Heroes of Might and Magic VI

Heroes of Might and Magic VI

 

Author: Razael
Date: 24.10.2011

Photobucket

В „Цитаделата” много рядко пишем за игри. Нито сме професионални геймъри, нито пък имаме някакви претенции да навлизаме в така наречената „гейм-журналистика”. Но от друга страна не бихме подминали нищо, което носи таговете „heroes” и „might and magic” фантастичната гейм поредица, с която някой от авторите на този сайт сме отраснали. За това, преди да стигнем до същественото…

Кратък скок във времето:
Всичко започна с Kings Bounty (но с този факт ни занимава всяко едно ревю на тема Heroes, така че MOVE ALONG…!)

Излишно е да влизам в спомени по какъв начин тази поредица от игри (по-специално фундаменталната Heroes III) ме е вдъхновялала и развивала въображението ми или пък да описвам денощните мрежи с приятели. Единственото, което си струва да се спомене във връзка с едно време е разбитото сърце на фена и фразата, която той си повтаря със всяко следващо продължение на поредицата. А именно „Става ама… не е като тройката” и за съжаление никога нищо не е като едно време.
„Тройката” застина във времето като вечната класика и за времето си тя предлагаше доста стабилна кампания (не че в този вид игри кампанията е някакъв фактор), която изобилстваше от епични събития и още по-епични продължения, като Shadow of Death. С Heroes IV 3DO сами си отразяха главата и фалираха. По сюжет двама от основните протагонисти в Heroes слагат край на познатият свят и всичко де що успее да оцелее от гибелният катаклизъм, с шут в задника бива запратено през порталите в нов непозван свят, където стари лобита възбоновяват конфликтите си. Миграциите от свят на свят не са нищо ново за might and magic поредицата. Който е играл по-старите издания на might and magic знае за какво говоря.
Почерка на New World Computing определено се усещаше и в този нов свят. Геймплейно играта беше замислена да прилича много повече на Heroes II отколкото на прекият си предшственик. Похват който беше доста добра идея, но поради ред фактори, които няма смисъл да се споменават превърнаха Heroes IV в кандидат за най-ужасно продължение правено някога.
Резултата от цялата история е, че Ubisoft закупиха правата за играта и около 2006, възложи я на Nival Games получихме така дъолгочакваният HoMM 5, за който се обещаваше, че ще върне играта към славните канони на Heroes III. Не играх много играта, тъй като в последствие разбрах, че са взели фундаменталните елементи, които правят поредицата и са ги прехвърлили изцяло в нов сетинг (да се разбира изцяло нов фантастичен свят). Светът на Heroes 5 е фентъзи вселена, в която различните народи и раси боготворят драконите.

Photobucket

Стига история. Сега е време за нещо като „истинско” ревю на играта:
Heroes VI

Преди да кажа каквото и да е било, ще направя едно отклонение. Така направена кампанията ако беше в сетинга на Ератия (светът от някой от рпг куестовете Might and Magic и първите три Heroes игри) играта, може би шеше да бъде гениална. За съжаление интригата ни връща 400 години преди събитията в HoMM V. Туториала ни въвежда в цялата предистория на самата игра. Започвате с историята на Херцог Слава, който се съюзава с местният вожд на орките Крул, в борба срещу демоните. В следствие на това приятелство съседа на Слава Гехарт вълка (да се разбира, че Слава е от грифините а противника му от вълците) се надига срещу него в междуличностна война. Конфликта е овладян от ангелска намеса и появата на император Falcon. Напомня се факта за пророчество, че демоните ще се надигнат и хората трябва да се готвят за това. В резултат от всичко това Слава бива убит от дъщеря си, която на свой ред бива убита от нейният брат, но се завръща като немъртва. Слава оставя пет свой деца, които съдбата изпраща по различни части на света (по един наследник на Слава застава начело на всяка фракция Haven, Necropolis, Inferno, Stronghold, Sanctuary) като всяка една кампания проследява техните съдби. Накратко след въпросният туториал имате на разположение пет кампании, които можете да изиграете последователно или както ви падне. Геройте са свързани с геройнята от Heroes 5 Изабел Грейхаунд. В крайна сметка всяка една кампания ви нарежда по едно парче от пъзела на цялата кампания.

Мисиите са със задоволителна степен на сложност и носят солидна доза хазартност Например още в първата мисия, ще се наложи да победите противника с наличието на съюзници намерени по картата, тъй като не можете да наемате друга популация освен Sentinels. Във втора мисия, ако не сте достатъчно ловък да намерите поне бронята от много важен сет ще бъдете смазан от противника си. След минаване на туториала следват доста приятни кампании за всеки един от наследниците на слава, които навяват доста асоциации с едно време. Накратко, за миг магията се връща…
В цялата история има цял един нов feature наречен The Conflux. Привилегия от, която можед а се ползват единствено притежателите на оригинално копие. Conflux е система, която ви дава in game бонуси преди и по времена кампаниите, както разни допълнителни куестове. Разбира се, игрицата може пълноценно да се врътне и без връзка с conflux-а.
В общи линии кампанията е симпатична, носеща духа на миналото, но в един момент писва сериозно и лично аз така и не си направих труда да я завърша цялостно със всичките петте деца на Слава.

Photobucket

Няколко думи за петте фракции преди да продължим:
Самите раси носят духа на отминалите времена, но същевременно имат и свой живот. Като цяло нещата в това отношение не са много мръднали от базистната интерпретация. Може да се приеме, че авторите са направили своебразен микс от същества, които да присъстват в отделните раси и по този начин играта наподобява всичко от Heroes 2 на сам. Haven (традиционинят Castle, с архангелите и рицарите) и Sanctuary (разбирайте елфите) са с добър уклон. Stronghold са неутрална фракция, наподобяват микс от разнообразни пълчища. В редиците им присъстват от кентаври (завръщане към II, тъй като в III бяха към елфите) до харпии и гоблини. Те са типичните варвари, тук изобразени по-скоро като индианци, които боравят с груба сила. Necropolis (да, умрелото. Дори няма смисъл да ги представям) и Inferno (демони затворени под земятата) съответно са фракциите със зъл уклон. Боравейки с различните единици на отделните раси ще забележите, че има както на пръв поглед безполезни, така и безценни единици. Разработчиците са се постарали всяка единица да има нещо като уникална функция (както си по-канон, де) но в случая функциите са доста по-кохерентни. Например нападнати кентаврите бягат далеч от противника и стрелят с лъковете си. „Лелките” на Haven лекуват и съживяват единици изключително добре. Tier 1 единици като пиките, например нанасят демидж на няколко стака противници около себе си и тн. Всичко това прави битките изключително интересни (не помня в 5 как беше, но именно битките бяха това, което ме отказа)

Свършайки с лаконичното представяне на кампанията и расите да преминем на минусите и всичко останало:

Извън кампанията играта е всичко онова, което може да се очаква от унгарски дивелопър (макар и със сериозен бекграунд). Откъм Custom Game има обидно малко карти. Добрата новина е, че с пачовете ще пристигат нови такива. Липса на random map, както и кофи с бъгове, от които хората по форумите се оплакват нон-стоп. Излизането на пач 1.1 разреши точно нула от проблемите, които наблюдавам на custom game, че и в кампаниите. Постоянно се бъгват и изчезват разни партикъли (като при движение на героя например). Понякога се скриват цели градове, но пък спокойно може да си кликате на тях и от изкочилите интерфейсни прозорци да си стройте и наемате войска. Това разбира се, са бели кахъри и могат да се причеслят към козметиката на играта. (въпреки, че от опита ми като бета тестър мога да твърдя, че тези неща най-често не се оправят).
Сериозните проблеми идват когато AI-то срещу вас започне да получава безумни факсове. Например по времена битка AI-то отказва да играе своя ход и колкото и да чакате, той не мести единиците си. След 20 минути дзверене в монитора просто спрях играта. Още по-комичен е бъга, в който. Както каза Destroyer-а от форума за този бъг „безценно”. Някой от бъговете обаче, дори не са забавни…

Говорейки за AI може би, няма да е лошо да отделим два реда и на проблемите с баланса. На единодушно мнение сме, че Necropolis не са просто с леко преимущество както беше преди. Те са просто неспираеми и не мисля, че има смисъл да обяснявам какво точно не е наред. Всеки, който се е изправял срещу стак от 40 вампира (неъпгрейдвани) знае за какво иде реч. Инферно са изумително слаби, докато Haven успява да гравитира между двете. Stronghold подобно на добрите стари времена редува уникално силни единици с откровени листчета.

Стабилен минус е липсата на каквато и да е било „скрийн” на града отразяващ визуално промените, които правите в него. Дочух, че със следващ пач това ще е добавено, но на този етап един от най-запомнящите елементи в играта липсва. Славянските имена на повечето от героите в играта ме карат да получавам нервни тикове. На моменти имам чувството, че играя игра по света на Робърт Станек.

Тук искам да спомена и няколко плюсове, които в момента ми дойдоха на прима виста. Към героите са добавени множество опции за развитие. Това са така наречeните АP – Ability Power точки, които получавате при всяко вдигнато ниво. С тези точки можете да си развивате героя в няколко уклони и школи. Като особено интересни на мен ми бяха така наречените „warcries”. Битките, в страни от съмнителният арт на повечето единици, ме връщат в добрите стари времена (не съдя обективно, тъй като почти не съм играл HoMM V, но тогава изоставих играта след 20 минути игра). В графично отношение играта е достатъчна бомбонена, но пък и вечната класика също беше цифра шерания. Както отбелязахме с Destroyer от форума, музиката е наслада за ухото и като компонент най-много се доближава до истината (в моят случай истината е Heroes III).

Няколко думи за финал:

В играта определено има хляб. Доста пачове трябва да изтекат преди това да се превърне в играема игра. Това се наблюдава с много игри. Лично според мен обаче, ще е прекалено късно тъй като много хора спират да се занимават с играта още преди да се е появил и първият пач . Лично аз ще и дам няколко пача време.

Photobucket

Забележка:
В името на по-добрата стилистика нарочно решихме да сложим специално подбрани концепт артове от играта вместо скрийншоти от играта.

Оставете отговор