Агенция Локууд – Сезон 1

MV5BODE5OWM4ZjUtN2FjMy00ZWUyLWEyMWItM2IyOTU3MDRjMGMxXkEyXkFqcGdeQXVyMTUzMTg2ODkz._V1_

Здравейте, скъпи приятели на Цитаделата, вие сте с ежеседмичната ни рубрика, в която представяме сериали и филмчето чиито принос към жанра е видим във времена когато „старите“ и „новите“ мотиви във фентъзито започват да се размиват. И тъй като се стараем да избираме за вас най-доброто, днес имам особеното удоволствие да поднеса едно ревю, посветено на английския сериал Агенция Локууд, който излезе по Нетфликс тази година. Сериалът е базиран на едноименните книги на Джонатан Страуд, който дебютира в Гардиън през 2013 година. Десет години по-късно, явно са се намерили филмови студия, които да извадят на бял свят тази чудесна продукция. Сюжетът на Агенция Локууд следва един често застъпван мотив за английските произведения – разследването на свръхестествени явления и престъпления от специално подготвени детективи, които за по-кратко в сериала наричат агенти. Детективите работят на екипи под ръководството на Департамента за психически изследвания и контрол, която по-просто може да наречем Свръхестествената полиция на Лондон.

Lockwood-PortlandRow2jpg-18088fc

Антъни Локууд е сирак, наследник на заможно семейство, което има красиво жилище в центъра на Лондон. Когато навършва пълнолетие и наследява имота, Антъни решава, че иска да стане детектив и да посвети живота си на свръхестественото. Заедно с приятеля си Джордж Карим те основават Агенция Локууд и решават да работят с Лондонския департамент за психически изследвания и контрол, но поради бунтарския си характер Антъни отказва да разследва случаите си под ръководството на наставник. Тогава инспектор Барнс, ръководител на Департамента, лишава агенцията от финансиране и дава на Локууд пробен срок, в който момчето само трябва да събере екип и да се издържа. И докато Антъни и Джордж разсъждават как да свържат двата края, един ден на вратата им почуква малко момиче – Люси Карлайл, което кандидатства за работа в Агенция Локууд. Младежите бързо откриват, че в Люси дреме могъщ талант тъй като съзнанието на девойката безпроблемно засича присъствието на духове, демони, призраци и други същества от отвъдното. След като Люси официално е назначена на работа, Агенция Локууд се сблъсква с необичайно тежък случай – тя трябва да открие могъщ артефакт, който има силата да разкрие тайната на вечността. Става дума за магическо огледало, в което луд хирург е затворил душите на пациентите си за да разкрие тайната на Небитието. Въоръжени с подкрепата на Департамента си, Локууд и приятелите му тръгват на опасна мисия, която може да им коства живота.

0x0

Сериалът е много сладък, защото триото много напомня на класическите задруги в жанра, но същевременно има модерен вид: паладинът Антъни, ученият Джордж и гениалната Люси, чиито психо-възможности надминават тези на всеки друг в Департамента. Съществата в сериала са разделени на три нива – първото и второто са могъщи духове и призраци, които тормозят хората, а третото – интелигентни същества, които дотолкова обичат живота и удоволствията, че могат да обсебват ново тяло за да живеят дори след смъртта на старото. С една дума – този сериал е всичко онова, за което можехме да си мечтаем след безславния край на Свръхестествено и зрелищното падение на Ловци на сенки. Можем само да се надяваме, че вторият сезон ще задържи това темпо и Агенция Локууд няма да повтори грешката на гореспоменатите продукции, а ще продължи да радва истинските фенове, които сега с носталгия си спомнят филма Ловци на духове от 1984 година.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор