Nightside

Nightside

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 23.02.2011

Скрит в Лондон стои Найтсайд, странен, страшен, чудат и по-голям от града, който го обгражда. Както подсказва името, това е Нощната страна на английската столица, населена герои, злодеи и чудовища от най-различни времена и места, а понякога дори от места, които не са места. Ако Лондон е пушекът, Найтсайд е огънят, разпален от невероятното въображение на Саймън Р. Грийн – авторът на грандиозната космическа сага “Deathstalker” и спиращият дъха фентъзи епос “Blue Moon Rising”.
Photobucket
Something from the Nightside
Нещото от Найтсайд
Джон Тейлър е частен детектив, излязъл като от стар криминален роман – не особено хубав, затънал в дългове и упорито търсещ истината, независимо дали неговите клиенти наистина я желаят. Затова и Джон никога не забогатява, живее в кабинета си и единствената причина да не го осъдят е, че живеещият в съседство адвокат ще се изсмее, като разбере от кой трябва да изкара някоя паричка. Отчасти затова Джон е приятно изненадан, когато една вечер пред вратата на кабинета му идва богата жена с отчаяна молба – да намери изчезналата й преди месец дъщеря. Не е нужно да се казва, че полицията и скъпите детективски агенции тотално са се провалили в опитите си да я открият. Единственото, до което се е докопала е препоръка към Джон и мястото, в което казват, че е избягала непокорната тийнейджърка Кати. Име, което не говори нищо на майка й, но говори всичко на Джон. Найтсайд. Нощната страна на Лондон. Място, от което преди пет години е избягал, в което се е заклел да не се връща. Никога.
Но Джон си е Джон и не може да остави една отчаяна майка и се връща в мястото, в което сънищата и кошмарите се сливат в едно, тази част на Лондон, в която можеш да намериш всичко – ако то не те намери преди това. Заедно с вцепенената от разкрилия се пред очите й уникален… квартал (град? свят?) Джоана, Джон започва да издирва Кати, срещайки стари врагове и приятели. В Найтсайд, понякога няма разлика между двете. Това е място, в което улицата, по която си ходиш може да се удължи в безкрая или пък да те прехвърли в друго време. В което може да откриеш хората, отвличани от извънземни, барикадирани и въоръжени до зъби срещу преживеният ужас или да влезеш в заведение от 60-те години, където да послушаш истинска музика или да отпиеш истинска Кока-Кола, от времената, когато напитката е била фрашкана със захар и кофеин, безумно вредна и безумно истинска. По улиците на което да срещнеш образи като Стрелящата Сузи (известна още като “О Боже, това е тя, БЯГАЙТЕ!” Сузи) и Рейзър Еди, бездомния бог на бръснача, войн на доброто, който доброто никога не е искало. В което времето е спряло в 3 часа след полунощ и е такова, каквото жителите на Найтсайд заслужават. Поради което най-често вали.
Такова място. Истинско и цветно, на фона на чернобелия свят. В такова място само Джон може да открие изчезналата Кати… ако хората, от които не е избягал преди пет години, не открият него пръв.
Хората, които следят ревютата в “Цитаделата” знаят, че през миналата 2010 година аз изчетох около 20 книги на Саймън Грийн и се влюбих, в общи линии, във всичките. Наложих си да направя пауза, за да не превърна четенето от такъв автор в нещо като навик, за да изостря апетита си. Но тия дни се случи така, че разлистих страниците на любимата си сага “Deathstalker” и реших да разпаля манията отново. И по-малко от 24 часа по-късно седя пред компютъра и пиша ревю на “Something from the Nightside”. Какво мога да кажа, освен, че се радвам, че отново чета любимия автор. Първата книга от поредицата за Найтсайд може да не е от най-добрите (от най-добрите) книги на автора (“Blue Moon Rising” и “Deathstalker War”, да бъда по-конкретен) но все пак е брилянтна, великолепна книга. Вярно – с не толкова сложен, нито толкова оригинален сюжет, макар че книгата да грабва и да не пуска читателя. Но пък какъв свят има само! Странен, страшен, смешен, населен от невероятни и чудновати герои, пръв сред които е унилия, но храбър детектив Джон, със злокобни, ужасяващи същества; описан така, че в определени моменти се смееш на глас, а в други те лазят тръпки. Свят на Саймън Грийн!

Photobucket
Agents of Light and Darkness
Пратеници на Светлината и Мрака
Макар и втора книга от поредицата за Найтсайд, “Пратеници на Светлината и Мрака” може да се чете спокойно и като самостоятелно апокалиптично приключение.
Завърнал се в Найтсайд с успешно разрешаване на случай, в който спасява момиче от къща, която иска да го изяде, детективът Джон Тайлър среща ново предизвикателство за своето умение да намери всичко. В тайното сърце на Лондон се е появил Нечестивият Граал, ужасен талисман, чашата, от която е пил Юда Искариотски на тайната вечеря. Ако попадне в неподходящите ръцет, Нечестивият Граал може да донесе гибел на цялото човечество и да предизвика Денят на Страшния Съд. Ангели както от Небето, така и от Ада долитат до Найтсайд, готови да сринат целия квартал, само и само да се доберат до чашата, а това ги изправя срещу обитателите на странното място, някои от които също имат значителни сили. За пръв път от много години на белия свят се е появила Говорещата Пушка, чудовищно оръжие, което може да унищожи всичко. Единствената надежда е Джон да открие Нечестивият Граал преди небесните и подземни създания и да я даде на господин Джъд, кротък служител на Ватикана, който може би ще успее да спаси света…
С втората книга от своята поредица Саймън Грийн смесва откачената и богата митология на своя свят с християнските легенди за Апокалипсиса, номер, който прави и в епичната си книга “Shadows Fall”. Трябва да си призная, че аз много не харесвам този похват, тъй като според мен един фантастичен свят остава много по-загадъчен и непознаваем, когато не се вкарва в рамките на определена религия. Не оставяйте с впечатлението обаче, че Грийн е някакъв фундаменталист, който тупа по главите на читателя с личните си вярвания – той използва Библейските митове за да създаде наистина страховит фентъзи роман с постоянни обрати и апокалиптични битки, който, при все наличието на ужасии в действието, свети с много хубаво и топло послание.

Photobucket
Nightingale’s Lament
Риданието на славея
В началото на третата книга от поредицата “Найтсайд” Джон Тайлър оставя една немалка част от скритата част на Лондон в пълен мрак и разкрива трагедия от миналото си, която го оставя в лошо настроение. Работата обаче не чака и го сварва в бара, където си пие под формата на възпитан французин, разтревожен за дъщеря си. Някой ще каже – ее, стига де, пак ли изчезнала дъщеря, изтъркан е тоя сюжет! Да, ама не, както се казва. Дъщерята на французина не само не е изчезнала, но е станала известна певица – Росиньол, сензацията на Найтсайд, момиче, чиито тъжни песни са толкова затрогващи, че…
Карат феновете да се самоубиват.
За да разкрие зловещата загадка, Джон трябва да навлезе дълбоко в сенчестия свят на шоубизнеса – а той, както навсякъде, но особено в Найтсайд, крие смъртоносни тайни за любопитните…
В третата си книга Грийн отново демонстрира своят писателски талант. Освен, че създава една напрегната мистерия, изпълнена с обрати и битки, той използва своя вълшебен и кошмарен свят, той разкрива и уменията си на сатирик, представяйки, макар и метафорично, жестоката реалност на шоубизнеса. И всичко това е разказано с неговия неподражаем почерк, в който хумор и хорър, драма и комедия, битки и трогателни моменти се преплитат в едно оригинално фентъзи приключение, което никой друг автор не би могъл да измисли.

Photobucket
Hex and the City
Проклятието и града
Найтсайд – скритото сърце на Лондон, по-голямо от града, който го опасва и невъобразимо по-древно. Но колко стар е всъщност този скрит свят, в който луната грее огромна, а часът е винаги 3 посред нощ? Докато похапва драконови бургери със своята секретарка Кейти, частният детектив Джон Тайлър, способен да открие всичко, е натоварен с тази задача от не кой да е, а от Лейди Късмет – едно от Преходните създания, могъщо същество, което иска да открие истината за историята на Найтсайд. И ако Джон й помогне в тази задача, тя има изненада за него – самоличността на майка му, една от най-добре пазените загадки в тази най-странна част от Лондон.
И така, оставен на практика без избор, Джон поема на поредното пътешествие из изпълнените със смъртоносни опасности улици на своето родно място. Разбира се, не е сам – с него пътуват внимателно подбрани спътници. Това са Грешника, човек, продал душата си на Дявола заради любов към демон, с който са изоставени в Найтсайд и Лудия, учен, прозрял тайната на реалността и обезумял от видяното. Те единствени могат да издържат на опасностите, които дебнат Джон по пътя. Защото тайната на Найтсайд е смъртоносна и частици от нея се пазят от ужасни същества от древните легенди и кошмарите, които не бива да се шепнат на глас. Херн, Рогатият бог от древността, днес сянка на прежното си минало. Вопълът, същество, в чието присъствие един демон на ада би се чувствал като у дома си. Господарят на Тръните, загадъчна фигура на съдия, скрит в катакомбите под Найтсайд, там където хората от повърхността изчезват, за да не се върнат никога. Тайна, която кара всякакви хора да тръгнат по дирите на Джон – наемни убийци и шпиони, изпратени от безмилостния Уокър, представител на загадъчните Власти в Найтсайд и страховитите безлики палачи, наричани Опустошението, които преследват Тейлър от неговото детство. И все пак, поддържан от спътниците си и своя инат, който не го изоставя дори когато смелостта отдавна го е напуснала, детективът стига все по-близо и по-близо до истината.
За произходът на Найтсайд.
За това кой изпраща Опустошението по следите му.
И за това коя всъщност е майка му.
И тази истина, може да се окаже по-смъртоносна от всичките му врагове…
“Проклятието и града” носи остроумно заглавие, но всъщност е ключова книга за поредицата за Найтсайд, тъй като задвижва спиците на същинския сюжет на историята, конфликта, който само намекваше за себе си в предишните случаи на Джон Тайлър, описани в първите книги. Изпълнена със зловещи загадки, мигове на ужас и мигове на смях, със страховити разкрития и битки, от чиито мащаб реалността трепери, “Hex and the City” е пътешествие, уникално дори за поредицата Nightside, фентъзи, което може да бъде измислено само и единствено от ненадминатия майстор на фентъзито Саймън Р. Грийн!

Photobucket
Paths Not Taken
Пътища невзети
След като е научил самоличността на майка си, Джон Тейлър не иска нищо повече от това да се отърси от пагубното й влияние и да спаси Найтсайд – страховитата скрита част на Лондон, която е по-древна и по-голяма от него, в която е винаги три през нощта и луната грее по-огромна от всякога. Мнозина обаче просто искат смъртта му, включително тайнствените Власти, които няма да се спрат през нищо, за да се отърват от упорития детектив. Отговорът на неговите въпроси пък се крие в далечното минало. Затова Джон решава да се отправи на смъртоносно пътешествие в древността на Найтсайд и да стигне до самото сътворение на това тайнствено място. Заедно със свой колега детектив и приятелската си Сузи Стрелеца, той се отправя назад към миналото в Найтсайд, за да види какъв е бил във времената след Крал Артур, по време на Римската империя, а накрая и при самото си сътворение. Смъртоносни опасности го чакат по пътя – Рицари на Кръглата Маса, римски легионери, езически богове и дори Ангели от Рая и Ада – но той е Джон Тейлър и е известен с това, че никога не се отказва…
Петата книга от поредицата Nightside е, на първо време, както винаги, странна. Въображението на Грийн няма реални граници и той смесва абсурдни случки, каквито няма и в Тери Пратчет с ужаси, които биха накарали и Стивън Кинг да побелее и с битки, които само той може да измисли. Миналото на Найтсайд се оказва не по-малко интересно от настоящето на града, а противниците на героя са многобройни и опасни, макар и в повечето случаи не колкото него. Специална похвала заслужава автора за описанието на Лова на Рогатия Бог, вледеняващо, страховито и изключително плашещо, до степен, че самият финал на книгата след това не бе толкова въздействащ. Цялостното впечатление от книгата е на невероятно фантастично приключение, което обаче само подготвя почвата за голямата битка на Джон, а може би и на целия Найтсайд, с адската му майчица…

Photobucket
Sharper Than a Serpent’s Tooth
По-остро от змийски зъб
Найтсайд, скритото сърце на Лондон, в което мечтите и кошмарите стават реалност, а герои и злодеи от всички времена и епохи се разминават по улиците е било създадено от Лилит, първото творение, като място в света, свободно от влиянията както на Рая, така и на Ада. Но децата на Лилит, нежелаещи да живеят в нейната сянка, я изхвърлили извън вселената.
А частният детектив Джон Тейлър разкрива всичко това след опасно пътешествие във времето, което на няколко пъти едва не коства живота му. Време за почивка обаче няма – Лилит отдавна се е измъкнала от затвора си и сега се спуска над Найтсайд, а ангели и богове рухват мъртви в краката й. Скоро всички създания от Улицата на боговете признават властта й и тръгват след нея, заедно с нарастваща и все по-фанатична и агресивна тълпа последователи. Лилит иска да върне Найтсайд към своя идеал, в който няма място за човечеството, а после да го разпространи над целия свят, завинаги откъсвайки го от влиянието на Рая и Ада, обричайки го на безкрайната си власт… или, от това, което Джон Тейлър е видял от бъдещето, на пълна разруха. Дори Уокър, представителят на Властите на Найтсайд, е неспособен да се противопостави на ужасното първо творение, което не признава ничия власт, освен собствената си. Но Джон Тейлър винаги има ас в ръкава си, а около него се събират последните герои от скритото сърце на Лондон – Мъртвото момче, което отказва да умре, братята детективи Томи и Лари Обливиън (Забвение), приключенецът от Викторианската епоха Джулиен, ужасният пънкар бог на бръснача Еди и разбира се, незабравимата и непобедима Сузи Стрелеца. Но при всичките им усилия, тактики и магии, те успяват само да забавят постоянно разрастващите се армии на Лилит, на която се подчиняват дори мъртвите.
Само Джон може да открие начин да я спре… но дали така няма да унищожи целия свят?
Вече повече от година хваля книгите на Саймън Грийн, но човекът си го заслужава. “Sharper than a Serpent’s Tooth” тръгва малко бавно, но веднъж набрала скорост става… ами по-остра от змийски зъб! Напрегната, смела, пълна с битки, приключения и невероятен драматизъм, тя е толкова епична, колкото една книга може да бъде – и то само ако е написана от Саймън Р. Грийн. Тя поставя финал на оригиналната сюжетна линия в тази монументална urban fantasy сага. И макар бърз поглед към библиографията на автора подсказва, че приключенията на Джон Тейлър не свършват дотук, след епилога на този роман, човек си поема дълбоко дъх, тъй като разбира, че е станал свидетел на финала на нещо страхотно. А като читател, който се рови сред най-различни поредици, мога да кажа, че страхотните фентъзита не са толкова много…

Photobucket
Hell to Pay
Адска сделка
Найтсайд е скритото сърце на Лондон, в което можеш да намериш всичко – ако то не те намери преди това. Измислено от британският фантаст Саймън Р. Грийн като декор за фантастичен сериал, то се превръща в популярна urban фентъзи серия, която продължава и до ден днешен, макар да е трябвало да приключи с още шестият роман от поредицата, Sharper Than a Serpent’s Tooth, в която частният детектив Джон Тейлър се изправи на последна битка със злата Лилит.
В седмата книга апокалиптичната война вече е в историята, а Джон, макар и герой, е обратно на работа. Парите, спечелени от Ватикана за намирането на Нечестивия Граал (описано в книга ІІ) вече са на привършване и затова детективът с радост приема работата при най-опасният и богат човек в Найтсайд – безсмъртният бизнесмен Джеремая Грифин. Започнал пътя си като търговец от 12 век, Джеремая по някакъв начин станал безсмъртен и натрупал колосално имане, което, при все вечния си живот, решава да завещае на внучката си Мелиса. Това, предвидимо, не очарова останалите му, също безсмъртни, роднини, пред които се очертава нерадостната перспектива да работят за прехраната си, поради което изненадата не е огромна, когато Мелиса внезапно изчезва. Въпреки невероятната защита в дома на Джеремая, технологична и магическа. Сега Джон е нает да разбере какво всъщност се е случило и затова се заема да разпитва роднините на безсмъртния, бавно откривайки зловещи и древни тайни…
Носеща сюжета на класически детективски роман, Hell to Pay е оцветена с магията на Грийн, която съживява пред читателя невероятни и странни герои и злодеи, богове и чудовища, а също и фрапантни обрати, макар в крайна сметка да не бях изненадан от това кой е отговорен за проблемите. Финалът загатва за още приключения, които несъмнено ще продължат да разгръщат потенциала на тази интригуваща и оригинална фентъзи-серия.

Photobucket
The Unnatural Inquirer
Найтсайд е скритото сърце на Лондон, в което хората идват, за да задоволят най-тъмните страсти на сърцето си. Можеш да намериш всичко в Найтсайд – ако то не те намери преди това. Дори за този мрачен, скрит град на мрака обаче има тайни и клюки, които скандализират, а с тяхното отразяване се е заел вестникът “The Unnatural Inquirer” (буквално – “Неестественият следовател”), пред които дори родните жълти парцали биха изглеждали сериозни. На страниците на вестника може да прочетете всичко за всеки, а най-лошото е, че информацията често е близо до истината, макар и понякога това да става напълно случайно. Но сега таблоидът се готви за големия си удар. Загадъчен човек се е обадил в офиса с твърдение, че е записал на ДВД връзка с отвъдното. И е готов да я продаде за правилната сума. Вестникът е готов да я плати и всичко би трябвало да е наред, но не е. Скоро човекът изчезва, а редакторите на вестника наемат Джон Тейлър да разбере какво е станало.
И така започва още едно странно пътешествие в Найтсайд, в което Джон и спътничката му – млада демонска репортерка, срещат различни врагове, приятели (понякога между двете няма голяма разлика) и чудовища, които могат да бъдат родени само от въображението на Саймън Грийн. А към вихрения екшън, авторът успява да постави важни въпроси за границите между доброто и злото, за това дали светът е сив или чернобял, за смисълът на любовта.
А това, в крайна сметка, никак не е малко за фантастичен детективски роман, който на всичкото отгоре успява да запази своята дълга поредица свежа и оригинална.

