Neon Genesis Evangelion

eva-poster

Неон Генезис Евангелион е аниме, често наричано класика от огромна част от гледащата аниме общност. Неговото влияние върху аниме индустрията и аниме фендъма е огромна и изключително значима. Като се започне от разбираемия и достъпен психологизъм, та стигнем до сложния, но не и объркващ сюжет, можем да кажем спокойно, че Евангелион създава нов стандарт за популярното аниме след него. За жалост обаче похвалите, които Евангелион получава могат да размият представата на някой нов негов зрител за истинските достойнства и недостатъци на шоуто. Аз лично гледах „Ева“ на относително крехката възраст от  четиринадесет години(на същата възраст като Децата) и влязох в шоуто на сляпо, защото просто търсех история за гигантски роботи, които се бият с гигантски чудовища (благодаря ти, Дел Торо, за „Огненият пръстен“) и останах изключително очарован, защото Евангелион не само успя да ми даде това, което бях търсил, но и ме потопи в дълбока, многопластова и майсторски написана драма, която навремето не можах да оценя напълно, тъй като множество от тематиките ми бяха още чужди. С годините се връщах отново и отново към това аниме и мога да кажа, че съм го гледал общо четири пъти (което е нормално и даже окуражавано в особената фенска му общност) и всеки път успявах да намеря нещо ново, някой детайл, който дотогава ми е убягвал и променя целия начин, по който виждах героите и мотивациите им, както и самият свят в който живеят. Но засега достатъчно за моите лични впечатления от анимето -ще се наложи да кажа няколко думи за сюжета.

eva-poster 3

Евангелион е постапокалиптично аниме (макар да не му личи), чието действие в пълно несъгласие с нашата реалност се развива в далечната бъдеща (за 1995та, когато анимето излиза) 2015-та година. Петнадесет години са минали от Втория Сблъсък – мистериозен катаклизъм, настъпил в Антарктика през 2000-та година и погубил над половината човечество. За тези петнадесет години човечеството се е възстановило и даже в някои аспекти надминало славните си постижения отпреди Сблъсъка, но светът е коренно променен – зловещо присъствие тегне навсякъде и промяната в климата донесена от катаклизма диктува зной и задух да виси във въздуха цяла година.  В този свят се ражда и нашият главен герой – плахият, невротичен и тих Шинджи Икари – сина на Гендо Икари – ръководителя на НЕРВ. НЕРВ е потайна полувоенна, полунаучна организация, получаваща голяма част от обединения вече световен бюджет за неназовимите си експерименти. Шинджи, живял години наред отделено от баща си и нечувал и една думичка от него изведнъж бива привикан в Токио-3, градът щаб на НЕРВ от същия този баща без обяснение защо. При пристигането си той не намира нищо освен изоставени руини и смазваща жега, а когато навлиза по-навътре в града сякаш отникъде се появява черно, исполинско същество, по-високо от повечето небостъргачи , преследвано от отряд бойни хеликоптери, чиито ракети сякаш изчезват няколко метра преди да достигнат целта си… Това е „Ангел“ – зловещо изчадие, неподчиняващо се на законите на физиката и биологията, търсещо нещо неопределено в града , както Шинджи разбира, докато бяга към дълбините на Токио-3 ,заедно с Мисато Катсураги. Тя е жизненият полеви командир на НЕРВ, изпратена от баща му да го намери и прибере, поради една простичка причина, която е същата, за която той изобщо е бил привикан. Той един от малкото Деца – младежи, родени година след Втория Сблъсък. Само те могат да пилотират Евангелион – огромни, хуманоидни бойни машини, чиито АТ Полета могат да се борят с Ангелите. За жалост Шинджи не е напълно съгласен с това да стане боен пилот за тайната организация на баща си, въпреки опасността, която според всички останали грози човечеството, ако откаже.  Въпреки нежеланието си обаче Шинджи няма избор, освен да остане в Токио-3 и да се опитва да спре Ангелите, дори и да не иска. Започвайки от тази отправна точка Шинджи потъва все по-дълбоко не само в сложната конспирация, която движи целият свят към нещо зловещо и необратимо, но и в дълбините на собственото си измъчено, уплашено съзнание, неспособно да осмисли ужасите пред които е изправено.

eva poster 2

Сюжетът на „Ева“ е сложен и множество герои,  които даже не споменах преминават през всевъзможни премеждия и метаморфози през 26-те епизода и един филм, от които то е съставено, като с това създават наистина уникално и атмосферно преживяване. Това е и едно от основните достойнства на Евангелион – всичко от саундтрака, който брилянтно слива джей-поп, техно и класическа музика, през артистичния дизайн и анимацията, създаващи изключително силна атмосфера, която остава с човек едва ли не завинаги. Всяка сцена от анимето – от първите стъпки на Шинджи в Токио-3,срещата на Мисато и Шинджи на гарата след решението на Шинджи да си тръгне, зловещият разкривен силует на Бардиел бавно напредващ пред залязващото слънце до битката със Зеруел, която превръща целият Геофронт в развалини Евангелион има мощно присъствие. Това мощно присъствие е една от причините анимето да бъде виждано като такава класика, защото вниманието към детайла и внимателното съгласуване на визуален дизайн, композиция, драматизация и звук са на изключително високо ниво, рядко достигано от други анимирани продукции. Бойните сцени (въпреки, че множество фенове ги пренебрегват, за да говорят за това колко добре написани са отношенията между героите) имат чувство за размер и за тежест, което много малко мека шоута имат и огромното присъствие на Евангелионите и на Ангелите се усеща. Героите в „Ева“ общуват по естествен и човешки начин и животите им предоставят понякога комични моменти. Като цяло шоуто има прекрасен баланс между драма и комедия и промените в тона винаги са въздействащи, когато ги има (а ги има много). Въпреки това, анимето страда от няколко малки, но забележими проблема. Първият от които е, че митологията му, макар и вдъхновена от юдейския мистицизъм (а не от християнството, както биха сметнали някои) е относително повърхностна и реално не се опитва да вникне в ядрото на ценностния манталитет на тази религия, като просто използва много от терминологията си, само за да създава уникална атмосфера. Втори недостатък на „Ева“ би било това, че множество от влиянията, под които авторът Ано е бил, могат да бъдат видени от опитен наблюдател, което може да подразни някой зрител ветеран, запознат с по-стари поредици.

Evangelion

Но въпреки всичко това и въпреки факта, че пиша това ревю, когато вече не съм хлапе с широко отворени очи  и съм по-склонен да намеря кусур на буквално всичко, което гледам,  Евангелион е едно от най-любимите ми анимета.  Трагичната съдба на героите му, ужасяващата красота на Евангелионите и тегнещата атмосфера, вещаеща време на ужасна смърт и прекрасно прераждане (което е и основен сюжетен елемент, но това са почти спойлери) са в мен завинаги и винаги ще ми действат, колкото и пъти да се връщам и да изминавам пътя на Шинджи заедно с него. Въпреки всичките му недостатъци и въпреки, че е далеч от заключителния край на мека жанра, Евангелион е прекрасно аниме. Затова в заключение ще ви кажа да видите това аниме, независимо от това дали сте фенове на мека жанра или не, чисто и просто, защото има обективна артистична стойност и най-вероятно ще ви въздейства по някакъв начин.

Ревю на Стефан Куюмджиев

Тагове:  ,

Оставете отговор