Nickelodeon Teenage Mutant Ninja Turtles Season 4

tmnt s4

Доста време измина откакто ревюирах третия сезон от анимацията за Костенурките Нинджа, дело на “Никелодеон”, но за сметка на това изгледах с огромно удоволствие четвъртия, когато най-после стигнах до него. Ако не сте гледали новия сериал, смятате да го направите и не искате да се спойлвате за сюжета, сега е моментът да спрете да четете ревюто, тъй като в него разкривам по обясними причини много за финала на предишния сезон, който остави нашите герои буквално в нищото. Ако обаче сте ме настигнали или просто ви е интересно мнението ми, продължете да четете.

Планетата Земя е унищожена! Отговорни за това дело са трицератоните, могъща извънземна империя, която воюва с Краанг, подобните на мозъци пришълци от измерението Х. Краанг са проникнали и на нашата планета, което дава основание на генерал Мозар, предводителят на трицератоните, да използват своето супероръжие – Сърцето на Мрака, генератор за черни дупки, който засмуква планетата ни без следа. Костенурките Нинджа и приятелите им Ейприл и Кейси обаче са спасени от извънземен робот, който предлага вариант за спасение – да се върнат във времето шест месеца назад и да попречат на трицератоните да сглобят Сърцето на Мрака, като открият трите негови сегмента преди тях. Уловката обаче е, че нинджите имат право само на един опит – след това влиянието на черната дупка е толкова силно, че дори времето не може да се измъкне от нея. Ще могат ли Леонардо,Рафаел, Донатело и Микеланджело да използват последния си шанс, за да спасят света?

tmnt s4b

Този въпрос получава своя отговор в първата половина на сериала, която е и по-силната. Екипът на “Никелодеон” се е справил чудесно със задачата да изгради пъстра космическа опера, в която героите ни обикалят и успяват да се сбият с почти всичко живо във вселената, като освен трицератоните попадат на различни колоритни противници като расата Дагон, която обитава космически океан, инсектоидния лорд Дред, както и подобни на демони изчадия, които според Кейси му напомнят на “екстремен метъл”. В тази част от сезона “Костенурките Нинджа” печелят много от това, че концепцията за тях по начало не е толкова сериозна на първо време и успяват да разкажат сюжета си с чувство за самоирония и намигване иззад четвъртата стена, кулминацията от което е в епизода, когато срещат самите себе си, но от старата осемдесетарска анимация, с която толкова деца у нас израснахме. Следващите епизоди връщат конфликта на Земята, като изправят костенурките срещу мутиралия Супер Шредер и неговия екип мутанти, най-интересен от които е Тигровия Нокът. Тези серии също са много интересни, макар и по-стандартни, като единствената забележка, която имам са в отделните феминистичните изцепки, белязали няколко епизода. Все пак обаче сценаристите са се въздържали от крайности и не са позволили да има неприятна промяна в тона на шоуто, което остава забавно и интригуващо и достига нова кулминация във финалните серии, които вече не са чак толкова детски.

Като цяло четвъртият сезон от “Костенурките Нинджа” затвърди впечатленията ми, че тази версия на историята е подходяща не само за основните си зрители, които са децата, но и за порасналите фенове, които искат да се върнат към любимите си герои. След него остава и финалният пети сезон, който се надявам да мога да представя в скоро време, а дотогава казвам едно похвално Turtle Power!

Оставете отговор