Justice League – Лигата на Справедливостта

s-l1000

Рядко ходя на филми сам, а още по-рядко пиша ревюта на такива филми. Но този филм е едно голямо, много специално изключение! Предварително искам да благодаря на председателя на НКФХ „Цитаделата“ за дадената ми възможност да споделя с вас своето ревю. Бързах да гледам „Лигата на справедливостта“ не за друго, а защото последният път филмите на DC ме изпълниха с въпросителни, които исках да запълня. Предупреждавам, че ревюто ми крие спойлъри, или поне ще се старая да не ви спойлвам тъй като продукцията е низ от изненади.

maxresdefault

Супергероите винаги са били особено славни образи. Коя ли земна слава остава неизменна обаче? В един миг смъртта взима всичко това. Така си мислехме и ние, феновете на DC Comics, когато в „Батман срещу Супермен“ смъртта взе Кал-Ел. Трудно може да се опише какви противоречиви реакции породи това във фендъма (и у Уорнър, както вече се уверих). Всъщност началото на филма ни отвежда точно там, откъдето свършихме – светът скърби за загубата на Супермен. Черни флагове, ковчези, рози, паметници…всичко каквото може да си представите. Скоро обаче тази скръб се превръща в ужас тъй като става ясно, че на земята е подложена на нашествие. Всичко започва от далечния остров на Амазонките, който е опустошен от могъщо и жестоко създание, което познаваме от комиксите с името Степънуолф (за протокола – член на висшия съвет на Дарксайд). Настава сеч, в която той, с помощта на огромния си огнен сатър (това оръжие наистина е внушително), успява да унищожи значителна част от амазонския легион. След това Степънуолф задига от амазонките древен артефакт – т.нар. „кутия-майка“, грижливо пазена от тях. Тук е мястото да отбележим, че това е само една от кутиите тъй като те са три на брой. В хода на филма става ясно, че злодеят отдава има апетити към нашата планета. Преди време той се е опитал да я завладее, но е бил отблъснат от Амазонките, Атлантите и хората, които са се обединили за да го спрат. След като успяват да го победят трите раси си поделят кутийките. След векове обаче Степънуолф отново се е амбицирал и сега търси реванш. Убийството на Супермен е било просто прелюдия към неговото нашествие, защото единствено Кал-Ел е бил в състояние да го спре. След като злодеят успява да отмъкне втората кутийка от Атлантите кризата на земята се разразява с пълна сила. Готъм е подложен на постоянни атаки от т.нар. парадемони – кошмарни същества, които се хранят със страх. Метрополис, останал беззащитен, се е превърнал в свърталище на престъпността и насилието. И ако Степънуолф успее да докопа и третата кутия, то неговото нашествие ще се увенчае с успех. Виждайки, че нещата отиват много на зле, Брус Уейн (Батс) решава да организира супер-фракция, която да се опълчи на злорадия нашественик. За свои партньори той избира Диана Принс (Уондър Уомън), Бари (по комиксово Бартоломю или Вартоломей – обичам това име) Алън – Флаш, Артър Къри – Аквамен и Виктор Сторм – Киборгът. Някои от тях са съгласни да съдействат, но други не са толкова склонни. Дали обаче един такъв отбор е достатъчно силен за да победи Степънуолф? Или по-точният въпрос е – има ли кой да го поведе?

justice-league-group-warner-bros-uk

За актьорите – всички се справиха великолепно. Бен Афлек изигра един определено помъдрял Батман. Вече не е така незрял в ролята си и макар, задобрял е. Неговият Батман вече не е така брутален, което във филма обясняват с факта, че е вдъхнове от саможертвата на Супермен. Това наистина личи в образа му. Хенри Кавил е по-блестящ от всякога. Кал-Ел си остава Кал-Ел, дори когато му трябва време да си спомни кой е. Третият от актьорите, които се представи най-добре е Езра Милър. Да си призная, аз бях доста резервиран към него в началото, но той буквално се сля с образа на Бари. Милър изигра точно такъв Флаш, какъвто му трябваше на филма – душата на компанията. Почти на същото ниво се справиха и останалите актьори. Гал Гадот не е променила нищо в стила си на игра. Жената – чудо е също толкова самоуверена, властна и амбицирана, каквато винаги е била. Добро представяне направи и Рей Фишър, който определено игра със сърце. А това е особено необходимо в неговата роля, където и най-малките жестове са от значение. Степънуолф беше много добре изпипан – истински злодей, който мачка всичко по пътя си. В помощните роли се включва Джеръми Айрънс, който сполучливо влезе в ролята на Алфред и Джей Симънс, когото споменавам заради ролята му на Комисар Гордън. Тя беше малка, но когато той се появи и чух старата тема на Батман от Дани Елфман това ме върна много назад. И тук е мястото да кажем – респект на Елфман. Направил е един изключително динамичен и вълнуващ саундтрак – музиката идеално пасваше на филма.

maxresdefault (1)

В обобщение, мисля, че феновете ще останат мнооооого приятно изненадани. Този филм крие много приятни изненади и най-важното – много екшън. Не е нито бавен, нито муден. Точно такъв, какъвто трябва да бъде съгласно с комиксите. Колкото и коректност да имаше – този път тя беше засенчена от надеждата. Имайки предвид това, всички единодушно може да заключим, че в настоящата продукция се е намесила дългата ръка на Уорнър. И този път – повярвайте ми, това е за добро. Лично на мен след края на филма ми идва да кажа само едно: „Къде му е сега на Дарксайд победата и жилото?“. Няма ги, защото бяха победени от истината и справедливостта. Горещо препоръчвам филма и смятам да го гледам още веднъж. За мен, този филм е един от най-хубавите филми за супергерои, които някога са правени.

3 коментара за Justice League – Лигата на Справедливостта

 • Alexander  :

  Искам да благодаря на д-р Искрен Иванов за страхотното ревю, написано с толкова СЪРЦЕ! От моя страна искам да кажа, че подкрепям всяка негова дума. Това е звездният екип на супергероите, който винаги сме искали да видим!

 • GFoxxx85  :

  След многото негативни ревюта, които прочетох, имах нужда от това конкретно мнение на истински фен. На 21-ви съм на IMAX, билетите са запазени 🙂

  • Alexander  :

   гледай филма и хич да не ти пука за хейтърите. Аз даже се успокоих, че ги има – поне за Лигата ДиСи не са се продали

Оставете отговор