Fear to Tread /The Horus Heresy/

fear-to-tread

След като по-рано тази година прочетох трагичните истории за паденията на примарсите Магнус и Лоргар /в романите “A Thousand Sons” и “The First Heretic“/ реших да насоча вниманието си към любимеца ми от лоялистите – условно казано, добрите в “Ереста на Хорус” – а именно Сангвиниус, примархът ангел и може би най-верен син на безсмъртния Император, чиято история е разказана в романа “Fear to Tread” от Джеймс Суалоу, автор на книгите за Кървавите ангели и в основната поредица Warhammer 40 000.
Галактиката се тресе от започналия бунт на Господаря на войната Хорус, повел предателските легиони на черен поход срещу Светата Тера, нашата планета Земя, където управлява безсмъртния Император. Космическите пехотинци, най-великите воини, създавани някога, са започнали братоубийствена война, която ще сложи край на Златния век на човешката цивилизация. Демоните от измерението на Хаоса, считани от векове за суеверия на примитивни култури, са се върнали за да потопят космоса в бойно поле, в което отеква смеха на тъмните богове.
Разстоянията между звездите обаче са огромни, а новините пътуват бавно в пространствата между звездите. Сангвиниус, крилатият примарх на Кървавите ангели, сам приличащ на един от Божиите воини, за които някога се е разказвало на Земята, няма представа за случващата се измяна. Най-верен от синовете на Императора, той е и най-близкият от всичките си братя до архипредателя Хорус. Няма никаква представа, че Хорус не споделя чувствата му и не желае повече никога да стои в сянката му. Затова, когато боговете на Хаоса изготвят план да използват генетичен дефект на примарха и неговите синове, за да превърнат Сангвиниус в шампион на Кхорн Кървавия Бог, Хорус се намесва и се свързва с брат си по телепатичен път, за да му предаде новината, че стар враг на човечеството – извънземни, боготворени от объркани хора с името нефилими – се е завърнал. Сангвиниус отива, за да сложи край на мерзката раса, без да подозира, че вместо на нея, ще се натъкне на създания с още по-архаично и зловещо име – демони, а тяхната задача е да убият Ангела и да покварят синовете му…
angel-vs-demon-heresy
Джеймс Суалоу е автор, който като цяло пише бързи и динамични книги, но тук е бил впрегнат за епос от 500 страници. На моменти това дразни, тъй като действително се влачи от прекалено подробни описания и поне в първата половина на романа не се придвижва със скоростта, която предпочитам. Въпреки това, като повечето романи от поредицата “Ереста на Хорус”, в крайна сметка “Fear to Tread” си заслужава четенето и разказва въздействаща, емоционална история за това каква е цената на човечеството и защо я плащат най-достойните му синове. Суалоу успява да ни предаде по майсторски начин величието на Ангела и неговите легионери, особено на фона на изменниците от Носителите на Словото и варварите от Космическите вълци, след което ги подлага на изкушения, свързани с тъмната страна, която дебне във всеки един от нас и изпитания, въплътени в отблъскващи демонични сили, ликуващи от това, че най-после са успели да разкрият присъствието си пред ефемерните смъртни, дръзнали да се изпречат на пътя им. Книгата предлага елементи на хорър и епика, на ликуване и отчаяние, на спиращи дъха битки и на забранени магии, а също и на разговори, вникващи в разсъдъка на едни богоподобни, но в ключовите моменти толкова човешки персонажи.
“Ереста на Хорус” е може би най-силната епична поредица във фантастиката, а “Fear to Tread” е поредното силно доказателство за това!
sangi-nieldy

Оставете отговор