Percy Jackson and the Olympians – The Lightning Thief

Percy Jackson and the Olympians – The Lightning Thief


Author: Darth Sparhawk
Date: 15.10.2012

percy-komiks.jpg

“Пърси Джаксън и боговете на Олимп” е една от най-популярните фентъзи поредици днес. След като превзе света на книгите, историята надхвърли сферата на литературата като получи своята адаптация за голям екран, а малко след това се трансформира и в комикс. Историята в него е адаптирана от Робърт Вендити, а за илюстрациите отговарят Атила Футаки и Хосе Виларубия.
Комиксът е адаптация на книгата, а не на филма и е сравнително лоялен към оригиналната история – Пърси Джаксън е проблемно момче, което сменя училище след училище, докато един ден не научава, че е син на древногръцкия бог Посейдон и мястото му е в Лагера на Нечистокръвните, където се обучават съвременните герои. За съжаление Пърси обаче трябва да спаси майка си, която е попаднала в плена на жестокия владетел на подземното царство Хадес и се отправя на опасно пътешествие заедно с приятеля си Гроувър, който е сатир и умната Анабет, която е дъщеря на богиня Атина. По пътя ги очасват множество чудовища и премеждия, а също и предателство от някой, на който имат доверие.
Както вече казах, комиксът е направен по книгата, а не по филма и затова моментите, които карат хардфеновете на поредицата да се мръщят са малко – става дума за пропуснати сцени и битки (но една от тях е тази с Медуза, уви), а не за директни промени на сюжета. Илюстрациите са много хубави и показват героите такива, каквито си ги е представял Рик Риърдън. Пърси е симпатичен, Анабет красива (и руса), Гроувър не е чернокож… най-доброто попадение е Арес, който изглежда наистина брутален.
Като цяло един комикс, колкото и да е добре нарисуван, не може да замени удоволствието от истинската книга. За маниаци като мен обаче, възможността да си препрочета “Похитителят на мълнии” за първи път не е за изпускане. Препоръчвам.

 

Оставете отговор