Transformers – The Game

Transformers – The Game

 

Author: DARTH_SIDIOUS
Date: 07.07.2015


Едва ли има фен на Трансформърс, който да не си спомня еуфорията, с която в далечната 2007 година беше посрещната играта по изключително популярната филмова поредица на Майкъл Бей. Всички очаквахме “Transformers – The Game” с голямо нетърпение тъй като до този момент липсваше PC игра от новото поколение, чиито сюжет да е фокусиран върху епичния сблъсък между аутоботи и десептикони. Наскоро и аз реших да си припомня тази страхотна игра и затова предлагам на вашето внимание моето ревю.

Сюжетът на играта се движи плътно по сюжета на първия филм на Бей за „Трансформърмс“, който излезе също през 2007 година. Играта започва с пленяващо въведение, в което добре познатият ни Оптимус Прайм разказва накратко трагичната история на някога процъфтяващата планета Кибертрон. Кибертрон, както знаем всички, е родната планета на Трансформърите – изключително високо развита раса от роботи, която векове наред населява тази част на Вселената. Във всеки свят обаче има по един или друг начин избухва конфликт и тази планета не прави изключение. Фракционният шум, възникнал на Кибертрон ескалира в мащабен военен конфликт между две фракции – тази на Аутоботите и тази на Десептиконите. И както обяснява в изложението си мъдрият Прайм онези, които започнаха войната – Десептиконите, го направиха, защото желаеха властта за себе си, а не за доброто на планетата. В резултат на този мащабен конфликт Кибертрон е разрушен и почти обезлюден. Но последната битка тепърва предстои. Тя се води не за какво да е, а за самата душа на Кибертрон – т.нар. “Allspark” – древен артефакт, Искрата, която дава живот и душа на всеки новоконструиран Трансформър. Подтикван и подпомаган от своите съмишленици, амбициозният гладиатор Мегатрон повежда фракцията на Десептиконите за да се домогне до Искрата и да създаде огромна армия от десептикони, с чиято помощ да се утвърди като господар на Кибертрон и да завладее цялата Вселена. На неговите опити обаче твърдо се противопоставя Оптимус Прайм – един от последните останали Праймове – лидерите на Кибертрон. Той успява да обедини около себе си фракцията на Аутоботите и се утвърждава като техен лидер. Така започва мащабния сблъсък между Аутоботи и Десептикони. Следва кратко филмче, в което един от най-доверените Аутоботи на Оптимус – Бъмбълби е изпратен на планетата Земя, в която се предполага че се намира Искрата. Задачата му (т.е. вашата задача в случая) е да локализира местоположението й. Така започва и играта. Останалата част от нея следва сценария на Бей. За тези, които не са гледали филма в играта има филмчета на всяко ниво, които упътват какво се случва в сюжета и дотук ще спра за да не развалям изненадата.

Създателите на играта не са спестили нито един от героите във филма. В самата игра има две кампании: Аутоботска и Десептиконска. Феновете на Аутоботите ще имат възможността да играят с най-популярните герои: Оптимус Прайм, Бъмбълби, Айрънхайд и Джаз. В Нинтендо версията играчите могат да избират и Ратчет. Оптимус, разбира се, се озвучава от неговия дългогодишен „глас“ – Питър Кълън. Феновете на Десептиконите могат да играят със следните герои: Мегатрон, Старскрийм, Блекаут и Барикейд. В Нинтендо версията може да се играе и с Броул. Играта се води за 100% изиграна ако сте врътнали и двете кампании. Накрая има и бонус ниво, в което сте в ролята на Оптимус Прайм, който защитава Кибертрон от нападенията на Десептиконите. Сам Уитуики и приятелката му също вземат участие в играта, но само като част от филмчетата. Интересно е, че дизайнерите са дали на Сам чисто нова визия, която няма нищо общо с изпълнението на Шия Лабьоф.

Какво можем да кажем за геймплея? Имате възможност да зададете трудността, аз лично препоръчвам да започнете с normal. Всеки Аутобот или Десептикон – зависи с кого играете има два режима на игра – като превозно средство (кола, камион, хеликоптер, изтребител) или като робот. Трансформирането може да стане във всеки един момент. Жизнените си точки може да зареждате в хода на играта, вземайки големите лилави сърца по улиците. Хубаво е да събирате и жълтите кубчета тъй като с тях отключвате бонус секцията, в която има много хубави неща – от чисто дизайнерски до допълните бонус нива. Също така можете да изиграете още веднъж определено ниво ако решите, че не сте се справили задоволително предишния път. Не се опитвайте да щадите превозните средства по улиците – играта е направена така, че да не засегнете нарочно никого. Все пак ако причинявате умишлено разрушение – специално за Аутоботите има наказателни точки. В хода на играта има и бонус за движение. Примерно ако с камиона – Оптимус, правите скокове, завъртания или вдигате нечовешка скорост – получавате бонус. Същото важи и за изтребителите ако примерно решите да играете със Старскрийм. Оръжията имат два режима – лек и тежък. При Айрънхайд примерно „лекият“ режим са оръдия, а тежкият – светлинен бластер. Има възможност и за ръкопашен бой – Оптимус примерно прави страхотни серийки с юмруци. Бойният стил на Мегатрон също е много интересен – той се втурва към противника си, удряйки го силно. По аналогичен начин може да се биете и като се трансформирате в някое превозно средство. В някои мисии ще имате и странични задачи – да спасявате други Аутоботи или да сеете разрушение, зависи от това какъв сте избрал да бъдете. Но напрежението си струва.
В заключение, мога само да кажа, че играта не само ми помогна да си припомня как изглеждаха игрите преди 8 години, но и ме върна в детството, когато Трансформърс също бяха една от най-популярните поредици. И до днес си останаха такава. Има защо. Приятна игра!

Оставете отговор