Soul Calibur IV

Soul Calibur IV

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 22.10.2011

Photobucket
Soul Calibur е име, което феновете на бойните игри произнасят почти с благоговение. Направена от експертите в бранша Namco (те са автори и на Tekken), играта представлява фентъзи тупалка, в която едни срещу други се изправят могъщи мечоносци, спорещи за могъществото на два меча – благословеният Соул Калибър (Ес Калибур, ако не се сещате) и прокълнатият Соул Едж. Четвъртата част от играта влезе в полезрението на сайта още преди излизането си, когато стана ясно, че в нея ще участват герои от Star Wars. После, когато излезе, не писахме за нея нищо, тъй като никой от нас нямаше конзола, на която да го играе. Един ден великият ни основател Разаел обаче се сдоби с Екс Бокс и понеже е добра душа, от скоро ми го даде за игра. Ест, първото, на което се нахвърлих бе “Соул Калибър ІV”. Преди да продължа с ревюто бих искал да отбележа някои неща – първо, че имам опит с играта от своя “Плейстейшън 2”, на който играех предходната трета част, второ, че въпреки това като цяло аз съм геймър любител, който джитка от дъжд на вятър и трето, че ще оценявам историята като фентъзи фен и по фактори като куулнес, а не върху енджин, геймплей и други важни-важни думи, които авторите на статии за игри ползват.
Photobucket
След това уточнение мога да продължа напред. Играта предлага няколко различни варианта, на които да я разцъкате, като най-базовия е Single Player. В него също има няколко подварианта, като основният е Story. От тук може да изберете да преминете пътя на даден герой от играта, като се изправяте срещу различни противници – не само други герои от играта. Всеки си има персонален противник, с който води последна битка, макар, че повечето от героите се срещат със злия бог Алгол. Някои обаче се имат стари дрязги от предишни игри и затова се “маризят” помежду си – като вампирът фехтувач Рафаел и паладинът Сигфрид или Сигфрид и рицарят на мрака Nightmare например. Трябва да се отбележи, че понеже играта е японска, повечето от героите имат емо, трагичен или злокобен край.
В Tower of Lost Souls (Кулата на изгубените души) се катерите или слизате, както може да се досетите, в една кула, по чиито етажи ви чакат най-разнообразни противници, с които трябва да се биете. В един момент нещата стават наистина трудни!
Аркадата е най-първичната форма на игра, в която се борите с 8 противника. Бос отново е Алгол, но по-неприятен от него е Starkiller, могъщият чирак на Дарт Вейдър от The Force Unleashed, който тук е guest character.
Преди всичко това има и опция за трениране, на която да изпробвате различни комбинации от бутони за по-ефектни и мощни удари.
Освен базовия Single Player има и мод Versus. Неговата идея е за разцъкване с приятели, но ако сте сам вкъщи или пък не обичате да ви бият живи хора, може да играете и срещу компютъра. Това е много свежо, тъй като човек сам избира и героя, и противника си, а не върти до безкрай противниците, подбирани му от изкуствения интелект на играта. Версусите биват стандартен – чиста битка и специален, с комбо удари. Хубавото е, че за тези битки човек може да си настройва трудността от много лесна до безумно трудна, а също така количеството кръв и сила на ударите.
Photobucket
Едно от най-хубавите неща в бойните игри са героите и Soul Calibur IV не прави изключение. При провеждане на вашите битки, имате право да избирате измежду голям брой изключително колоритни образи. Главният герой в играта принципно е рицарят Сигфрид, който е символен фентъзи герой – бляскав, красив паладин с вълшебен меч и трагично минало. Неговата история е много тъжна, тъй като в миналото си е извършвал ужасни престъпления. Макар да се е отрекъл от тях, тъмното му “аз” е оцеляло в отделна форма, създадена от злия меч Soul Edge – това е чудовищният Nightmare. Двамата имат много класически боен стил, с могъщи и тежки удари и макар понякога да са по-бавни от съперниците си, не са за подценяване. Моите лични впечатления са, че доброто момче е по-яко и по-удобно за игра, но аз съм само любител и е възможно да греша.
Основна алтернатива на Сигфрид е елегантният фехтувач Рафаел Сорел, който освен всичко друго е и вампир. Неговият стил е страшно красив и напомня на филми като “Тримата мускетари”, а напереният му нрав е подходящ за геймъри, които обичат героите им да са мрачни, красиви и нахакани едновременно. Признавам си без бой, че Рафаел категорично е любимият ми герой.
Сред останалите впечатления правят младия Килик, който се бие с бойна тояга, кореецът Юн-сонг, който е с ятаган, самураите Мицуруги и Йошимицу (последният май нещо не е много естествен). Не бива да се забравя и Волдо, изключително уродлив ням убиец. Сред останалите образи има огнен голем, немъртъв пират и други, за които в момента просто не се сещам.
За момичетата или момчетата, които обичат да наблюдават определени части от релефа на женското тяло по време на игра има огромен брой смъртоносни мацки, които по нищо не отстъпват на мъжете войни и дори понякога им скриват шайбата. Сред тях са Касандра и Софития, две блондинки, биещи се като древни гърци – с къс меч и щит, нинджата Таки, лудата Тира, която се бие с метален обръч, Сецка, която има меч, скрит в чадър, Сонг-мина, която е с японско копие.
Черешката на върха на тортата е присъствието на герой от “Междузвездни войни”. Във версията за Екс Бокс това е учителят Йода, който е много силен и труден за уцелване поради ръста си. Точно както е във филмите.
Ако това не ви стига, в играта има и опция сами да създадете свой герой или да разкрасите вече съществуващ такъв.
Photobucket
Освен на герои, всеки от които идва с два различни костюма, може да се любувате и на различни арени, измежду които кулата на изгубените души, хангара на Звездата на смъртта от The Force Unleashed, ледена пустош, странна въртележка с играчки, изоставени храмове и крипти и т.н.
Всичко е изключително красиво – героите са нарисувани блестящо, арените също са много детайлни и бляскави, много повече отколкото на други бойни игри, включително предишната част на Soul Calibur. Самите битки са изключително естетизирани и макар да носят усещане за могъщество, напомнят и на много ефектен танц.
Създателите на играта явно са наясно с това колко красива е тя, тъй като са създали “музей” в менюто. От него може да разглеждате картинки на герои, а също и тяхната история.
Photobucket
Освен красива, играта е и много интересна и направена така, че да достави удоволствие на всеки. С различни и гъвкави нива на трудност, тя ще предложи приятни мигове както на опитните геймъри, които живеят, за да се млатят на виртуалния екран, така и на обикновените фентъзи фенове, пуснали си “Соул Калибър” за удоволствие, а не за да се правят на професионалисти.
В крайна сметка “Соул Калибър ІV” е едно невероятно преживяване за всички играчи на видеоигри, които обичат меча и магията и игра, с която могат да изгубят безброй часове и дни. В момента Namco готвят пета част от играта и можем само да се надяваме, че тя ще е още по-добра…
Photobucket

Оставете отговор