The Stand

newq

Постапокалиптичните филми винаги са изпълнени със сериозна доза точности, но и огромно количество неточности. Общият недостатък на повечето адаптации по Апокалипсиса е, че всички те пресъздават събитията по изключително буквален начин. Не така обаче стоят нещата с титаничния филм „Сблъсък“, заснет по едноименната поредица на Стивън Кинг. Този филм е нещо наистина грандиозно, а истинското доказателство за това е, че книгата, по която е вдъхновен вече години наред остава на върха по брой прочитания от феновете на автора.

e49e8c823cf6f8efbd0754faea18c22f

Цялата поредицата е разделечна на три големи епизода: Капитан Грип, На границата и Сблъсъкът. Началото ни отвежда в добрата стара Америка, където ежедневието си тече и нищо неподозиращите американци ходят на работа, прибират се вкъщи и се радват на живота. Но един ден всичко това рязко се променя. На една бензиностанция до малкото градче Арнет, щата Тексас се разбива автомобил, чиито водач умира в ръцете на хората, които се опитват да го спасят. Малко след това става, ясно, че той е бил болен от силно заразна болест, която всички наричат просто „грипът“. За кратко време военните разполагат части и обграждат Арнет, но вече е твърде късно. Грипът се разпростира по цялата страна и започва да взема хиляди жертви. Нито правителството, нито армията са способни да овладеят положението. Експериментите на учените доказват, че само малка група хора са имунизирани срещу това заболяване. Те са издирени и подложени на изследвания, но докато тестовете текат всички лаборатории остават обезлюдени. Оцелилите излизат навън, смятайки, че са се отървали, но всъщност не знаят, че ги чака нещо още по-жестоко…краят на света.

Stephen-King-The-Stand-rob-lowe-40500902-324-500

Филмът събира звезди от висок за времето си калибър, които правят изключително добро изпълнение на големия екран. Тук е трудно да се посочат най-добре справили се актьори от екипа тъй като играта на всички беше на много високо ниво. И все пак по мое скромно мнение най-добро изпълнение за герой направиха двама. Гари Сънрайз, познат на феновете от „Капитан Америка: Зимният войник“, отлично влезе в ролята на типичния американец от Тексас, за който ценностите и страната му са над всичко. И в буквалния и в преносния смисъл. Истинският пример за това, че един човек на вярата може да промени всичко. Вторият отличник е Адам Сторк, за който това е дебютна роля, с която обаче се справя невероятно. Можем само да съжаляваме, че този талантлив актьор след това се пренасочи предимно към американски сериали, а не към голямото кино. Тук е мястото да похваля Роб Лоу, който има дългогодишен стаж като озвучител в DC сериала по Young Justice. Неговата роля на глухонемия герой Ник Андрос прави дълбоко впечатление и е едно от най-точните попадения в целия сценарий. Ако говорим за отлично изпълнение на геройските роли, злодеите не им отстъпват. Главният злодей във филма беше изигран изключително успешно от Джейми Шеридън, който играе основно в драми. В ролята на Рандал Флаг няма обаче нищо драматично, което не попречи на Джейми да направи една страхотна игра. С това той затвърди традицията във филмите по Кинг и героят и злодеят да играят на почти еднакво отлично ниво.

FlaggMovieSheridan

В заключение мога само да кажа, че този филм по книгите на Кинг е също толкова хубав, колкото и легендарният „То“. Затова го препоръчвам с две ръце. И пожелавам приятно гледане!

Оставете отговор