Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

ghost-shell1

Представено от Стефан Куюмджиев

Годината е 2030,и развитието на кибернетиката започва да слива човека и машината. Развитието на интернета слива фантазията и реалността. В това мрачно бъдеще след две световни войни (една от които ядрена) Япония се издига като нова световна сила.

Това ревю може би започва прекалено подобно на предишното ми,но това е само защото отново отразявам една определена част от по-голям франчайз – този път Ghost In The Shell – злощастно известен у нас като „Дух В Броня“. Stand Alone Complex,за което ще говоря днес е вторият опит за адаптация на мангата на Широ(у) Масамуне,и според мен може би най-успешният,само защото уникалната идентичност която тази адаптация има е най-интересна и задълбочена.

Това аниме се разделя на два сезона с по двадесет и шест епизода всеки,които се фокусират върху Секция 9 от Агенцията за Публична Сигурност – малък отряд от изключително способни бивши военни киборги, създаден за борба с кибертероризма, който става все по-зловеща заплаха, заради широко разпространеното в този свят заменяне на самите мозъци на хората със „кибермозъци“, които могат да се свързват към интернет и да извършват мозъчни дейности по-бързо и качествено, както и заради всякаква друга кибернетика, която може да бъде обърната срещу носителя си по всевъзможни ужасяващи начини от умел хакер.

ghost2

Първият сезон на анимето се фокусира върху разследването провеждано от Секция 9 върху мистериозният случай на отвличане от преди няколко години на президент на корпорация за наномашини от хакер наричан „Смеещият Се“, който пост-фактум се превръща в културен феномен. Колкото по-дълбоко навлизат в случая толкова повече се разкрива сложната корупционна схема, развита между компаниите за наномашини и японското правителство, както и истинската цел на  „Смеещият Се“ и неговото покушение. Междувременно дадени епизоди са посветени на малки странични случаи или инциденти от личният живот на членовете на Секция 9, които сполучливо изграждат по-пълна представа за света в който действието се развива.

ghost3

Вторият сезон има подобна структура, в която дадени епизоди отразяват основната сюжетна линия на сезона – която този път е бежанската криза в Япония,предизвикана от световна война водена на азиатският континент до скоро и друга сложна правителствена конспирация свързана с нея, и странични епизоди които предоставят експозиция за миналото на различните герои.

 

Това аниме има относително малък набор от герои,повечето от които развити добре като се започне от може би лицето на франчайза – Мотоко Кусанаги, която е почти изцяло киберизирана след самолетна катастрофа в детството и,която заема позицията на полеви командир на Секция 9, със нейните всестранни умения и властно присъствие, минем през Батоу-бивш морски пехотинец, който е измамно жизнен, прикривайки с това предишни травми и философските си и аналитични тенденции и стигнем до Тогуса, преди частен детектив, а сега най-малко киберизираният, най-„нормален“, но въпреки това изключително способен член на секцията. Също така и лидера на агенцията-Дайс(у)ке Арамаки,възрастен бивш офицер който често използва връзките и политическият си опит,за да осигури на Секция 9 възможности да оперира безпрепятствено. Останалите членове на екипа-Сайто, Ишикава, Борма и Паз са развити много по-малко получавайки около един епизод фокусиран върху тях, но въпреки това успяват да направят добро впечатление.

ghost4

Това аниме засяга широка гама от сериозни и също така важни днес тематики,като по изключително умел начин предвижда бавното сливане на интернет общностите и реалните общности с масовото ползване на информационна технология от масовата публика и начините по които това повлиява на хората, и по които променя общуването им. Въпреки силно актуалната днес тема за бежанската криза, засегната във втори сезон(анимето е правено в периода 2002-2004) режисьорът Кенджи Камияма избягва политическа проповед. Въпреки липсата на такава (за невероятно щастие) анимето извършва тежък социален коментар върху моралността и смисълът на живота на човек във съвременното общество, който едва ли не е втъкан във самият свят на Stand Alone Complex и бива представен по множество различни начини в „самостоятелните епизоди“. Друга основна тема актуална днес е начина по който интернет миймовете (наричани в шоуто „Самостоятелни Комплекси“), проникват в човешкият живот и го променят. Анимето също така е пълно със всевъзможни кимания към различни филми и книги -предимно западни,като например начина по който във първи сезон „Спасителят в Ръжта“ играе ключова роля в развитието на няколко героя,както и със епизода от втори сезон,който е изключително подобен на „Шофьор На Такси“ и множество други,които не искам да изброявам тук, за да не разваля удоволствието на това зрителите да ги намерят сами. Саундтракът на анимето е изключително добре изпълнен и запомнящ се със парчета които варират от джазови,през етнически и разбира се характерната за киберпънка електронна музика.Особено добро впечатление правят интродукционните анимации на двата сезона и песните прикачени към тях. Бойните сцени от които има достатъчно, но не прекалено хореографирани и реалистично представени, което прави една от тях да е удоволствие за гледане.

ghost5

Бих препоръчал това аниме горещо на практически всеки човек, заради неговите високи художествени достойнства, прекрасна режисура и сложно послание, което може да бъде разбрано по много начини и анализирано с часове,а и може би защото това ми едно от любимите анимета изобщо.