Албус Потър

Albus_Potter_(HPCC)

Албус Сивиръс Потър е герой от света на “Хари Потър”, създаден от Дж. К. Роулинг. Той е син на Хари Потър и Джини Уизли и носи имената на двама от директорите в училището за вълшебства и магии “Хогуортс”, професор Албус Дъмбълдор и професор Сивиръс Снейп.

Първата поява на Албус е в епилога на “Хари Потър и Даровете на смъртта”, където баща му го уверява, че за него няма да е проблем, ако малкият му син (големият е Джеймс) бъде приет в “Слидерин”, независимо от напрежението между този дом на училището за магии и вълшебства “Хогуортс” и семейство Потър. Албус се появява за малко и в в кино адаптацията на тази книга, като има кратко участие във финала на втората й част.

Albus-Potter-the-Slytherin-albus-severus-potter-21783612-800-590

В годините след излизането на “Хари Потър и Даровете на смъртта” има засилен интерес от страна на феновете към новото поколение герои, които стават главни действащи лица в поредици от любителски произведения, спекулиращи за бъдещето на магьосническия свят след смъртта на лорд Волдемор. Американският автор Джордж Норман Липърт, известен с фиковете за Джеймс Потър, е може би първият, който прави догатката, че Албус ще бъде приет в “Слидерин”, независимо от това, че Хари му подсказва как при добро желание от негова страна той може да стане ученик в “Грифиндор”. По-млад потребител с прякор Векин87 пък изгражда цяла поредица за Албус Сивиръс, в която той отново попада в “Слидерин”, сприятелява се със Скорпиус Малфой и дори се бори с нов враг, наречен Дясната ръка на Смъртта.

albus potter 6

Албус Сивиръс Потър се завръща в официално произведение с излизането на пиесата “Хари Потър и Прокълнатото дете”, която е одобрена от Дж.К. Роулинг и потвърждава спекулациите на феновете. Албус действително влиза в “Слидерин” и наистина става най-добър приятел със Скорпиус Малфой. Това, което феновете не отгатват е, че това развитие се приема негативно от Хари Потър, който не е очаквал насериозно синът му да се озова точно в този дом и още по-малко, да стане приятел със сина на неговия заклет враг от училище, Драко Малфой. През годините Албус и Хари се отчуждават, а отношенията им се изопват. В крайна сметка, за да направи нещо, което счита за правилно и справедливо, Албус променя историята в опит да спаси Седрик Дигъри, като пътува в миналото и така, без да подозира, отключва ужасно бъдеще, в което лорд Волдемор царува заедно с дъщеря си, преструващата се на негова приятелка Делфини Дигъри.

cursed child book

Времето се връща в правилния си ход не и без помощта на Скорпиус, който е истински приятел на Албус, а в крайна сметка баща и син се сдобряват, като семействата Потър, Уизли и Малфой се обединяват срещу завръщането на Волдемор и интригите на Делфини, която се озовава в Азкабан.

Албус Сивиръс Потър е противоречив образ, който не оставя феновете безразлични още с първата си поява и до ден днешен привлича интерес към себе си. Дали някога ще го видим на филм в главната роля, подобно на баща му? Само времето ще покаже.

albus potter tumblr

Биографията написа Александър Драганов

Оставете отговор