Акиф Пиринчи

Akif

Акиф Пиринчи е германски писател от турски произход, автор на поредицата Felidae и съсценарист на филмовата адаптация, направена по първата книга. Той също така е политически коментатор с крайни, понякога скандални възгледи, заради които е цензуриран.

Акиф е роден на 20-ти октомври 1959-та година в Истанбул, Турция. Когато е десетгодишен, емигрира заедно с родителите си в град Берлин, (тогава) Западна Германия. Започва да пише още като младеж, като през 1980-та публикува първата си книга, Tränen sind immer das Ende. Тогава той е само на 21 години.

През 1989-та година Акиф прави големия си удар с издаването на романа “Felidae” (преведен у нас като “Котки“), история на ужаса за котарак детектив, който разплита заплетен случай от серийни убийства на негови събратя и посестрими. Книгата бива отпечатана в първоначално малък тираж, но набира популярност и се превръща в международен бестселър, преведен на 17 езика. През 1994-та година излиза и анимационния филм по нея, на който Акиф е съсценарист. Той пише освен това цели седем продължения на историята, две от които са преведени (след първата част, разбира се) и на английски език – Felidae on the Road и Salve, Roma.

felidae english

Акиф Пиринчи има и самостоятелни творби, които не са в света на Felidae. Неговият трилър The Back Door от 2001-ва година бива адаптиран в игрален филм с участието на актьора Мадс Микелсен. За съжаление кариерата му започва да среща проблеми през 2012-та година, когато авторът започва да пише политически есета против политическата коректност. Акиф Пиринчи става известен с острите си критики към мигрантите, феминизма и джендър идеологията, като в крайна сметка това довежда до спирането на книгите му от продажба. Този ход, който дори в “Шпигел” определят като авторитарна цензура го кара да се замисли за емиграция, но той все пак продължава да живее в Бон и до ден днешен, като пише огнени филипики в блога си.

Въпреки, че Felidae e история, шокираща с насилието срещу животни, което описва, самият Акиф Пиринчи обожава котки и отглежда такива с много любов, внимание и възхищение от независимия им характер. И макар творчеството му да е почти забранено, благодарение на филма, който циркулира в сайтовете за видео обмен, ставайки култов за много фърита, произведението му на практика вече е влязло в историята, утвърждавайки създателя си като един от най-големите автори на литература за животни с антропоморфни черти на всички времена.

akif pirincci

Биографията написа Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор