Transformers: War for Cybertron

Transformers: War for Cybertron

 

Author: DARTH_SIDIOUS
Date: 06.08.2015


Готови ли сте за следващата доза битки между аутоботи и десептикони? Надявам се, че да, защото в тази статия ще ви разкажа за една изключително интересна и вълнуваща игра: “Transformers: War for Cybertron”. Струва ми се няма фен, който да не знае колко добре се прие от феновете това виртуално приключение, което излезе в не толкова далечната 2010 година. Нека се впуснем в него!

Историята, по която се развива играта обхваща събитията, бележещи залеза на могъщата цивилизация от трансформъри, населяващи планетата Кибертрон. В сюжета отново ни въвежда добре познатия ни Оптимус Прайм, който разказва тъжната история за това как роботи, които довчера са се наричали братя днес вдигат оръжие един срещу друг. Обсебен от жаждащата си за власт и желанието си да управлява Кибертрон, гладиаторът Мегатрон събира около себе си малка клика, която започва да се нарича Десептикони. Макар и малка в началото скоро тя успява да привлече на своя страна огромен брой роботи. Едни влизат доброволно под флага на Десептиконите, подмамени от Мегатрон, други пък биват принудени да го направят за да оцелеят. Веднъж събрал достатъчно сили, Мегатрон обявява неподчинение към Съвета на Праймовете, които управляват Кибертрон и повежда гражданска война срещу тях. Обезпокоен от събитията Съветът, начело със Зета Прайм мобилизира своите верни Аутоботи, които трябва да сложат край на безчинствата на Десептиконите и да възвърнат мира на планетата. Непрестанните битки между двете фракции изтощават докрай ресурсите на планетата и скоро става ясно, че ако не бъде постигнат траен мир Кибертрон ще загине. Тотална щета – това е цената, която този свят ще трябва да плати. Същевременно Мегатрон замисля мащабен план, с който възнамерява веднъж завинаги да свали от власт Съвета и да заграби върховната власт над Кибертрон. Той планира да се домогне до тъмния енергон – мистичен материал, която крие в себе си разрушителна сила – силата да покварява. С него лидерът на Десептиконите възнамерява да проникне с него чак до дълбините на планетата – до самото й ядро, в което според легендите почива душата на създателя на трансформърите – Праймъс. Ако това се случи ядрото ще бъде покварено, а Кибертрон окончателно ще падне в ръцете на Мегатрон. Зета Прайм от своя страна изпраща своя най-добър и лоялен ученик – Оптимус, да води битката срещу Десептиконите. Научил за коварния план на Мегатрон, Оптимус и неговите верни войни трябва да направят всичко възможно за да предотвратят проникването на тъмния енергон в ядрото. Войната за Кибертрон продължава, а най-важната битка тепърва предстои. От вас зависи да вземете страна.

По отношение на героите – в тази игра играете само с роботи. Основните герои от фракцията на Аутоботите, с които може да играете са Оптимус Прайм, Бъмбълбий, Айрънхайд, Джаз и Ратчет. Към тях в играта се присъединява и Джетфайтър, когото сме виждали във филмите на Майкъл Бей. Тук обаче той е много по-млад и в много по-добра форма. Въпреки примамливото предложение, което му отправя Мегатрон той категорично отказва и както сам се изразява в играта носи знака на Аутоботите с чест. Наред с основните герои създателите на играта са заложили и на някои второстепени персонажи като Еърейд, Силвърболд и Уорпат. В играта се появяват Зета Прайм и титаничният Омега Сюприйм – но с тях не може да се играе. За феновете на Десептиконите – можете да избирате между Мегатрон, Барикейд, Броул, Шокуейв и Саундуейв. Към тях се присъединява и звездният командир Старскрийм, чиято мисия е да пази тъмния енергон от нашественици като Мегатрон. Както знаем обаче Старскрийм не е от трансформърите, които имат твърди принципи. Като второстепенни герои са добавени Скайуорп и Деденд. На страната на Десептиконите е и гигантското чудовище Триптикон – заклет враг на всички Аутоботи и особено на Омега Сюприйм. С него обаче не може да се играе.

Геймплей. Тук ще си позволя една особена похвала към създателите на играта – във всяка една мисия имате възможност да си избирате кой герой от групичката да бъдете, а това е наистина страхотно. Така например ако групата е Оптимус, Бъмбълбий и Айрънхайд преди мисията може да изберете кой искате да бъдете. После може да играете пак същата мисия с някой друг. Като повечето игри за Трансформърс и тази има две големи кампании – Аутоботска и Десептиконска. Можете да започнете от която поискате. Историята се подразбира ясно от гледната точка на всяка една кампания. Ако пък искате да вникнете в подробностите няма лошо да изиграете и двете. Може да си избирате и трудност – аз лично препоръчвам да почнете с normal. Всеки герой има два режима – като робот и като превозно средство – самолет, камион, кола, танк…и какво ли още не. Героите имат и специални умения. Оптимус например има умението за „свръхзвуково ускорение“ като камион, а като робот си пуска непробиваема броня. Уменията могат да се използват до изчерпването на енергията. Всеки герой разполага с четири кубчета енергон. След като ви разбият и четвъртото играта приключва. Можете да вземате нови кубчета от унищожените врагове. А по отношения на оръжията тази игра е истинска енциклопедия – автомати, плазма – оръжия, пистолети, снайпери…важно е само да пестите патроните, защото са лимитирани. Същото се отнася и за оръдията на превозните средства. За сметка на това може да презареждате по пътя. Имате възможност да използвате няколко вида гранати – разрушителни, плазма и уникалните лечителни гранати, които лекуват този, по които ги хвърляте. Мога да ви говоря още много, но ще ви разваля удоволствието от играта, затова ще спра дотук.
В заключение мога да кажа, че искренно се забавлявах по време на войната за Кибертрон. Битките бяха напрегнати, а противниците – безмилостни. Не се колебайте да се впуснете в това приключение, особено ако сте фен на Трансформърс. Аз ще го кажа по моему: Transform and rollout!

Оставете отговор