Halo 2

Halo 2

 

Author: MasterChief43
Date: 07.01.2009

Photobucket

Ревюто е писано за PC версията на играта

И така… Майкрософт пак го направиха. Три години след излизането на Halo 2 зa Xbox, най-после продължението на култовия шутър излезе и за персонални компютри – но има една уловка: играта е ексклузивно и само за Windows Vista. За щастие, аз успях да подкарам играта и под XP, но на определена цена – не мога да играя мултиплейър, така че настоящето ревю е изцяло посветено на сингълплейър кампанита на играта.
Събитията в Halo 2 ни отнасят почти веднага след края на първата игра – шепата оцелели от разрушаването на пръстена Halo са се върнали на Земята, където ги награждават за подвизите. В същото време, командира на съглашенската флота, проследила Master Chief от Рийч до Halo, е обявен за еретик и е жестоко наказан заради провала си да опази пръстена. А на всичкото отгоре, малка бойна група съглашенски кораби пристигат на Земята…
Продължението на Combat Evolved ни поднася куп дребни и няколко значителни промени спрямо геймплея. Една от най-сериозните е, че Master Chief не е единствения играем персонаж в играта. Геймърите ще имат удоволствието да погледнат света през очите на „еретика”, който лишен от ранк и привилегии, приема единствената му останала възможност: да стане Арбитър, свещен войн, който е бил призоваван в периоди на изключителна криза и е изпълнявал самоубийствени задачи в името на Пророците, водачите на Съглашението. От практическа гледна точка, разликите между двамата играеми персонажи, се изчерпват с цвета на дисплеите им и че вместо фенерче, Арбитъра разполага с акивен камуфлаж, който го прави невидим за кратко. Друга съществена промяна, е че вече можете да носите по едно оръжие във всяка ръка. Когато сте в този режим, не можете да хвърляте гранати, но пък ако поекспериментирате малко, бързо ще видите че различните комбинации от оръжия имат доста полезни функции. Всички останали промени в играта са присъщи за всяко продължение – нови оръжия, превозни средства, врагове, подобрено ИИ и още куп други козметични промени. Трите годинки си казват думата и графичния енджин си е доста поостарял, а пък системните изисквания на фона на това са направо абсурдни. Но пък ако преглътнете тази несправедливост, играта бързо ще ви стане от любимите.
Сред новия арсенал несъмнено моя личен фаворит е прословутия плазмен меч от първата част, който тогава беше неизползваем от играча. Но сега ни падна в ръчичките и стига да не ви плаши грозната мутра на противника отблизо, ще сеете много смърт сред редиците на врага. С изключение на двата нови автомата, повечето нови оръжия са с извънземен произход – имате две разновидности на съглашенски снайпери, които не са извърляне, нов вид плазмена пушка и един смъртоносен лазер, който носят стражите, познати ни от първата част. Същото и е с превозните средства – чудовищния скарабей, който за нешастие не попада под ваш контрол по време на играта, добре познатия ни Wraith танк от първата игра и куп други возила могат да станат ваша собственост. Което ми напомня – виждате някое яко возило с недружелюбно извънземно на него? Един бутон, един ритник и вие сте вече новия собственик на това превозно средство, а стария се търкаля по земята с разбита мутра. Хората получават само нова джипка, кояот се различава от старата само с основото си оръжие. Но феновете сигурно ще се радват, че подобренията на ИИ-то позволяват на играча да нарами картечницата на джипката и да се повози, докато някое от NPC-тата шофират до желаната от вас дестинация.
А като говорим за NPC-та… В сравнение с предишната част, Halo 2 ни поднася огромен брой персонажи, сред които сержант Джонсън, който беше нещо като второразреден герой в първата част, Миранда Кийс, дъщерята на капитана, адмирал Худ, който се появава за кратко, брутът Тартарус, един от приятелите на Арбитъра, който е командир на екип от командоси елитни и още куп други. Диалозите са значително повече и осеяни с пъстър хумор, а озвучението е страхотно.
По-горе споменах брутите. Жестока и дива раса, която служи на Пророците и срещу която ще се биете във финалните нива. Други нови врагове са дроните – насекомоидна раса, която обича да извира отникъде и в големи количества. Големи досадници. Има и няколко нови разновидности на стражите, които се срещат тук-там из нивата – и с това май се изчерпват изродите в служба на Пророците.
Играта е страхотно продължение. Освен увлекателния сюжет и уникалния геймплей, Halo 2 ни разказва много за културата и обществото на Съглашението, което наистина ни позволява да разберем техните мотиви, вярвания, история и т.н. Играта също така положи основите за един със сигурност експлозивен завършек на трилогията, който аз очаквам с нетърпение да попадне в моите ръце…

Photobucket

Photobucket

Оставете отговор