Адам и Вега – страховитите матадори

Vega Adamu

Бикоборството е жестоко зрелище, което поради симпатиите си към правата на животните не подкрепям. Въпреки това двама от любимите ми герои напоследък са матадори, макар и да не са бикоборци. Единият е Вега от Street Fighter, който наскоро стана шампион в Дуелите на Цитаделата. Другият е Адам, злодеят от анимето Sk8 the Infinity. Днешният материал е посветен на тях и представлява опит за успореден животопис, който се опитва да направи сравнение и съпоставка между двамата. През миналата година, подобна статия направихме за злия Цар Лъв Скар и Император Палпатин от “Междузвездни войни”.

adamu unmasked

И Адам, и Вега са от знатен произход. Адам е потомствен политик и депутат от Диета – японския парламент. Вега е испански аристократ, макар родът му да е изпаднал във финансови затруднения. Въпреки това, както единият, така и другият водят двойнствен живот и макар да са перфектните джентълмени през деня, нощем участват в забавления, считани за терен на дилетанти – Адам се спуска в нелегални състезания по скейтборд, а Вега е асасин и уличен боец, работещ за криминалната организация “Шадалу”. Нравът и на двамата е пословичен – изпълнен с презрение към слабите скейтъри, Адам директно ги пребива с опасните си маневри, а Вега, който е нарцис, е прословут с жестокостта си в битките. vega twistedСлабостта и на двамата е в обсесиите им – запленен от скоростта на Ланга, Адам пропуска да отчете Реки като заплаха и едва не бива победен, като преживява много унизителни мигове в надпреварата си със съперник, който не счита за конкурент. По същия начин Вега, увлечен по красотата на Чун Ли, изтърва спечелена победа и бива изхвърлен с шутове през прозореца на апартамента й в една от аниме адаптациите по игрите!

Adam

 

И двамата герои имат своите верни фенове по социалните мрежи, но и много отрицатели. Противниците на Адам, главно фенове от западния свят, са възмутени от задявките му с млад конкурент, на практика момче, както и от това как изпраща дори деца в болница, както прави след първото си състезание с Реки. Вега в интерес на истината е сред най-популярните герои от Street Fighter, но е мразен от останалите персонажи в играта и от някои техни фенове заради самодоволството и жестокостта си, както и нежеланото внимание, с което обсипва героини като Ками, набелязани от него за жертви.vega-basic

Но лесното им описване като злодеи няма да е съвсем правилно. И двамата в детството си са преживели травма. Скейтът на Адам е бил счупен от баща му, който не е искал синът му да се занимава с несериозни игри, а приятелят, научил го на този спорт, Тадаши, си е замълчал от страх. Вега пък е минал срещу поредица от кошмари – баща му е починал, семейството е обедняло, а пастрокът му, грозен и груб човек, е убил майка му, изпълвайки го завинаги с ненавист към всичко уродливо.

Както Адам, така и Вега са жертви на ловки манипулатори. За Адам това са лелите му, влиятелни и опасни жени, които дирижират кариерата му и се намеква, че имат връзка с криминалния контингент. Вега пък работи за генерал М. Байсън, мегаломан, който иска да завладее целия свят и го използва заради бойните му умения, без да има каквато и да е била привързаност или приятелско чувство към него.

adamu gif

Накрая, нито единият, нито другият са изцяло черни. Адам успява да преглътне загубата си от Ланга и да честити победата му, като в същото време не предава приятеля си Тадаши на властите, макар това да е лесен начин да разкара полицията от следите си. Вега понякога отказва да убие жертвата си, особено ако е жена, за чиято красота прецени, че не си заслужава да бъде погубена заради амбицията на началника му.

vega insane

Като цяло, мащабът на двамата злодеи е различен. Адам е опасен спортист в нелегални състезания, който може да те прати в болница, но Вега е свиреп и безмилостен убиец. Естетически и визуално (маските, фламенкото, розите!) обаче двамата напомнят един на друг и би било интересно да се проучи дали Хироко Уцуми, режисьорката на Sk8 the Infinity, не е била поне частично повлияна за Адам от образа на легендарния уличен боец Вега. Но дори и да не е така, аналогиите между двамата се набиват на очи и си заслужават сравнението – затова го и направихме 🙂

Статия на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор