The Lord of the Rings: War in the North

The Lord of the Rings: War in the North

 

Author: Woodstrider
Date: 23.12.2011

Photobucket

The Lord of the Rings: War in the North е поредната игра, развиваща се в може би най-великия фентъзи свят – Толкиновата Средна земя. Играта е разработена от Snowblind Studios и се разпространява от Warner Bros. Interactive Entertainment, студиото, което към момента държи правата за направата на видео игри по „Властелинът на Пръстените“.

История

Сюжетът на играта ни запознава с трима герои, участвали в битката при Сарнов брод – Фарин, джудже от Еребор, Андриел, елфическа девойка от Ломидол и Ерадан, дунедаински скиталец. Тримата са изпратени да проучат странната поява на гоблини в руините на Форност – мисия, която ги среща със синовете на Елронд – Еладан и Елрохир, както и с един от главните лейтенанти на Мрачния владетел Саурон – черният нуменорец Агандаур. Въпросният крои планове за завладяване на севера на Средната земя, докато легионите на Саруман и Саурон обсаждат Рохан и Гондор на юг. Преди да успеят да го победят, Агандаур се изплъзва на тримата спътници. След като се допитват до Елронд в Ломидол и се срещат със Задругата на Пръстена точно преди тяхното славно пътуване, Фарин, Андриел и Ерадан тръгват на вихрено пътешествие с цел победа над Агандаур. Пътят ги отвежда до всички части от севера на Средната земя – Могилните ридове, Мъгливите планини, планината Гундабад, Мраколес и накрая крепостта на Агандаур – Карн Дум.
Към тримата герои се присъединява още един верен сподвижник – великият орел Беларам, който е от съществено значение за тяхното начинание. Срещат се и с други обитатели на Средната земя, които са познати от книгите на Толкин – например Халбарад и Радагаст Кафявия, както и с оригинални за играта персонажи – каменния великан Баргрисар и дракона Ургост.
Историята за войната на север не за пръв път се среща във видео игра за Средната земя – видяхме я в друга интерпретация в The Battle for Middle-earth II. Наистина, в War in the North тя е представена по един интересен начин, но, въпреки това, историята не е най-силната ѝ страна. Сюжетът е по-скоро повод за придвижване в нови местности, където се срещат нови врагове и „босове“.
Очарован обаче останах от самата атмосфера в играта. Играейки, играчът наистина се чувства сякаш е попаднал в Средната земя – за това допринася изключително добре написаният сценарий по отношение на диалозите – репликите на героите в никакъв случай не звучат изкуствено, всичко което казват е естесвено и издържано в стил, наподобяващ този на Толкин. Има и известна доза хумор, например момента, когато Андриел се опитва да помогне на Билбо за написването на новата му поема – неуспешно.

Photobucket

Геймплей

The Lord of the Rings: War in the North е екшън ролева игра с линеен геймплей. Основен елемент в него са битките, в които може да сечете и стреляте с огромен арсенал от оръжия, които се намират или се купуват. Враговете варират – основно орки и тем подобните – гоблини и урук-хай. Има и по-силни същества като троловете (могъщи колкото и във филмите) и могилните твари. В своето приключение, героите преминават от област в област като в края на всяка от тях има по един „бос“ – например великанът Баргрисар или самият Агандаур в края.
Предметите, които се намират биват организирани в инвентар, но за разлика от много други игри, тук този елемент сякаш е недомислен и е изключително досаден.
Битките също не са много силна страна на играта – те бързо омръзват и са доста еднотипни, тъй като има само два вида меле атаки, стрелба и няколко магии.
Интересен момент е изборът на персонаж – може да се играе с всеки един от тримата герои, но изборът става в началото на играта, както и на определени места, а не по всяко време. При смяната на героите има още някои неудобства – трябва отново да се разпределят точките за умения, а инвентара се променя.
Беларам, четвъртият член на тази „задруга“ пък бива викан на помощ като се събират орлови пера. Той е изключително полезен и може да помогне срещу силни противници като троловете.

Презентация

Графиката на играта е изключително добра, но не е нещо невиждано към момента на излизането ѝ (ноември 2011 г.). Пейзажите от Средната земя са представени прекрасно – от гори и планини до планински пещери и руини, а стилът е в тон с този от филмовата трилогия на Питър Джаксън.
Особено добре направени са кратките филмчета, които се появяват на ключови моменти в играта – например когато вълшебникът Радагаст разговаря с лястовиците.
Озвучението на героите е на добро ниво, а персонажи като Арагорн и Гандалф са с гласове, близки до тези на Виго Мортенсен и Иън МакКелън.
Музиката на играта, обаче, макар и вдъхновена отново от филмите, не е нищо повече от фон за играта и не впечатлява особено.

За финал

War in the North е хубава игра, но определено не може да се мери с най-добрите в жанра. От една страна, не впечатлява със своя геймплей и едва ли ще искате да я преиграете след като веднъж сте преминали основната сюжетна линия, макар да има някои отделни куестове и скрити тайни. От друга страна, препоръчвам играта на почитателите на „Властелинът на Пръстените“ – определено има неща, които ще се харесат на феновете – интересни герои и красиви местности, които досега не се показвани нито на големия, нито на малкия екран.

Photobucket

Оставете отговор