Kamael, Hellbound и още нещо…

Kamael, Hellbound и още нещо…


Author: Razael
Date: 02.11.2008

„Не става само с циклене, трябва и акъл”- мъдра геймърска поговорка. Уви, тя не важи за тази игра, или поне за последните 2-3 хроники от нея. За няколко години NC Soft преобразиха най-доброто си ММОРПГ, от игра за корави играчи, до игра в която може да намери реализация всеки втори нууб с пари и ботове. Тоест, тази статия не е ревю за играта, а просто лекция на тема „Как се съсипва една игра”. Така че, ако не сте играли сериозно lineage 2, може да пропуснете да четете следващите редове. За незапознатите ще напиша отделна, по-обща статия.

Как бе разсипана lineage 2? Стъпка първа, ботовете.
Честно, не знам откъде да започна. Този, ужким пряк конкурент на WoW, е единствената ММО игра, чийто пиратски сървъри са за предпочитане пред оригинала. Основната причина, това са ботовете. Офи сайтовете, в цялата си пълнота съксват отвсякъде. Основната причина за това е, че NCSoft умишлено позволяват употребата на ботове /walkers/. Това тотално скапва геймплея, но понеже печалбата, от всеки един отделен бот е голяма, разработчиците нямат интерес да ги спрат. От това най-много страдат честните играчи и професиоаналните кланове, които с пот на челото и години игра зад гърба си, са постигнали високи левели и висок grade екипировка.
По едно време NCSoft се усетиха, че губят играчи и започнаха уж да банват ботовете. Дори отвориха нов Европейски сървър, за който се обещаваше, че няма да има ботове. Тай се напълни, но уви, ботове продължаваше да има и хората (включително и аз )продължиха да напускат масово, търсейки качествени безплатни сървъри. Защо да се ползва бот е шибано? Защото повече от половината популация на сървърите на NCSoft са ботове, които правят пари. С един бот, няма нужда да хабиш време да вдигаш левел на героя си, да му ковеш сетове и тн. Просто зареждаш бота, закарваш с него героя в една зона, и го пускаш да вирее докато си на работа. Чрез бот програмактата, подобно на макро, си нагласяш кога да почива за кръв, да пие колби и др. Когато сто, двеста души го правят не е болка за умиране. Но когато можеш да си закупиш пет акаунта и програма, която да пуска пет бота едновременно, вече става трагично. По този начин ставаш човека клан, фермиш материали в невероятно количество, ковеш сетове и оръжия, след което ги пускаш за продан по e-bay или друг специално предназначен за in game content сайт (познавам играчи, който вадят прехраната си по този начин). Така печелят всички, NCSoft от акаунти, и хитреците от продажба на предмети. Защо това да скапва играта? Защото след като повече от половината сървър са ботове, на практика не можеш да си намериш парти извън клана. L2 като цяло е отборна игра, но добре замислена и за соловият играч. Но когато на лице имаме ботове, соло играта става невъзможна. Освен това убивайки геройте, който са пуснати през бот, рискувате да бъдете баннати от админите.Веднъж бяхме баннати цяло парти защото направихме PK на няколко бота в една катакомба. Получихме временни банове от админите, с обяснението, че това не били обикновенни ботове, а специални за NCSoft ботове. До ден днешен, не успях да разбера какво значи това „специален бот”, но започнах да се плаша, че самите разработчици печелят от продажба на предмети в играта.

Стъпка 2, Миграцията към безплатните сървъри, l2j шита и ФБР
Един от гейм скандалите през последните една две години, бе затварянето на няколко огромни безплатни сървъра от ФБР. Основната версия е, че на NCsoft им писнало да търпят загуби (горките) и трябвало да се вземат спешни мерки срещу пиратсвото. Долно лицемерие, обществена тайна, че именно NCsoft са авторите на така наречения проект l2 java. L2j e демо версия на офи сървърите, която не може издържи повече от 500 души онлайн. Целта е l2j да отврати феновете на които не им се плаща, като им отвори очите, че единственият им изход са офи сървърите.

Покрай тоя дебилен Джава проект, който в моменат е тотално заебан от разбработка, тъпанарите от NCsoft допуснаха изтичане на инфо. Така се появиха сайтовете с крадени файлове, които можеха да напълнят от хиляда то три хиляди души. С хубава машина и до десет хиляди (за инфо l2dex.eu). Въпросните файлове представляват до 80 процента напълно работещ сървър в който работи всичко. Това са въпросните сървъри ощетяващи бедните NCsoft, пиратството ограбва!

По-късно се оказа, че не всички сървъри са били затворен от ФБР. Инспекция е имало, но не и масово затваряне. Историята е преувеличена когато админа на един сървър прибрал парите от дарениеята и пуснал мухата, че ФБР са го обискирали и пратили на съд. От страх няколко други сървъра също затвориха.

Стъпка 3, състезанието с Близард и дебилните решения
Хрониките на lineage 2 си течаха небрежно и само от време на време се появаваше някоя глупост в по-новите версии. Като цяло се работеше върху баланса на класовете, който куцаше много. Например в C4, най-нагруханият герой беше некрото. Ритнеш камък и от него, подобно на хлебарки, изкачат 10 некрота. С C5, последният, що годе свестен хроникъл, некротата и спелсингърите бяха леко окастрени с промени в скиловете им.

