливо представя пред читателя атмосферата на древна Македония, запознава го с героите си, омагьосва го с чара на Александър, а после спира дъха му с епичните битки, като го отвежда в Персия, Египет, Вавилон, а накрая и в джунглите на Индия. Великият владетел е описан прекрасно, като докато четеш за него и плановете му, разумът ти казва “това е лудост”, но сърцето нашепва “направи го” и те кара да му стискаш палци. Тръпки ме побиха когато Александър изпълни повелята на майка си Олимпиада и позна тайнството на бога Амон, нещо, което може би подпечата съдбата му и съм го мислел за ключово още отпреди да прочета книгата на Казандзакис. Невероятно е представено приятелството на завоевателя с другарите му от детинство – млечния му брат Стефан, лютия Клит Арапина, красивия и нежен Хефестион, винаги заемал специално място в сърцето му. Разбира се, Казандзакис не може да изкриви историята и последните сто страници са мъчителни, чувството е, че Александър гори прекалено силно и с това изпепелява и себе си, и тези около него. Краят разбива сърцето, но няма и как да е иначе, такива хора са твърде ярки, за да останат много дълго в нашия свят.

Благодарен съм на издателство “Сиела”, че пуснаха тази разкошна книга на родния пазар и я препоръчвам на всички наши читатели. Независимо дали имате интерес към историята и митологията или пък сте се запалили по тях само благодарение на съвременни автори като Рик Риърдън или Маделин Милър, в Казандзакис ще откриете майстор с блестящо перо и красиво, топло въображение, което ще ви пренесе назад във времето, в двора на най-великия владетел, живял някога.

Alexander the Great in Greek

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор