Jeepers Creepers III

jeepers creepers 3

След пауза от над 10 години, хорър поредицата “Джипърс Крипърс” се завърна на голям екран, а малко след това излезе в телевизията и Интернет. По-малките наши читатели сигурно не си спомнят, но в началото на века жанрът на ужасите яката го бе закъсал откъм оригиналност и идеи, а първите два “Джипърс Крипърс” на режисьора Виктор Салва бяха свеж полъх, макар да разработваха познати идеи. Причина за това бе най-вече страховитото чудовище, което играе ролята на антагонист в двата филма. Изиграно от актьора Джонатан Брек, това изродско същество е наистина непобедим злодей и придаде много вкус както на оригинала, навремето сторил ми се изключително страшен, така и на по-екшънското, но и по-забавно продължение. Брек се връща и в третия филм и е по-добър отвсякога, като спасява иначе посредствената история, ситуирана хронологично между двете предишни части.

Демонът Крийпър вече вилнее, както става всеки път на 23 години, за 23 дни. Той вече е изял едно момче /героят от първия филм/ и е убил трима полицаи, а сега ченгетата се опитват да го спрат, преди той да продължи с кръвопролитията си. Техен водач е стар чернокож шериф, който е срещал с изчадието и преди, а сега с основание смята, че е последният му шанс да го победи. В това време Крийпър си намира нов ловен терен, място, което е посещавал по време на предишното си пробуждане. Една луда старица го помни и иска да отмъсти за погубения си син, макар духът на момчето да я предупреждава, че не може да направи нищо. В това време дъщеря й, която няма пари за да нахрани домашния им кон, търси помощ от местен момък, а двамата се озовават на ловния път на демона, който вече е направил няколко моториста на кебап…

jeepers-creepers-3

“Джипърс Крипърс 3” не е филм, застрашен от това да спечели награда за киноизкуство, дори и в жанра. Той е изпълнен с клише до клишето, сюжетът е пълен с дупки и за хора, позабравили предните два филма като мен е на моменти неразбираем. Младежите са като излезли от “Петък 13-ти”, което не е похвала, а големият конфликт, предполаган от наратива, стига точно доникъде. Това, което спасява продукцията на Виктор Салва от пълен провал, е, както споменах и по-горе, Джонатан Брек. Той с кеф и удоволствие си изиграва ролята на демоничен злодей. Крийпър е брутален. Крийпър е бедес. Крийпър е зъл. Крийпър е непобедим. Дори камионът му е капан на колела, на който би могъл да завиди и Пинхед от “Хелрейзър” – прочее, няма да е зле да направят филм с битка между двата демона. Встрани от спекулациите, Крийпър просто рулс, а покрай него и филмът стига нивото да е почти поносим. Това прави добър избор за любителите на тъмния жанр петък вечер, така че ако сте в настроение за гадости и култов злодей – сваляте и гледате!

Оставете отговор