Rune

Rune


Author: DARTH_SIDIOUS
Date: 07.11.2007


Rune

Rune – от излизането си досега името на тази игра е символ на игрите по Скандинавската митология. Като основоположник в жанра тази игра определено може да се похвали като най-близко доближаващата се до скандинавския мит игра. Игра, която дава възможност на феновете на викингите и мрачните земи да изживеят приключението на борбата срещу злото и напрегнатата битка за края на цяла една епоха. Преди да започна със самата игра държа да отбележа, че тя се придържа стриктно към скандинавската митология и е най-доброто творение на Human Head досега.
Изисквания, графика и звук. Изискванията на тази игра далеч не могат да се определят като големи са един геймърски компютър днес. Казано с други думи за да ви върви играта гладко и без проблеми ви е нужен един скромен процесор над 450 MHZ, 128 MB RAM, и 16 MB видео карта. Определено е препоръчително да имате 3D accelerator, защото играта се води именно в 3D среда. Що се отнася до харда за Rune ви трябват не повече от 700 MB. Играта разполага с автотест на изискванията така, че ако имате проблем веднага може да установите откъде е. Играта разполага с multiplayer опция.
Сюжет на играта. За тези, които не са запознати със скандинавската митология ще се постарая да вметна няколко важни момента за да стане ясна историята, по която се развива играта. Сюжетът на Rune е доста сложен. Вие влизате в ролята на Рагнар – младеж, син на най-силният войн вселото, чиято жена е починала непосредствено след раждането на Рагнар. А Рагнар току-що е навършил необходимата възраст за да мине през изпитанието, което всеки, който иска да стане войн трябва да издържи. А то е да се биете с един от най-добрите войни в селото – ковача на оръжия. Това разбира се трябва да го изиграете, а то е сравнително лесно в сравнение с това, което ви чака. След като приключвате успешно изпитанието си веднага си проличава, че това е символично, защото в момента, в който ви обявяват за войн в селото се бие тревога, че вражески кораб приближава откъм пристанището. На кораба е не кой, а Предателят – човекът, който само преди месец е напуснал мистериозно селото и малко след това също толкова неочаквано се е заклел да го унищожи в името на мрака. На пръв поглед – нищо свързано, нали? Но истината е, че с включването си в мисията да го спрете вие ставате не просто част от една битка, а от вековната борба за надмощие между божествата в Скандинавския свят. Та този Предател до преди месец е бил жител на селото. Истинското му име е Конрак, който получава този псевдоним от жителите след изчезването си. Конрак, който междудругото е и някакъв провъзгласен военачалник на мрака сега бърза към селото. Заедно с най-храбрите бойци в селото вие се качвате на кораб за да го спрете. Двата кораба се срещат до пристанището, но навместо люта битка се случва нещо много по-шокиращо – Конрак призовава черни енергии и със сноп от светкавици опожарява вашия кораб. В настъпилата бъркотия се удавят всички спътници – войни на Рагнар, в това число и баща му, който е на кораба. Това е другата причина, която ви стимулира да играете – Рагнар трябва да отмъсти за смъртта на единствения го отгледал родител. След като потъвате в ледените води на океана обаче Один – върховното езическо скандинавско божество отказва да ви приеме в Асгард и ви връща към живите. Оттук нататък трябва да си проправяте път към олтара на Один, където ще получите истинското си задание. Интересното е, че вашият ментор – Один ви разкрива задачите една по една, което прави играта още по-интересна. И така сюжетът може да се раздели на няколко основни части.
