Адам Драйвър

Адам Драйвър е едно от изгряващите лица на актьорското майсторство, който израстна пред очите на цяло едно поколение. От плахия и неуверен младеж, който беше избран да играе Кайло Рен той се превърне в уверен рицар, направил революция с играта си в последния епизод на Междузвездни войни. Затова и днес ще ви представим неговата биография.

ec3b05db17e36f1cec132107e2e34396

Адам (Адам Дъглас Драйвър) е роден в сърцето на комикс индустрията – Сан Диего, САЩ. Произхожда от скромно семейство на шофьор и съдебна писарка. Едва на шест години Адам е принуден да се раздели с баща си тъй като майка му се жени втори път – за Родни Райт, който по това време е епископ на Баптистката църква в Индиана. Скоро семейството се мести в живописното градче Мишавака, Източна Индиана. След като навършва седем години Драйвър приема баптизма и става част от църковния хор на баща си. Оттук нататък неговият живот ще бъде неразделно свързан с тази общност, която има особено силно влияние в гимназията където учи. Адам винаги се е изказвал скромно за юношеските си години, но винаги с много любов – спомняйки си безгрижните и сякаш безкрайни моменти, когато с приятелите си са изкачвали огромните кули в Мишавака, наслаждавайки се на залязващото слънце.

41hL-YRu4cL

След като завършва гимназия Адам започва работа като доставчик в малка строителна компания, разположена в Кливлънд, Охайко. Въпреки че работата му допада младежът вече започва да мечтае за актьорска кариера. Ето защо спестява пари и смело се впуска в надпреварата за престижния частен колеж Джулиард, който се намира в сърцето на Ню Йорк. Уви, неуспешно. Това демотивира бъдещият рицар на Рен и затова той решава да тегли чертата на всичко и да започне отначало. Поводът не закъснява.

cd46e8ded8f315b903d3dd38970c6af6

Малко след терористичните атентати на 11 Септември Адам взема важно решение – да се запише в армията. Полага клетва като член на Морската Пехота на САЩ и е назначен с чин ефрейтор. Военната кариера на Адам е забележителна. Само за две години той служи в едно от най-големите звена на пехотата – Първи батальон. Участва в няколко операции, чиято цел е да стабилизират Ирак след падането на режима. Младият ефрейтор Драйвър се отличава със страст към тежкото въоръжение затова го назначават за стрелец на базука. През 2004 Адам решава да си вземе отпуска и се отдава на едно от любимите си занимания – каране на велосипед. Уви, това му коства кариерата – той пада и си чупи гръдната кост. Това прави невъзможно продължаването на военната му служба, затова напуска Пехотата.

f83c93e6167c2e3162360b97d3a2afee

Оказва се, че контузията не е фатална и след дълъг период на обездвижване Адам успява да се върне бързо към старата си форма. Тогава отново избуява мечтата му да стане актьор. Но преди това той трябва да завърши образованието си иначе трябва отново да излезе на пазара на труда. За щастие е приет в Университета на Индианополис, който се намира под юрисдикцията на Обединената методистка църква. Само след година той подава документи за Джулиард и този път получава положителен отговор. Тримуфмиращият Адам заминава за Ню Йорк и същият месец се устройва в новия си дом. За жалост, щастието му е прекъснато от ново предизвикателство. Голяма част от младите му колеги не могат да понесат факта, че едно момче от Индиана е успяло да пробие в Ню Йорк и затова започват да разпространяват слухове за него – че всъщност е изгонен от Пехотата, че е особняк, който иска другите да се страхуват от него и т.н. На всичко това той отговаря с търпение. Година след като влиза в Джулиард Адам е разпределен в катедра „Драма“, където се запознава с бъдещата си съпруга – Джоан Тъкър. Напук на всичките си конкуренти Драйвър се дипломира успешно през 2009 година и получава бакалавърска степен по актьорско майсторство.

actors-joanne-tucker-and-adam-driver-pose-on-the-red-carpet-news-photo-1577725274

