Tribulation Force /Изпитанието/

tribulation force

Древните пророчества се сбъдват, а човечеството навлиза в най-мрачния период от историята си, когато харизматичен лидер, воден от свръхестествени сили, се превръща в тиранин. Такъв е сюжетът на “Изпитанието”, втората книга от поредицата “Оставените” /Left Behind/ на писателите Тим Лахей и Джери Дженкинс, излизала и на български език.

След като милиони хора са изчезнали безследно и без рационално обяснение, светът изглежда се съвзема от кризата по най-добрия начин, като се обединява под ръководството на Николае Карпатия, политик от Румъния, който за броени седмици става генерален секретар на ООН, организация, чието влияние се засилва непрекъснато. Сега Карпатия придобива контрол над оръжията по света и инициира създаването на една религия, която трябва да обедини хората завинаги. Но зад тази привидно благородна цел се крие смразяваща истина – Карпатия е Антихриста, предсказан от Библията и целта му е да наложи тирания над целия свят от новата си столица Вавилон, построен отново по поръчка от ООН, ребрандирало се като Глобална Общност. И понеже вярващите християни вече са Грабнати в Рая, малцина се досещат за какво става дума. След тях са Рей Стийл, самолетен пилот и Камерън Уилямс,  млад журналист. Те са повярвали, макар и късно, а сега с ужас наблюдават как човечеството поема курс към края на историята си. Тогава обаче Карпатия решава да ги изкуши…

“Изпитанието” е част от поредица, превърнала се във феномен на американското книгоиздаване. Част от това се дължи на факта, че тя е базирана върху реални вярвания на американските християни, но друга причина е в самия стил на авторите. Дженкинс и Лахей са написали история, която се чете много леко, предизвиква интереса на читателя и е построена по такъв начин, че го кара сам да прелиства страниците. Бързите диалози и политическите интриги, овкусени с мистичния вкус на Апокалипсиса правят книгата много интересна, особено за вярващи хора и макар аз да не споделям някои от вижданията на евангелистите в САЩ, харесах много “Изпитанието” и смятам да продължа с поредица по-нататък.

 

Оставете отговор