Александра Дадарио

alex daddario

Александра Дадарио е американска актриса, известна на фентъзи феновете най-вече като Анабет от филмите за Пърси Джаксън.

Алекс е родена на 16-ти март 1986-та година в град Ню Йорк. Майка й Кристина е адвокат, а баща й Ричард е отговарял за отдела по борба с тероризма в градската полиция. Дядо й Емилио е бил депутат от Конгреса, представител на Демократическата партия, а произходът й е смесен – италиански, ирландски, английски и чешки. Брат й Матю също е актьор и натрупа известност в ролята на Алек от сериала Shadowhunters.

Дадарио израства в Манхатън, като още 11-годишна решава, че иска да стане актриса. “Винаги съм обичала разказвачеството”, казва тя, “и наистина исках да се занимавам с нещо, свързано с него. А не е, като да съм нямала възможности”.

annabeth beautiful

Дадарио се появява първо на малкия екран, докато е още на 15, а големият й пробив е през 2010-та година, когато излиза “Пърси Джаксън и боговете на Олимп – Похитителят на мълнии”, филм на легендарния режисьор Крис Кълъмбъс по романа на Рик Риърдън. Алекс изпълнява ролята на героинята Анабет, дъщеря на гръцката богиня Атина, живееща в наши дни. Образът й се различава силно от описания в книгата, което предизвиква недоволство от някои фенове, но въпреки това тя прави добро впечатление със силното си присъствие и привлекателно излъчване.

През 2012-та Алекс участва в клипа по песента Radioactive на Imagine Dragons, който бива гледан над един милиард пъти, а през следващата година тя влиза с гръм и трясък в жанра на ужасите, като участва във филм от поредицата “Тексаско клане”. Там тя изпълнява ролята на младо момиче, открило, че е роднина на зловещия убиец, наричан като Кожоликия. Изпълнението й е великолепно и тя разкрива възможностите си да играе и като злодей.

alex texas

Същата година Алекс Дадарио се връща в ролята на Анабет за “Пърси Джаксън – Морето на чудовищата”, втори филм от поредицата. Той е повече съобразен с литературния първообраз и в резултат на това образът й е леко променен, със смекчено излъчване. Тя обаче отново се справя на ниво.

През следващите години Дадарио редува изпълнения на големия и малък екран, като личат участията и в сериали като “Истински детектив” и “Американска история на ужасите”, както и във филми като “Спасители на плажа” и “Сан Андреас”, където си партнира със Скалата. През 2020-та тя демонстрира таланта си и на озвучител, като дава гласа си на Лоис Лейн в анимацията Superman: Man of Tomorrow, а през 2023-та взима участие в поредицата “Вещиците Мейфеър”, екранизация по книгите на Ан Райс.

Дадарио е изключително талантлива, успешна и красива жена, която си заслужава биографията в Цитаделата 🙂

alex baywatch

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор