Адам

adamu cheer

Шиндо Айносуке, по-известен като Адам, е герой от анимето Sk8 the Infinity, който изпълнява ролята на основен антагонист в историята. Той има двойнствен живот, като в ежедневието си е влиятелен политик, а нощем шампион по спускане със скейтборд в нелегални състезания.

Айносуке е син на политика Айчиро Шиндо, който го възпитава изключително строго. Когато научава, че синът му кара скейтборд, Айчиро чупи дъската, което оставя травма в съзнанието на момчето. Въпреки това, той продължава да се занимава тайно с този спорт, запален от Тадаши Кикучи, син на ратая в семейството. Двамата с Тадаши имат сложни отношения, тъй като Айносуке го счита за верен свой човек, но се отнася зле с него, вероятно защото го намира за страхлив. Психологическите проблеми на младия Шиндо се задълбочават предвид обучението от лелите му, което включва физически наказания, обяснявани с любов. Лелите на Айносуке са извънредно корумпирани и вкарват и племенника си в света на политическите интриги. Той се оказва с дарба затова и се издига до нивото на депутат от Диета (японския парламент), макар срещу него да тече разследване за корупция.

adamu winner

Истинската страст на Айносуке обаче остава скейтборда. Заедно с още няколко момчета той основава състезанията с епични спускания по S-а, брутален затворен маршрут, на който човек може да се контузи много тежко. Айносуке приема името Адам, а кръщава приятеля си Тадаши змията, очевидно търсейки библейска аналогия, макар йероглифите, с които да се изписва името му да означават още “любов”, “прегръдка” и “сън”. Първоначално Адам е в чудесни отношения с другите състезатели, спускащи се с колоритни имена като “Чери” и “Джо”, но после се отчуждава от тях, тъй като установява, че те не са предизвикателство за уменията му. Адам търси съперник, който да го накара да забрави всичко останало и да потъне в зоната, състояние на големите шампиони в спорта, когато те не виждат нищо от околния свят, освен маршрута пред себе си. Тогава той се чувства свободен от очакванията на външния свят.

adam wicked

Някъде по това време Адам придобива славата на изключително жесток конкурент, който изразява любовта си към спорта и опонентите с прегръдка по време на спускане, след която изхвърля и наранява дръзналите да се състезават с него – плод на възприятията му, извратени от жестоките му роднини. Чери и Джо скъсват отношения с него и той сякаш се оттегля от състезанията. Това обаче се променя, когато на спусканията се появява изключително талантливият Ланга, бивш сноубордист, прехвърлил се към скейта. Адам вярва, че в него е намерил своята “Ева” и двамата ще могат да потънат в чудния свят на Зоната. За да си достави максимално голямо удоволствие, Адам решава да организира турнир с най-добрите спускачи.

adamu gif

В първото си състезание Адам се изправя срещу Чери, майстор на спусканията с изключително техничен подход, напомнящ ежедневната му прецизна работа като калиграф. В миналото двамата са били близки приятели, а Чери погрешно е убеден, че това му дава предимство срещу Адам, който няма да използва обичайните си жестоки тактики срещу него. Адам обаче е отегчен от стила на Чери, който намира за скучен състезател и в последните метри го изпреварва, спира и пребива със скейтборда си, нещо, което разтърсва зрителите.

adamu jump

Във второто си състезание Адам трябва да се изправи Реки, приятелят на Ланга, който обаче участва като резерва и изглежда лишен от таланта да се бори с Адам, особено предвид тежката загуба от него в спускане преди началото на турнира. Реки обаче се оказва майстор стратег, който използва влошаващите се атмосферни условия и ползва специални колела за мокро време. С тях той притиска Адам максимално и го принуждава да направи грешка – великият шампион се подхлъзва и пада, като изглежда, че на царуването му е дошъл краят. Адам обаче, макар и с мъка, успява да се изправи и прави феноменален трети сектор по маршрута S, с който успява да спечели на косъм.

adamu fallen

За финала Адам облича специален костюм, изобразяващ Смъртта, като мотивацията затова е отворена за интерпретация. Най-вероятно обаче той планира край за Ланга и за себе си в зоната, докато двамата се спускат по стария S-маршрут, забранен, защото е изключително опасен. По време на състезанието той действително успява да примами Ланга в Зоната, но по-късно конкурентът му успява да излезе от нея, като не харесва усещането. Адам се чувства сам и нещастен, но Ланга успява да го извади от това състояние, а битката помежду им напомня на Айносуке за детството му, когато се е състезавал за пръв път срещу Тадаши. Той отчаяно се опитва да спечели, но Ланга успява да го изпревари с минимална разлика.

Адам първоначално изглежда съкрушен от това, тъй като е възпитан, че ако не си победител, никой няма да те обича. После обаче се оказва, че е съживен от преживяването, като набързо се справя с опит да бъде арестуван от полицията в качеството му на политик, затвърждава партньорството си с Тадаши и отива на купон на Ланга във видимо добро настроение.

happy adam

Адам, чиято роля в анимето се озвучава от ветерана Такехито Коясу (Му Ла Флага от “Гъндам”), е изключително харизматичен и запомнящ се образ, спускащ се на ръба между злодейството и трагизма, впечатляващ с наектрелизиращата комбинация между красота, страст и бруталност, спечелила му прякора Матадора на Любовта. Всичко това нямаше как да не му спечели биография в Цитаделата – ние високо ценим такива характери и ще се радваме да го видим с нови подвизи и за в бъдеще!

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор