Nicolae /Николае/

nicolae cover

Николае Карпатия, митичният Антихрист, започва да затяга контрола си над Земята в третата книга от поредицата “Оставените” /Left Behind/ на Тим Лахей и Джери Дженкинс, която носи името му. Романът е излизал и на български език, благодарение на издателство “Нов Човек”.

Приетият като спасител на човечеството Николае Карпатия започва да буди тревога у редица политици, които започват да разбират, че доверявайки му остатъчната военна сила на планетата, на практика са създали неконтролируем диктатор. Президентът на САЩ организира бунт срещу Карпатия, но той приключва с катастрофа – “миротворците” на тиранина стоварват оръжия за масово унищожение, в това число и ядрени, срещу враговете си, а самият Николае се измъква на борда на мощния си самолет, управляван по неволя от пилота Рейфърд Стийл, който знае истинската самоличност на ВИП пасажера си – митичния Антихрист, за който предупреждава Библията. В това време журналистът Бък Уилямс отива на опасна мисия в Израел, където трябва да спаси изследовател на Светото писание от фанатици, които го мразят, задето е станал християнин. Семейството на човека вече е избито, а сега само Божията помощ може да помогне на него и Бък да се измъкнат от агентите на Карпатия. Но това не е всичко – според покойния пастор Брус Барнс, на човечеството предстои следващото голямо изпитание – Гневът на Агнеца, който ще се прояви като опустошително земетресение…

“Николае” е доста амбициозна книга, в която авторите опитват да преразкажат Откровението на Свети Йоан за апокалипсиса в поредица от трилъри. Идеята за това е на Тим Лахей, който е бил специалист в есхатологията – наука, която разглежда крайните събития в историята – а реализацията е на Джери Дженкинс, бестселъров автор на над 150 книги. Макар да разглежда изключително мрачна тематика и да е изпълнена с насилие, книгата е написана увлекателно и се чете на един дъх, а автомобилното преследването в Синайската пустиня е едно от върховите, които съм чел някога. В същото време, християнската нотка може да бъде успокоителна за читателя и да му даде надежда дори в най-мрачните мигове. Там, където неутралният читател би могъл да бъде отблъснат е на моменти радикалната теология на авторите, която дори на мен като вярващ ми се видя твърде осъдителна. При все това, не бива да се забравя, че поредицата е спекулативна и дава само един възможен поглед върху Края на света, с който не е нужно читателя да е напълно или дори изобщо съгласен. Това, което е неоспоримо е амбицията да се разкаже най-мащабната и трагична история в приключенски трилър и лекотата, с която това до трети том се случва.

Живот и здраве, другият месец продължавам с четвърти.

Тагове:  

Оставете отговор