The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt

 

Author: Arvandor
Date: 01.06.2015

 photo 4c409b1c-b77e-48cc-8a6c-862a5229bd9e_zpsrmwelzal.jpg
С “Вещерът 3: Дивият лов”, CD Projekt Red превърна сагата в нещо още по-великолепно от преди. Игра със наистина, ама наистина епическа скала в която все пак е обърнато внимание на всеки дребен детайл. История, системи, изкуства, музика, екшън, лор, политика, война, философия и морал са смесени заедно във едно великолепно цяло. Едно действително велико фентъзи РПГ което кара игри като Skyrim да отстъпят в срам. Ако някога сте се съмнявали че игрите могат да представляват изкуство, то тази ще ви убеди че са. Добре айде! Къш! Ревюто свърши, повече не ви трябва да знаете – тичайте да го играете….
Добреее, добре сигурно очаквате от мен повече освен фенбойстваща хипербола. Ето ви останалото, ама после ще го играете ясно?
 photo 2c49c363-2fd5-49e0-927d-30ed8ac1ed4d_zps3zv0iz4d.jpg
Представавете си игра която взема всичко което е яко в Legend of Zelda, Red Dead Redemption, предишната Witcher II и Skyrim и после ги смесва. Това е ефективно третия вещер. CD Projekt Red старателно се опитва да натрие носа на другите компании от AAA ранг.
 photo 1f9581bf-6b96-463e-8a87-54f6212a2d7f_zpss9u3zmck.jpg
Сравнението с Red Dead може да изглежда малко странно, но има нещо във отворения свят което напомня за уестърна на Rockstar. Нямам предвид че Гералт пътува с кон, а фокуса върху изследването на околностите, търсенето на персонажи и задачи и тн. Някакси има подобно усещане към себе си. Освен това и двете игри имат мрачен, циничен тон подправен със язвителен хумор и мъъъъничко парченце надежда накрая. И двете са истории за хора които са ефективно убийци, но и нещо повече.
 photo 868c8f5f-5cff-400f-9fe1-dc1dbfff4898_zpsrzhbcves.jpg
“Дивият Лов” има огромен свят с множество възможности в него, но все пак мъдро решава да не ви удари с всичките наведнъж. В началото, играта заплашва да започне със същото разочарование което се вижда в Dragon Age: Inquisition – тоест не да има свят, а просто серия свързани територии които се делят на неща за убиване и неща с които да говориш и потенциално да прибереш куест. Дори началната зона на “Дивият Лов” е изпълнена с мисии, свързани със сюжета, договори за убиване на чудовища и няколко странични задачи, на карта която бихме нарекли огромна преди 7-8 години, но се усеща малко ограничена. В тази точка ще си кажете “Хъ. Това ли било отворен свят във Вещера? Егати.”
 photo bee18072-7743-4c55-af57-71158b881d70_zpslb958za6.jpg
Е, друг път! Това е само началото – оставя ви се малко време да свикнете на играта; от намиране на договорите по дъските за обяви, през минаването от точка А до точка Б като евентуално може да попаднете на нещо интересно(я страничен куест, я сюжетен обрат, я засада. Какво ли не.). Битките – бързи, изискващи мислене и тактически вместо статови. Изследването и изработката на предмети: две неща които нормално са скучновати, но откровено казано тук не са никак зле.
 photo 07aa5dde-fef0-4a50-ac4f-e07a2e71355a_zpsjeditxwc.jpg
Наскоро имаше доста разговори сред геймърските кръгове за това дали системата на една игра е по-важна от историята или обратното, но откровено казано във Вещера 3 няма значение – двете са смесени заедно по такъв начин че въпросът е практически безсмислен. Гералт ще се бори с хора, зверове, духове и чудовища, докато търси най-близкото нещо до дете което има, както и жената която обича и същевременно ще се замесва в интригите на държавите в момента воюващи помежду си. Все пак винаги ще сте наясно какво правите и как точно това ви помага. И ако ли ще значи че трябва да събирате билки за да направите отвара което своеобразно ще ви даде шанса да сразите разярен грифон, тогава това е нещото което ще искате да направите.