Първата от тях включва пътят, който трябва да извървите до царството на богинята Хел – повелителка на ада. Бих казал най-лесната част от играта. Втората – това е самият ад. В него ще трябва да се борите с легионите от немъртъвци на Хел, настървените гоблини и други адски същества. Да избягвате смъртоносните и капани. Да прелитате над бълбукащата лава, да защитавате достойнството си срещу лъжата и измамата. Това ниво действително е ад и по мое мнение тук е мястото да се научите на почти всички ходове в играта – скокове, катерене по въжета, бой и др., защото нататък става доста напечено. След като излезете от царството на Хел се озовавата в крепостта на Конрак, където продължавате преследването на Предателя. Това е най-мрачната част от сюжета, защото тук ще срещнете собствените си събратя – викинги – предатели, ваши познати в селото, които обаче този път ще ви посрещнат с меч в ръка, готови да ви убият. Да не говорим за другия куп изчадия, които Хел е пратила да ви преследват. Тази част е най-трудна и от друга гледна точка – крепостта е лабиринт и сгрешите ли изхода ще идете в подземието. Ако приключите успешно и тази мисия Один вече ви разкрива истинската ви мисия. Вие трябва да му помогнете срещу плановете на Локи – символът на злото в Скандинавската митология. Затворен от боговете за убийството на Балдир, Локи постоянно се опитва да се освободи като този път смята да поквари народите под властта на Один и да вдигне бунт, с който да унищожи Асгард – крепостта на богове. Один се опасява, че това ще е “Рагнарок” – краят на света, затова след като вижда успехите ви решава да ви прати срещу армиите на Локи. Така следващата ви задача е да отидете в царството на джуджетата и да убиете техния крал, който вече е покварен и с помощта на терор и черна магия принуждава джуджетата да следват плана на Локи. Ако успеете да се справите с това – отивате директно в затвора на Локи, където трябва да се справите с куп демони, които го охраняват и още толкова, които му служат. Накрая се дуелирате с Конрак, за когото всъщност разбирате, че е от най-крайните последователи на Локи, фракцията на заклетите му слуги. Ако спечелите дуела следвате съдбата си и трябва да довършите останалата част от мисията си като спрете Локи по пътя му към унищожението. Смятам, че това описание ще е достатъчно за да ви даде поне начални насоки какво ви чака.
Герои и свят. Изключтелно зрелищно направени. Вие сте този, които трябва да се справя с гадовете, а през цялото време ваш ментор ще бъде Один. За сметка на това в противниковия лагер ви очаква цяла орда от изроди. Като се започне от най-малките същества, като се мине през зомбита, немъртъвци, покварени викинги, тежковъоражени джуджета и страховити демони. А има и едни още по-отвратителни противници – босовете. Тях обаче ще запазя в изненада, понеже иначе ще разкрия доста тайни на играта. Най-зрелищната част за мен са оръжията. Разполагате с няколко класа оръжия. Сред основите видове оръжия са: факли, няколко вида меча, няколко вида боздугана, секири, носени от джуджета и демони, чукове, както и куп други демонични оръжия. Разполагате и с щитове. Всяко едно оръжие с изключение на факлите разполага с т.нар. параметър “Rune Power”. Колкото по-мощно е оръжието, толкова повече Rune Power ви трябва за да активирате магическата му сила. А за да трупате сила и знания за активиране на тази сила е нужно да събирате руните, които Один ще ви праща по пътя. Те са няколко вида: първите са тези, които ви позволяват да вдигате Rune Power и да активирате магическите спосоности на предметите; вторите качват кръвта ви с няколко нива; третите качват енергията ви с няколко нива; четвъртите ви дават броня за определен период от време, през която сте неуязвим за всякакъв вид оръжия. Всяко оръжие има собствени магически способности например: някои от мечовете се превръщат в огнени пламъци, които поразяват враговете; някои от боздуганите образуват вълна от звукова енергия; мощните чукове, изработени от джуджетата могат дори да вкаменяват ако имате достатъчно сила и т.н. Всяко ниво има свои строги особенности. Дори да се лутате с дни на едно и също място не преставайте да търси изхода – той е някъде там.
Като цяло аз препоръчвам тази игра на всеки фентъзи фен като смятам, че особено много тя ще бъде интересна за феновете на скандинавската митология. Мисля, че много от тях вече я познават или ако не са чували за нея е добре да се запознаят ако искат да изживеят едно вълнуващо приключение в мрачния свят на викингите.

 

Оставете отговор