След като се дипломира Адам Драйвър започва да търси възможности за развитие на Бродуей. За разлика от повечето си колеги, които са връзкари, му се отваря възможност да участва само в евтини телевизионни сериали. За да може да се издържа е принуден да работи на няколко места като сервитьор и чистач в редица ресторанти. Първият значим пробив на младежда е в американската комедия „Необикновените“ през 2009 година. Ролята му в този филми ще остави голям отпечатък в кариерата му – той играе разкаял се свидетел на престъпление, който решава да даде показания едва след няколко месеца. След една година игра сериалът е спрян. Адам залага на най-сигурният вариант – пуска се в биографичен филм, посветен на Клинт Истууд. Там се запознава с Леонардо Дикаприо, но остава разочарован тъй като не успява да установи траен контакт с него. В следващите години Адам се опитва да направи голям пробив, но тъй като няма връзки успява да се уреди единствено в слабоизвестни и нискобюджетни филми. Единствената му значим роля е в драмата „Линкълн“, където Стивън Спилбърг го избира за главната роля – Самюъл Бекуит – журналистът, оповестил и разследвал убийството на президента Ейбрахам Линкълн. Същите години Адам печели няколко номинации и една награда за изключително изпълнение на големия екран. До 2015 година кариерата му продължава да е в сферата на драмата.

theriseofskywalker_template_78

През 2014 година Адам решава да направи голям удар. Той се явява на кастинг за ролята на Кайло Рен – един от главните злодеи в дългоочаквания епизод 7 на сагата Междузвездни войни – Силата се пробужда. И до днес Драйвър казва, че именно обучението и службата му в Пехотата са му помогнали да спечели тази роля.  Конкурентите му го описват го като актьор, който има склонност към импулсивните, дисциплинирани и дори безпощадни роли. Онези, които го харесват го считат за чувствителен, състрадателен и внимателен. Накрая Джей Джей Ейбрамс застава на негова страна и става ясно, че Драйвър ще играе Кайло Рен във всички филми от поредицата. Следват още успехи. Адам се появява последователно във филма на Мартин Скорсезе „Тишина“, където играе свещеник – йезуит и работи в един екип с Андрю Гарфийлд и Лиам Нийсън. Младият актьор заема почетното място на фестивала в Кан и печели голямата награда на критиците в Лос Анджелис. Паралелно с това той продължава работата си по сериали, където играе типични за него роли – на офицер, полицай, ветеран или духовник. През 2018 е номиниран за Златен Глобус, а на последната церемония на американската Академия за филмово изкуство се състезаваше и за Оскар. Последният проект на Адам се казва „Последният дуел“ – исторически филм на Ридли Скот. В него Адам ще играе младият френският рицар Жак льо Гри, набеден за това, че е изнасилил жената на богатия френски аристократ Жан дьо Карог. Адам е много развълнуван от новата си роля тъй като за пръв път ще му се уддаде възможност да облече средновековни доспехи.

ERy680RXsAAOtsp

В личния си живот Адам Драйвър винаги е бил сдържан. Живее в Бруклин и се жени за студентската си любов Джоан Тъкър скромно и без много шум. Двамата имат син. Младият актьор обаче никога не забравя онова, което Пехотата е направила за него. Ето защо той основава неправителствената организация „Актьорско майсторство за въоръжените сили“, която спонсорира строежа на кина във всяко кътче, където има разположени американски войски. Сред колегите си Адам винаги е описван като прекалено скромен актьор, който не желае да слуша за успехите си и дори не обича да гледа изпълненията си тъй като го смята за проява на гордост. Отказът му да участва в редица предавания, да дава интервюта и да ходи по приемиери е свидетелство за това. Можем само да се надяваме, че това няма да му повлияе по начина, по който повлияе на неговия предшественик – Хейдън Кристенсен, който не изтърпя цялата тази пошлост на Холивуд и се оттегли.

4a8170c74011b2547a00f44f0e92ed0c

И така Адам ще остане в историята на киното като човек, който е успял с много труд и лишения да се издигне до ролята, която остана недостижима мечта за много негови колеги. Необичайната биография на този актьор е свидетелство за това, че човек не трябва да се отказва да преследва мечтите си. Дори и ако те ни се струват невъзможни.

Представен от Искрен Иванов

Оставете отговор