Tekken 5

Tekken 5

 

Author: DARTH_SIDIOUS
Date: 26.10.2011

Photobucket
Като почитател на бойните игри трябва да ви кажа, че останах много приятно изненадан от това, което ми поднесе Tekken 5. Това се случи, когато моят най-добър приятел Darth Sparhawk ми даде за известно време да поцъкам на неговия PS2 и ми препоръча да поцъкам Tekken 5, от който по неговите думи щяло да ми хареса. Казах си: дано Спар е прав, и беше. Въпреки първоначалните ми резерви впоследствие започна да ми харесва все повече.
Photobucket
Първото нещо, което ми хареса в играта е големият избор на герои. Наистина Tekken 5 ви предлага не просто много герои, нагъчкани на едно място, а много герои, всеки от който има уникален стил и вид. Нека да дадем няколко примера. За феновете на бокс стила в Tekken 5 участва чаровният боксьор Стийв Фокс, който присъства и в предишната част на играта. Ударите му са къси, но винаги точни и силни, достатъчни за да свалят противник нокаут – неслучайно е победител в шампионата по бокс. За феновете на боя с мечове и японското изкуство в играта отново се завръща ветеранът Йошимицу! Да, това е същият боец, който във филма по играта едва не претрепа Джин, а онези, които добре познават вселената на Tekken са се срещали с него още в играта от далечната 1994 година. Въпреки, че се различава много от традиционните самураи бойният му стил е много сходен, а мечът му – смъртоносен бръснач, посякъл немалък брой бойци. Но един от най-опасни и хитри бойци в тази игра определено е Лий Шаолан. Ако силата на Стийв е в ръцете, то мощните ритници на Лий са в състояние да искарат противника от арената още в началото на играта. Много гъвкав и изключително подвижен, той е противникът, срещу който най-малко бихте желали да се изправите, особено ако играете на висока трудност. Е, ако не друго, то ще ви посрещне в костюм. В играта ще видите отново и любимеца на поколения текенци – Джин Казама.
Photobucket
Джин, стилен не само в предизвикателствата, но и в битките си е не по-малко опасен противник и в тази част на играта. Неговият японски стил позволява нанасянето на точни удари, а едновременно с това и на силна защита, което позволява ефективен бой не само срещу един, но и срещу повече противници. На дамите препоръчвам Нина Уилямс, която се отличава с безмилостен боен стил, комбиниращ всякакви удари, които ако са направени в правилната серия преполовяват противника още в началото. Но тук е мястото да спомена и за още един много опасен противник – Хуоранг. Огнената му коса най-точно отразява неговия агресивен боен стил – корейското изкуство Тае Куон До, характеризиращо се с високи удари с крак, чиято цел е да замаят противника с удар в главата. Хуоранг е един от най-опасните противници тъй като ако му се даде възможност да нападне пръв ударите му зачестяват и така младежът с рокерските очила обикновено не оставя на противника си възможност да си поеме дъх. Все пак, това е един от хората, побеждавали Джин Казама. Е, достатъчно ви разкрих, време е и вие да разучите малко героите.
Photobucket
Сега да поговорим за това как се играе. За тези, които са любопитни да разберат кои са героите и каква е историята им препоръчвам story battle. Минавайки покрай битките ще научите нещо повече за всеки един от тях и така герой по герой ще отключите повече. Хубавото е, че в тази секция историята на героите е описана и в картинки, което придава допълнителен чар на играта. За всеки победен противник получавате нов епизод от историята на героя. За любителите на класическите битки присъства и най-старата бойна секция, характерна за всяка такава игра – arcade battle. Просто избирате вашият любимец и се впускате в безмилостната битка с останалите. Ако пък желаете да изградите цял отбор изберете team battle. В тази секция ще имате възможността да сформирате две фракции – вашата и противниковата, след това на принципа на елиминирането на играчите ще имате възможност да поведете отбора си към победа.
Photobucket
В зависимост от това на каква трудност искате да е играта като се започне от лесна и се стигна до най-трудната. Самите дуели се провеждат в нива като при всяко ниво трудността разбира се се увеличава. За любителите на бързата игра също има секция – time attack, където времето е показателят, който ще ви спечели дуела. Колкото по-бързо изтощите противника и го победите, толкова по-добре. Ако пък ви е писнало да се борите и просто искате да се упражнявате винаги може да отидете на practice mode, където пробвате на какво е способен героят ви. В секция survival от своя страна времето е достатъчно за да се биете, но пък противниците не свършват, затова печелившият показател тук е броят на противниците които сте повалили. Тази секция се препоръчва за играчи, които обичат да поставят рекорди. Най-новото постижение на Tekken 5 определено обаче е секцията, в която те имат възможност да изиграят в 3D историята на Джин Казама – един от главните герои в играта. Играейки в този режим ще имате възможността да пътешествате с Джин в миналото му, понякога водейки го срещу целии армии противници. Ако пък изпитате носталгия винаги може да се върнете към по-старите версии на играта в режим arcade history. За тези, които искат да си разчистят сметките на четири очи с някой, който много ги е побеждавал е по-добре да ползват vs mode режима, откъдето да си уредят дуела.
С това и с благодарности към Спар, задето ми препоръча играта приключвам моето ревю като ви пожелавам приятна игра и да внимавате с джойстиците…

Photobucket

Оставете отговор