Transformers: Robots in Disguise 2001

Transformers: Robots in Disguise 2001

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 30.06.2015

 photo 8d1f1d5b-ef97-471c-a030-bb7370c7da46_zpshuy6i9ju.jpg

В началото на новия век поредицата “Трансформърс” на компаниите “Хасбро” и “Такара” получи ново начало с анимето, излязло през 2001-ва година в САЩ под заглавието “Robots in Disguise”. То смесва познатия от оригиналната анимация сюжет за Аутоботите и Десептиконите с идеята за Предаконите от “Войната на зверовете” и разказва историята на Коджи, малко момче, което се бори да върне баща си с помощта на Оптимус Прайм и неговия екип Аутоботи. Анимето съдържа 39 увлекателни епизода, които отново демонстрират изпитаната сплав от колоритни персонажи, зашеметяващ екшън и забавен хумор, превърнала поредицата “Трансформърс” в класика.
 photo 4b376ab5-f50d-45a6-9aad-408cb0a81f1b_zpsmpy6wgaa.jpg
Всичко започва в деня, в който ученият д-р Ониши смята да представи възможни източници за енергия, които да спомогнат за развитието на Земята и човечеството за в бъдеще. Неговият син Коджи много се вълнува и става посред нощ, за да гледа баща си пряко по телевизията от другия край на света. Празникът обаче се превръща в кошмар, когато д-р Ониши бива нападнат от Предаконите – напаст от космоса, хищни роботи, които искат само да консумират ресурси. Техен водач е злия Мегатрон, който смята да използва знанията на д-р Ониши за да изсмуче планетата ни от енергия. За щастие обаче, точно когато нещата изглеждат загубени, с Коджи се свързва Оптимус Прайм, героичният лидер на Аутоботите – роботи, които се борят за свобода и справедливост. Оптимус използва невероятната технология на космическия мост, изкривяващ времето и пространството, за да телепортира себе си и Коджи на бойното поле срещу Мегатрон. С него са Аутоботите, които се изправят срещу Предаконите. Силите на Прайм постигат победа, но на тежка цена – д-р Ониши бива отвлечен от коварния Мегатрон. Оттук-нататък започва игра на котка и мишка, в която Аутоботите трябва да попречат на Предаконите да крадат енергия.
 photo RID-Optimus-Prime-vs-Megatron-1-HD_zpsznasf6ms.jpg
За нещастие, Мегатрон скоро разбира, че неговите звероподобни слуги не са достатъчни нито като сили, нито като качество за победа над Аутоботите, поради което той създава ново поколение роботи – Десептиконите, зли подобия на Аутоботи, заразени с неговата искра и предвождани от Скърдж, черния двойник на Оптимус Прайм. Нещата се усложняват допълнително и когато от космоса пристига Ултра Магнус, горделив Аутобот, който смята, че той, а не Оптимус трябва да носи Матрицата на Лидерството и да командва своя вид. Постепенно става ясно, че Земята е скривалище на изключително силен робот от древното минало на Кибертрон, Фортрес Максимус. За да го опазят от Мегатрон и неговите Десептикони, Оптимус и Магнус ще трябва да забравят различията си и да се обединят в могъщия кибервойн Омега Прайм – още повече, когато Мегатрон получава черните сили от древна пирамида, които го превръщат в още по-свирепия и страшен Галватрон…
 photo 3e18811d-ed6d-4123-814f-13d0e1b7d623_zpszeupfhwk.jpg
“Robots in Disguise” е много забавна и добре направена анимация, макар от днешна гледна точка вече да изглежда на моменти остаряла и използваща техники в рисунъка и динамиката, познати от детски като “Покемон” и “Ю-Ги-О”. Това, което обаче компенсира е добре изградената история. По-горе споменах запазената марка на поредицата – сплав от колоритни персонажи, зашеметяващ екшън и забавен хумор. Тя се наблюдава и в тази анимация. Аутоботите са силни и забавни, като започнем от познатия и обичан Оптимус, минем през забавния Сайдбърн, преследващ червени спортни автомобили, братята му Екс Броун и Проул, влаковете стрели, ставащи на роботи, шпионите и трансформърите-болиди от Формула 1, младите строители и стигнем до опърничавия, но много готин Ултра Магнус. Предаконите са комични злодеи, като най-колоритен е Скай Байт, хитрата акула, която всеки път се забърква в пакости. В контраст с тях Десептиконите са коварни и зловещи, като се започне от Скърдж и се стигне до кошмарния комбайнър Руинейшън. Разбира се, най-ужасен от всички е Галватрон, който в последните епизоди достига апокалиптична сила. Много е важна и ролята на малкия Коджи, който се оказва от ключово значение в битката за Фортрес Максимус. Макар да започва историята като поредния човек, необходим за да завърти сценария около трансформърите на Земята, той е развит добре и има няколко трогателни епизода с него. Емоцията от тях и адреналина от битките се балансира прекрасно от наистина забавните майтапи, свързани най-вече с ищаха на Сайдбърн по червените спортни коли и сложните планове, с които Скай Байт успява отново и отново да се спаси от победата. На края на приключението се чувствах удовлетворен – трогнат от развръзката, въодушевен от начина, по който се е стигнало до нея.
Макар и старо, Transformers: Robots in Disguise е прекрасно аниме, което си струва да се види, независимо дали чакате или не втория сезон от новата, също великолепна анимация със същото име, която излиза в момента!
За повече информация за поредицата посетете фен сайта RiD Forever!

Оставете отговор