Lotr Online

Lotr Online


Author: Моридин
Date: 05.07.2008

Ако си истински Толкин фен, трябва да знаеш, че LotR Online може да унищожи социалния ти живот. So proceed with caution you must, young paduan…hmmm… hobbit (или елф, джудже, човек, като само джуджето се предлага в един пол).
Ако някога си мечтал да се разходиш до графството и да видиш всяко едно място, описано в книгата, то знай – това е твоята игра. Това е основната сила на ЛотР – сетинга смазва, няма нужда да се запознаваш наново с историята и света на играта както при другите ММО-та (напълно отсъстваща при някои); тук сякаш си у дома си. За това спомага и невероятната графика и старанието, което са положили от Turbine, за да пресъздадат любимия на милиони свят. Но за това – накрая.
За съжаление засега ни е достъпен само Ериадор, но поглеждайки новия експанжън мога да кажа, че занапред ще ни бъдат предоставени всички територии от Средната Земя, които са били посетени от членове на Задругата на Пръстена в рамките на книгата.
Shadow of Angmar не е УоУ, наистина. Но в няколко отношения бие играта на Близард. Първо – куестовете и начина, на развитие на историята. Имаме си класическите такива – “ходи избий 6 глигана, а за награда ще ти дам това пътно наметало”. Те не са много интересни за обикновения играч, но за феновете предполагам си е кеф да прекосиш половината Графство за да видиш Торбодън.
Интересни са обаче главните куестове, които ви пращат напред в нови територии и дават тласък на развитието на историята. Изпълнявайки ги ще можете да се срещнете с познатите в книгите герои, както и да помагате косвено на Задругата на пръстена. Например ако играете с хобит ще срещнете един от Назгулите, издирващ Билбо Бегинс.
Системата за запознаване с механиките на игра също е добре замислена – щом се потопите в света на Средната Земя, веднага ще бъдете хвърлени в една кратка инстанция (различна за всяка раса), където да усвоите бойните техники на героя си. След което, ще бъдете заливани от прозорци, даващи разяснения за почти всяко действие, което извършвате. Всеки, опитвал ММО ще се почувства в свой води само след десетина минути.
Класовете са стандартните, няма нищо ново под слънцето, но пък са изключително добре балансирани. Аз нямах възможност да се запозная с цялостният баланс на играта (най-развитото ми геройче е 15лвл при таван от 50), но ми направи впечатление отборната игра. Аз съм ловец. Имам умение, с което мога чрез специален изстрел с лък да отворя дълбока рана на врага. Имам и такова за близък бой, което ако се използва докато дълбоката рана е все още отворена нанася колосален демидж. Представете си сега двама ловци (моят хобит и една елфа, която срещнах из горите на Графството), единият стреля отдалеч с лък, а другият се бие отблизо. Излишно е да казвам, че при правилна координация нищо не можеше да се опре на моят хобит и елфата от Мраколес.(което е чудесен пример за ползата от различни класове. Например в Lineage 2 дагеристите, който се бият от близо и арчерите, които пуцат от растояние. Класът за близък бой се обезсмисля напълно.) В играта има още много такива комбинации…
А сега за усещането от играта. За съжаление не мога да го опиша с думи. Отговорниците за арта са се счупили от работа, за да можем да се наслаждаваме на наистина спиращи дъха гледки. От разните шотове може и да не си личи, но играта е изключително красива на живо.
Да си призная отначало ми се стори доста дървена и детска, но това впечатление бива пометено веднага щом се изправите пред първия открил се пред вас пейзаж.
Можете да сформирате своя си задруга заедно с други играчи, споделяйки приключенията.
Можете да се ожените, да осиновите някой герой като той присвоява фамилията ви. Да си намерите занаят – на ковач, събирач на реликви… Можете да трупате различни подвизи и титли, с които да накичите героя си. Можете да се отбиете в някоя кръчма, където да отпочинете след тежък ден на избиване на къртици и заравянето на дупките им. При добро желание дебелият и грозен рохирим може да ви посвири на спечелената по-рано от куест арфа, докато вие подскачате насам-натам в отчаяни опити да наподобите танц. Елфата пък, се смее отстрани на тоталната ви непохватност, клатейки глава в ритъм с музиката. Можете да се сдобиете със собствен дом в Средната Земя, който да декорирате по ваш вкус, след което да поканите някой приятел (да, това вече е малко болно – аз предпочитам да виждам приятелите си на живо, ама за най-големите маниаци е добре дошло).
Някои противници всяват страх у героя ви като намаляват статистиките му. Например ятата комари го разсейват като това намалява бързината на атаката му.
Когато реших да плонжирам от един водопад; горкият ми хобит след това излезе бавно-бавно с куцукане от водата, защото си беше наранил крака! Ей такива неща правят една игра не само добра, а и запомняща се. За разлика от много други ММ-ота, в които падането от водопад води единствено до промяна на HP барът ви.

А сега, за да добиете малко по-добра визуална представа за света на ЛОТР Онлайн – запознайте се с моя хобит-ловец – Смелознай

Смелознай се подготвя да се качи на сала за Фуков край

Поляните на Графството

Изглед откъм хобитско село

На лов за мечки 😉

Отдих край Торбадън

Смелознай препуска из Графството

Дупката под плета през който избягаха Фродо и другарите му на път за Стара Гора

Смелознай си почива след тежък приключенски ден

Смелознай бива пребит в Стара Гора от вълк и прилеп

До Стара Гора

Навлизаме уморени в едно селище

Вкаменен от слънцето трол

Голямото дърво, където се проведе 111 рожден ден на Билбо

Мостът над река Брендивин

Да похапнем;)

Пренди Палат

Пренди Палат и Щурчов Дол

 

Оставете отговор