Transformers: Robots in Disguise 2001

 

Transformers: Robots in Disguise 2001

 

RID-Autobots-1-HD
 

В началото на новия век поредицата “Трансформърс” на компаниите “Хасбро” и “Такара” получи ново начало с анимето, излязло през 2001-ва година в САЩ под заглавието “Robots in Disguise”. То смесва познатия от оригиналната анимация сюжет за Аутоботите и Десептиконите с идеята за Предаконите от “Войната на зверовете” и разказва историята на Коджи, малко момче, което се бори да върне баща си с помощта на Оптимус Прайм и неговия екип Аутоботи. Анимето съдържа 39 увлекателни епизода, които отново демонстрират изпитаната сплав от колоритни персонажи, зашеметяващ екшън и забавен хумор, превърнала поредицата “Трансформърс” в класика.

Всичко започва в деня, в който ученият д-р Ониши смята да представи възможни източници за енергия, които да спомогнат за развитието на Земята и човечеството за в бъдеще. Неговият син Коджи много се вълнува и става посред нощ, за да гледа баща си пряко по телевизията от другия край на света. Празникът обаче се превръща в кошмар, когато д-р Ониши бива нападнат от Предаконите – напаст от космоса, хищни роботи, които искат само да консумират ресурси. Техен водач е злия Мегатрон, който смята да използва знанията на д-р Ониши за да изсмуче планетата ни от енергия. За щастие обаче, точно когато нещата изглеждат загубени, с Коджи се свързва Оптимус Прайм, героичният лидер на Аутоботите – роботи, които се борят за свобода и справедливост. Оптимус използва невероятната технология на космическия мост, изкривяващ времето и пространството, за да телепортира себе си и Коджи на бойното поле срещу Мегатрон. С него са Аутоботите, които се изправят срещу Предаконите. Силите на Прайм постигат победа, но на тежка цена – д-р Ониши бива отвлечен от коварния Мегатрон. Оттук-нататък започва игра на котка и мишка, в която Аутоботите трябва да попречат на Предаконите да крадат енергия.

За нещастие, Мегатрон скоро разбира, че неговите звероподобни слуги не са достатъчни нито като сили, нито като качество за победа над Аутоботите, поради което той създава ново поколение роботи – Десептиконите, зли подобия на Аутоботи, заразени с неговата искра и предвождани от Скърдж, черния двойник на Оптимус Прайм. Нещата се усложняват допълнително и когато от космоса пристига Ултра Магнус, горделив Аутобот, който смята, че той, а не Оптимус трябва да носи Матрицата на Лидерството и да командва своя вид. Постепенно става ясно, че Земята е скривалище на изключително силен робот от древното минало на Кибертрон, Фортрес Максимус. За да го опазят от Мегатрон и неговите Десептикони, Оптимус и Магнус ще трябва да забравят различията си и да се обединят в могъщия кибервойн Омега Прайм – още повече, когато Мегатрон получава черните сили от древна пирамида, които го превръщат в още по-свирепия и страшен Галватрон…
RID-Optimus-Prime-vs-Megatron-1-HD
“Robots in Disguise” е много забавна и добре направена анимация, макар от днешна гледна точка вече да изглежда на моменти остаряла и използваща техники в рисунъка и динамиката, познати от детски като “Покемон” и “Ю-Ги-О”. Това, което обаче компенсира е добре изградената история. По-горе споменах запазената марка на поредицата – сплав от колоритни персонажи, зашеметяващ екшън и забавен хумор. Тя се наблюдава и в тази анимация. Аутоботите са силни и забавни, като започнем от познатия и обичан Оптимус, минем през забавния Сайдбърн, преследващ червени спортни автомобили, братята му Екс Броун и Проул, влаковете стрели, ставащи на роботи, шпионите и трансформърите-болиди от Формула 1, младите строители и стигнем до опърничавия, но много готин Ултра Магнус. Предаконите са комични злодеи, като най-колоритен е Скай Байт, хитрата акула, която всеки път се забърква в пакости. В контраст с тях Десептиконите са коварни и зловещи, като се започне от Скърдж и се стигне до кошмарния комбайнър Руинейшън. Разбира се, най-ужасен от всички е Галватрон, който в последните епизоди достига апокалиптична сила. Много е важна и ролята на малкия Коджи, който се оказва от ключово значение в битката за Фортрес Максимус. Макар да започва историята като поредния човек, необходим за да завърти сценария около трансформърите на Земята, той е развит добре и има няколко трогателни епизода с него. Емоцията от тях и адреналина от битките се балансира прекрасно от наистина забавните майтапи, свързани най-вече с ищаха на Сайдбърн по червените спортни коли и сложните планове, с които Скай Байт успява отново и отново да се спаси от победата. На края на приключението се чувствах удовлетворен – трогнат от развръзката, въодушевен от начина, по който се е стигнало до нея.
Макар и старо, Transformers: Robots in Disguise е прекрасно аниме, което си струва да се види, независимо дали чакате или не втория сезон от новата, също великолепна анимация със същото име, която излиза в момента!
За повече информация за поредицата посетете фен сайта RiD Forever!

Оставете отговор