Някъде по времето на C4 и C5 обаче се пръхна The Burning Crusade, който включваше напълно немотивираната поява на новата раса Draenai. От NCsoft май завидяха на това и решиха да почнат да се състезават с blizzard. Появи се l2 interlude а после и Kamael, и глупостите започнаха. What went wrong? Честно не знам откъде да започна. С C5 и Interlude клан левъла се увеличи до 10-12 левъл и по този начин клановете станаха с лимит от по 120 души. Лимит на броя кланове участващи в алианс, само три, преди нямаше ограничения и се получаваха ебати бесните аллита. Ако това е идеята на NCSoft да се борят със zerg алитата, много са сбъркали. Пък и това не би трябвало да ги бърка! Появиха се Shadow Weapon, имитация на оръжие, което се копува с пари и трае около 5 до 10 часа, после изчезва. Не е болка за умиране, но с по-горните версии, всеки завършил куеста на 40 лвл получава 15 билета за безплатни Shadow Weapon оръжия. Това унищожи геймплея на всички сървъри с по-голям рейт от 1. Сега всичко живо движи в топ грейд сетове и без реално оръжие. С Kamael, се появи и новата emo gay looking раса наречена Kamael. Ангелоподна раса с едно крило с адските гей прически, все едно тъмните елфи не ни бяха достатъчни. Интереснето е, че никъде в lore на l2 преди това не споменаваше нищо за раса с името Kamael. А с тоя „революционен” ъпдейт дойде и най-дебилното решение евър. И то бе, че обсадите на замъци стават напълно отборни. Тоест всички атакуващи кланове действат в отбор и не могат да се бият помежду си, дори да са си обявили война. Същото важи и за защитниците. Така вече няма драма, няма епични кланета и обрати в последният момент. С Hellbound пристигнаха и метаморфозите, биейки гадове героят ви се превръща в един от рейд босовете в играта и започвате да млатите като изрод. Идея смело крадната от безплатното хоррър ммо Requiem. Както и Shadow Armor, същото като Weapon, но както се досещате за брони и сетове. Плюс ниски B Grade брони и оръжия в Crystall Shop, които взимате с кристали. Тоест от B грейд направо можете да скочите на A. А ако дори за това не ви се харчат адени, направо можете да направите три subclass без реално оръжие и броня. Да на забравяме и Соул Кристалите за A грейд оръжия, които можеха да се вдигат само на 4те епични рейд боса в играта. Сега можете да ги вдигате на някакви лейм босове с по-нисък шанс. Рецепти за A грейд вече можете да вадите на спойл и дроп. Преди бяха достъпни едва с няколко цикльорски куеста, а на всичкото отгоре падаха и пройзволно. И на финала, черешката на сладоледа, death spike умението на некрото, вече може да бъде използвано и от phantom summoner.
За запознатите в играта просто ще обобщя следното. След Hellbound вече имаме на лице следните педерастии (много сори за израза, но това си е така):
– Phantom Summoner със скиловете на некро и съмони със статистиките на танкове
– Гладиаторите вече са нюкъри
– Swordsinger/Bladedancer – праскат по-здраво с лъкове отколкото с мечове

Накрая защо не добавят едни скилове за дагерист към джуджетата и клановете да станат с по 500 души? Да не говорим за новите S80 оръжия и новият континент наречен Грация, който е едно към едно със северна и южна Америка. Старите зони пък поразително наподобяват Европа, което говори за тоталната липса на въображение у създателите. Изобщо мога да бълвам още много.

Светлина в края на тунела
С всички тези гафове унищожаващи геймплея, има и една добра серия от добри решения, които спасяват lineage 2 да не изчезне от сцената. Това са така наречените chaos оръжия – Zaricher и Akamanah, както и бруталната метаморфоза, която получавате щом ви падне такъв меч. Абсолютна лудница, колкото повече PK правиш с тези оръжия, толкова по-силен ставаш. Съвсем сам можеш да свалиш рейд бос. Неприятното е обаче, че биваш преследван от половината сървър 😉

Аугументите, допълнителен SA (Special Ability) към оръжието, което се прави при наличието на lifestone, дава ви пройзволен бонус.

И най-якото нещо измисляно след обсадите на замъци, това са обсадите на крепости. Това са гарнизони пълни с гардове, които клановете подлагат на обсада и после използват като бази. И преди имаше такива бази за обсаждане, но бяха само пет на брой. Сега те са във вид на крепости и са нацвъкани из цялата карта. Което просто ни дава още един повод за яко PVP, но по никакъв начин не оправдава факта, че са осрали обсадите на замъци.

В заключение, беше по-добра от WoW, че и излезе доста преди нея. Уви NCsoft сами се прецакаха. Ще поцъкам още малко на новият им сървър, както и на няколко пиратски и се захващам с Aion. Дай боже да е нещо конкурентно на WoW зомбификацията, и не толкова циклеща колкото l2, където ендгейма е някъде на 80 левъл след третият subclass.

 

Оставете отговор