Photobucket
Just Another Judgment Day
Поредният Ден на Страшният Съд
Сполучливо избраното заглавие на деветата книга от поредицата за Найтсайд, скритото сърце на Лондон, изключително точно покрива сюжета на историята. След войната на ангелите (в книга ІІ) и тази с Лилит (книга VІ), нова гибелна заплаха надвисва над скритото сърце на Лондон, където нощта никога не свършва и сънищата стават реалност – особено лоши. Това е Крачещият човек, войн, въплъщаващ Божия гняв. След ужасна трагедия в живота си, този човек се е отдал на война с нечестивите и сега се е насочил към Найтсайд, за да застреля (буквално – той носи два старовремски револвера, като от уестърн), всеки, който отсъди като зъл. Проблемът е, че в Найтсайд всички са малко или много лоши, а Крачещият човек е неспособен да вижда сивото в живота – за него нещата са или бели, или черни, а поради това, че носи Божият гняв, се говори, че няма сила, която да може да го спре. Точно в такава ситуация новите Власти в града и техният стар представител Уокър се обръщат за помощ към Джон Тейлър. Той на два пъти е спасявал света от Апокалипсис и ако някой може да спре Божият гняв, това ще е той самият…
След финалът на книга VІ аз имах известни опасения, че поредицата продължава само по комерсиални съображения. Дори да не е така, в това томче нещата действително започват да стават банални и леко дразнещи. Пак идва Библейско наказание за Найтсайд и пак Джон трябва да се вре из тайните бордеи на града на мрака, за да разбере как да го спасява. И макар Грийн винаги да пише добре, с хумор и напрежение, което достига кулминация в някои наистина завладяващи битки, постоянните му размишления върху въпросите за вярата, религията и Бога дотягат на читателя. Книгите му за Синята луна и Детсталкер бяха върховни, тъй като бяха оригинални, странни, отворени за интерпретация и авторът не разкриваше отговорите на вселената си, оставяйки я загадъчна и студена, но в същото време дива и красива. С книги като “Just Another Judgement Day” и дори много по-качествената “Shadows Fall” Грийн си позволява леко да проповядва някакви си свои религиозни възгледи, което винаги е ужасно лоша идея в литературата, независимо дали авторът е религиозен като него или атеист като Филип Пулман (справка “Кехлибареният далекоглед”).
При всичко казано дотук, епилогът изглежда започва нова, любопитно изглеждаща сюжетна линия, а от опит знам, че Грийн винаги може да извади нова гениална книга, като заек от шапката на фокусник – след разочаровалата ме втора книга за Детсталкер последва третата, която е една от най-хубавите в кариерата му. С тази надежда ще продължа да чета поредицата за Джон Тейлър.

Photobucket
The Good, the Bad and the Uncanny
Добрият, лошият и странният
Десетата книга от поредицата за Найтсайд, скритото сърце на Лондон, в което може да намериш всичко, което не те намери преди това, започва по най-обещаващия възможен начин. Джон Тейлър, частният детектив, неведнъж предотвратявал апокалипсиса бива извикан на помощ от елфически лорд, който иска да постигне мир между враждуващите фракции на кралица Маб, от една страна и Оберон и Титания, от друга. Уокър, представителят на Властите в града, намира елфите за опасни и предпочита да се избият и макар Джон да е съгласен с доводите му, той никога не предава клиент и затова се наема да му помогне. В замяна на услугите си, детективът научава истина, която крие зловещо предзнаменование за бъдещето. В същото време Лари Обливиън, немъртвият детектив, също му дири сметка за изчезването на своя брат Томи и настоява Джон да му помогне да го намери. Но най-голямата молба идва от Уокър, страшилището на Найтсайд, човекът, който с Гласа си може да подчини просяци и крале. Той умира, разяждан от болест, покосила всеки член от семейството му и настоява Джон да поеме неговата работа на пазител на статуквото в града. А това е последното нещо, което Джон иска…
След “Поредният ден на страшният съд”, която изобщо не ми хареса се надявах Грийн да ме зарадва с десетата, юбилейна за тази дълга поредица книга и поне в началото изглеждаше, че ше получа каквото искам. Приключенията с арогантния елф са изключително напрегнати, майсторски написани и нашепващи надъхващи обещания за бъдещи епични конфликти в поредицата, а отношенията на Джон с Уокър, един от най-култовите персонажи в цялата сага, са напрегнати, емоционални и безспорно носят почерка на голям автор, какъвто Грийн несъмнено е. Финалът на тази иначе много готина книга за нещастие ми се видя леко претупан, а най-интересните моменти останаха за следващият том. Н това, трябва да признаем, им е проблемът на поредиците – зарибяват те и не пускат, особено ако авторът им се казва Саймън Грийн…

Photobucket
A Hard Day’s Knight
Тежък рицарски ден
Джон Тейлър е най-известният детектив в Найтсайд, скритият град в сърцето на Лондон, където сънищата стават реалности – особено лошите. Той също така е натоварен и с отговорността да бди над сигурността на града, пазейки го от луди хора, някои от които например са готови да взривят бомба между съзиданието в мола. И сякаш това не стига, той получава по пощата най-легендарният меч в историята на човечеството, оръжието на великия Крал Артур, Ескалибур.
Джон не го е искал. Той нито има намерение да става Крал, нито си пада по героизма. И все пак е принуден да го вземе, а с това се задължава и да научи повече за него. Така детективът е принуден да се върне в обикновения Лондон, там, откъдето е дошъл и да потърси Рицарите на Кръглата Маса – или поне техните потомци. Защото кой, в крайна сметка, знае повече за Ескалибур от тях?
Но присъствието на меча действа като примамка за смъртоносни сили. От паралелно измерение идват гротескни двойници на Мерлин и Артур, злодеи, отдавна продали душата си на дявола, а в същото време елфите се приготвят за братоубийствена война, в която цялото човечество ще бъде пожертвано…
Единадесетата книга за Найтсайд е последната, излязла до момента и най-хубавата след оригиналния финал на поредицата в книга VІ. Майсторски написана от своя автор, тя разказва дръзка и епична история за рицари и елфи, каквито не сте виждали и въпреки отделните моменти на шокиращи ужасии, характерни за стила на Грийн, в крайна сметка е с красиво послание и трогателен финал, който би бил и достоен завършек на цялата поредица, но догодина се чака още една, последна книга за Джон Тейлър…
Photobucket
The Bride Wore Black Leather
Булка в черна кожа
И най-хубавият купон има своя край, а за сагата Найтсайд той настъпва, може би съвсем подходящо, със сватбата на Джон Тейлър – мрачният герой с дълго палто, студени очи и още по-студена усмивка, който цял живот е бил против фигурите на властта, за да се превърне в новия Уокър, пазителят на Найтсайд и представител на Властите дотолкова, доколкото те могат да съществуват в място, обитавано от богове, извънземни и чудовища. Иронията, както би казал Джон, вероятно е двигателят на вселената. Преди обаче да се задоми (не с кой да е, а със страховитата Сузи “О, Боже, това е тя – БЯГАЙТЕ” Пушката) великият детектив решава да разреши един последен случай и така се озовава на партито на безсмъртните – онези хора, които поне досега не са умрели (когато убиеш безсмъртния, той спира да бъде такъв и става просто дълголетен, както мъдро отбелязва Джон). Така той попада на пореден страховит план за завладяване на света, но с това неприятностите му тепърва започват. Посред ергенското му парти при него идва Джулиен Адвент, героят от Викторианската епоха и той, както често се случва в тези книги, носи лоши новини. През 60-те години – десетилетието на музиката и любовта, на дългите коси и силните наркотици, на света се появил Човекът, правещ Чудеса, Слънчевия крал, весел и жизнерадостен, а също и неописуемо могъщ. Той дал вяра на всички млади хора около себе си и дори на някои по-стари, а след това влязъл в странната Бяла кула, за да получи сили, с които да осъществи своята Мечта за по-добър свят. Сега, след цялото това време, Слънчевият крал се връща и не харесва света, който заварва, корумпиран и бюрократичен, с хора, предали Мечтата за да влезнат в Системата. И затова вече не е толкова щастлив. Аватар на гнева с неописуема мощ, Слънчевия крал е решен да превърне света в по-добро място, като изчисти недостойните от него. И смята да започне, като доведе изгрева в Найтсайд и сложи край на най-дългата нощ, съществувала някога…
Последната книга от великата детективска поредица на Саймън Р. Грийн е изключително представителна за цялата поредица. Пълна с откачено оригинални идеи, безумно силни герои и режещ като оригинално уиски английски хумор, “The Bride Wore Black Leather” е страхотен екшън за Найтсайд, като битките на Джон с приятелите му Рейзър Еди и Дедбой са само част от всичко, което се случва. И въпреки всичките страхотии, Грийн не изневерява на същността си и предлага изненадващо стоплящ душата финал, в който казва нещо много мъдро, но и позабравено – че за да бъдеш Добър, първо трябва да бъдеш Човек. Не мисля, че има по-хубаво послание за един финал.

Оставете отговор