Дори след като качите доста нива, Гералт продължава да се усеща като професионален убиец на чудовища, не супергерой. Да, някои по-прости битки в по-късен етап на играта могат да се спечелят само като влезете и почнете да кълцате и отбягвате доколкото ви държат пръстите на клавиатурата, успехът ви обаче почти винаги зависи от подготовката, правилната екипировка, отварите и слабостите на мишената. Вероятно най-впечатляващият фактор за “Дивият лов” е как успява да направи дори простички неща интересни.
И въпреки всичко пак си е класическо РПГ – убий врагове и изпълнявай куестове за да трупаш богатства и предмети, както и опит за да станеш по-силен което своеобразно ще ти даде да убиваш по-опасни врагове и да изпълняваш по-гадни куестове за да трупаш повече богатства и по-силни предмети. Това което го прави велико обаче е невероятната скала на която се изследва света, както и факта че всеки куест е добре написан, а и освен това самите куестове са доста разнообразни. Вашия верен жребец работи отлично и като транспорт и като метод за атакуване от конски гръб, и дори тук – играта показва интелигентност като ограничава това голямо предимство посредством “страх” на коня, който ще ви изхвърли на земята и ще избяга встрани ако се изплаши твърде много. Така конят ви едновременно не е ограничен към това да е само метод за пътуване и все пак трябва да се внимава преди да се реши дали да се ползва в бой.
И тъкмо като си помислите че това всичко…

Пердето се смъква и виждате че още дори не е започнало. Не е един огромен отворен свят, но на кого му пука! Отворените райони са толкова колосални, че ефективно няма значение и което е по-важно, не е просто голямо празно пространство, а е пълно със всякакви куестове, инциденти, чудовища, тайни, съкровища и прочее, че половината игра ще прекарате да се чудите кое ви харесва повече, за да го вземете първо. И въпреки че сигурно щяхте да сте си доволни да си яздите кончето и да се наслаждавате на околностите, fast travel опцията сега вече изглежда свръхважна. Има и лодки – много важни за пътуване по вода и достигане на островите където ви очаква още.
А и си има реален баланс между историята и по-отворените задачки. Сюжета не ви прекарва от една точка до друга, а ви дава насоки за да ви каже къде е следващата работа така че винаги знаете къде отива сюжета независимо къде сте. Единствената граница е нивото – всеки куест има препоръчано ниво, игнорирайте препоръки на своя глава. Когато играете сюжетни задачи усещането е грандиозно, филмово едва ли не, като във по-линейни екшън игри. Диалог, сцени, бос битки, всичко идеално примесено с геймплей. Нещо наистина удивително.
Наоколо велика музика, актьорите вършат отлична работа с озвучаването, а тонът е наистина впечатляващ. Война между двете велики империи – Редания и Нилфгард е постоянно наоколо, обикновените хора страдат, неправдите са навсякъде, и дори герой понякога трябва да отвърне погледа си от престъпления. Това обаче не означава че не можете да промените тези неща. Това което вършите и правите ще променя бавно но сигурно игровия свят във по-добро или по-лошо място, дори просто да се изчистили селце от чудовища за да помогнете на няколко бедни селяка да се върнат обратно по домовете си със благодарности към Вещерът.
Графиката е отлична, дори във тази по-слаба версия която излезе. Епични, изпълнена с атмосфера, усещате всичко – растенията, мъглата, облаците, светлината – почти като истинско. “Дивият лов” е свят на магия, който изглежда почти истински във всеки свой аспект. Да, дори тревата и калта. И да, ако трябва да питат – секси работите не са изчезнали и си стоят наоколо. Кеф отвсякъде просто.
Оплакванията ми са малко. Например две стъпки за да си погледнеш картата е една в повече. Зареждането може да е доста дълго и гадно, но е проблем само ако мрете много или ползвате fast travel през пет минути, освен това frame rate-а пада понякога, ако обикаляте из градовете.
Освен това искам да отбележа че аз лично не съм фен на необходимостта да си поправям оръжията често, и да ми се налага след всеки няколко битки да отивам до местния ковач за поправка. Поне има инструменти които лесно можете да вземете за да си поправяте екипировката сами. А и донякъде е търпимо заради временните подобрения на брони и оръжия които да ползвате от това.
“Вещерът 3: Дивият лов” е новото голямо РПГ което да стане измервателна пръчка за всяко друго РПГ. Със пълна увереност мога да кажа че това е най-великата игра която ще излезе тази година.

Оставете отговор