Акира Торияма

akira toriyama

Акира Торияма е японски автор на манга и дизайнер на герои, влязъл в историята като създателя на популярната поредица Dragon Ball.

Торияма е роден на 5-ти април 1955-та година в Нагоя. Рисува картини от малък, а към анимацията се запалва, когато гледа класическия филм “101 далматинци” на “Дисни”. Интересът му към мангата се заражда, когато попада на поредицата “Астро Бой” от Осаму Тезука (създателя на бялото лъвче Кимба). В училището му много деца рисували в манга стил, но той се откроил пред останалите, когато започнал да прави скици на приятелите си. По време на обучението си в гимназията, Торияма признава, че му е било по-интересно да си прекарва добре с приятели, отколкото да учи творчески дизайн.

След като завършва средно образование, Акира Торияма се хваща на работа в рекламна агенция, но това се превръща в истинска мъка за него, тъй като има проблем с ранното ставане, затова едва на 23 години напуска. Започва да опитва да публикува манга и постига първия си голям успех в началото на 80-те години, когато прави поредицата Dr. Slump за “Коданша”. В нея се разказва за доста палав професор с малък, но за сметка на това могъщ робот. Поредицата се отличава с доста раблезиански хумор, но му печели награда “Шогакукан” през 1981-ва година.

akira smiling

Като фен на кунг фу филмите с Брус Ли и особено с Джеки Чан, Торияма започва работа по нова поредица за бойни изкуства, която постепенно прераства в супергеройската сага Dragon Ball. Тя се превръща в една от най-успешните манги на всички времена, като продава над 300 млн бройки (вторият най-голям тираж в историята, след One Piece), получава множество аниме адаптации, които са толкова популярни, че позволяват на японската анимация да пробие по цял свят, включително в САЩ, вдъхновява множество творци, включително създателите на “Наруто” и “Седемте смъртни гряха”. На фона на всичко това, Торияма остава доста скромен.

“Задачата ми беше само да забавлявам японските момчета. Всъщност работата на мангака не ми допадаше особено, доста късно оцених колко е страхотна.”

След успеха на Dragon Ball Акира Торияма има възможност да се занимава с различни неща, прави дизайн на героите от играта Dragon Quest, пише къси манга истории, дори помага за конструкцията на електрически автомобил. Холивуд се опитва да адаптира поредицата му на игрален филм, но игнорира съветите му. “Резултатът беше безвкусен и не мога да го нарека Dragon Ball, както си и знаех, че ще стане”, казва Торияма.

През последните години Акира Торияма се връща към поредицата Dragon Ball с нови истории и герои, някои от които, като Бирус Завоевателя, вдъхновени от домашните му любимци – той обича животни и има кучета, котки и птици в дома си. Женен е, с две деца, но рядко се показва през публика. Безспорно голям и легендарен автор, за мен е чест най-сетне да напиша негова биография за Цитаделата.

akira dragonball

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор