Kung Fury

Kung_Fury_Poster

Дълбините на човешкото въображение никога не спират да ме изненадват. Аз бях подготвен от разкази на приятели, че пародията “Кунг Фюри” на шведския режисьор Дейвид Сандберг е изключително дебилен филм, но въпреки това успях да остана изненадан. Важното обаче е, че тази продукция нарочно е направена идиотска, така че носи много настроение за краткото си времетраене от около половин час.

Действието се развива през 1985-та година, в Маями. Изборът на десетилетие не е случаен, тъй като тогава са правени някои от най-зрелищните екшъни за видеокасети, които “Кунг Фюри” пародира. Освен тях, филмът си прави гавра още и с безмислено кървавите дистопични фантастики, евтините епики с мечове и магии и дори приключенията с динозаври, като ни запознава с могъщия супергерой Кунг Фюри – бивш полицай, получил кунг фу мутация по време на битка с кунг фу майстор в една тъмна уличка. След като спасява града от робот-убиец, трансформирал се от игра на ротативки, той се сблъсква с нов противник – Хитлер, самият Кунг Фюрер, който пътува от миналото, за да го убие…

Би било излишно да се спирам по-подробно върху сюжетът, който умишлено е направен да е безсмислен. “Кунг Фюри” обаче заслужава няколко думи за това колко успешно пародира клишетата от старите филми – тъмната атмосфера от американските градове, в които винаги е нощем, евтините специални ефекти, абсурдната логика на псевдофентъзи филмите. Според мен режисьорът обаче тайно е фен на такива истории и затова “Кунг Фюри” не е обикновена гавра, а направен с мерак майтап, който освен всичко се разпространява безплатно, така че завършвам ревюто просто с едно:
– Приятно гледане!

Тагове:  

Оставете отговор