DUNE

DUNE

Автор: Razael

Сигурно си спомняте играта Dune2: The Battle For Arracas, писахме за нея немного отдавна. От заглавието “Dune2” си личи е играта има и някакво първа част, но какво представлява тя, дали е стратегия? Не играта не е стратегия ами е походова стротегия с елементи на адвенчър, бих казал малко заприличва на Quest for Glory.
Историята на играта върви праволинейно с тази на филма “DUNE”. Историята е сюжета, ако тръгна да ви ги разказвам е по-добре до повторя първата книга на Хърбърт и филм . Действието се развива на пустинната планита “Дюн” Dune наричана Аракис(Ха сега де Арута, Аракис или Аракас?). Целия свят представлявал една огромна империя, падишах -императорът добива от тази планета ценна подправка. За него работята различни династии и домове идва ред на династията Атрейди да вършат тази работа. Та както споменах та тази планета расте една специална подправка, която действа като наркотик, а може да бъде използвана и за много други работи като пройзводство на оръжие и например завладяване на вселената(т.е. Аракис е от жизненоважна).
Освен масовите контрабандисти работещи под прикритие на планетата доскоршната династия нарича Харкони е добивала тази подправка за себе си и за империята. След избори и съвместно решение на ЕМОП династията бива сменена от Атрейдите. Всичко върви по план докато Харконите не решават да направят атентат срещу Дука(главният при Атрейдите). Започва нещо като война и интриги за планетата. Вие сте на страната на Атрейдесите и играте ролята на сини на Duke Leto Atreides водач на Атрейдите. Името ви е Пол Атрейдес.
Целта е да се победят Харконените и да се образува съюз с населението на планетата наречено Freemans(Свободни-синеоки-синеоки племена на Аракис, обитатели на пустинята, “пясъчни пирати” според имперския речник). Започвате от окрепената база на Атреидите и се впускате във вашето приключение. Придвижвате се по картата с помощта на топтер(орниоптер, абе самолет). Можете да ходите почти навсякъде като внимавате да не ви убият някъде по пътя. Доста често се случва! Можете да посещавате военните бази на свободните или да се разхождате из града, в които са се нанесли Атрейдите. Също така имате възможността да придвижвате бойни еденици и отряди.
По късно, че и във книгата и филма, Харконите почти унищожават Атредите с помоща на пъклен план. Два легиона сардукаарски войни преоблечени в униформите на харконски войници нахлуват и нападат Атрейдите. Трябва да отбелега, че сардукарите са елитните войници на падишах-императора. Повечето от тях не успяват да доживеят и да довършат обучението си. Обучават ги във военното изкуство от 11 годишни. С течение на времето те се превръщат в уникалната пехотна бойна еденица. Здрави като животни, покрити в броня и тежко въоръжени.
От тук нататък трябва да поемете съдбата на вашия греой в свой ръце. Трябва да станете водач на Свободните, да унищожите харконското присъствие на тази планета и същевременно да отмъстите за смъртта на баща си. След битки и хиляди други интересни неща си се появява императорът, които бил съюзник на Харконените и става същинско мазало, но нали не е стратегия в реално време не се тревожете няма да водите същинска битка.
В играта разбира се като всеки адвенчър ще трябва да разрешавате загадки, има едно нещо, което малко ме смущаваше това е, че не събирате никакви предмети, за да ги използвате в разрешаването на загадки Monkey. Имате си карта за изледване както в Quest for Glory. Картата е малка и представлява карта на самата планета, където са разположени базите на Харконените и Атрейдесите. По нея се разхождате, където си искате с помоща на самолет-Orniopter(това май вече ВИ го казах). Приближите ли се много до базата на Харконените ви уцелва една ракета и вие умирате.(хах къде споменах вероятността, че може да ви убият)
Освен самият вас ще трябва да се запознавате и с други персонажи, които могат да ви помогнат в разрешаването на някой проблем. Ще ви изброя повечето от тях.
Duke Leto Atreides – Бащата на Пол, както вече знаем и водач на Атрейдесите може да го разпитате за това и онова колкото да разберете нещо повече за обстоятелствата, но едва ли ще ви е много полезен.
Jessika Atreides – Вашата майка както и съпруга на Duke Leto. Може доста ви помогне, както и да не забравя да ви кажа, че почти цялото приключение сте с нея.(май от филма съм останал с такова впечатление)
Chani – Freemen-ка повреме на вашето приключение се срещате с нея и се влюбвате в нея. Stilgar – Водач на Свободните.
Горе долу това са вошите доверени хора а сега нищо повече за лошите момчета имам предвид Харконените.
Baron Harconen – Водач на Харконените. Както и съюзник на Императора. Още от началото на играта проличава неговато сила и мощна армия.
Feid Rautha – Генерал или (нещо от сорта). Племенника на Барона, доста е опасен накарая се сбълсквате с него.
Да не ви занимавам повече с различните персонажи, а да преминем по-нататък. И без това тези, които са чели книгата всички тези личности са им познати. Както ще забележите от някой screenshots играта може да ви заприлича ужасно много на реално времева стратегия и ще се запитате какво общо има всичко това което ви говоря? Общото е това, че на картата просто поставяте разни войски и други подобни, които определят понататъчните ви действия в приключението.
За графиката мога да кажа само добри неща неща и това, че е на мого по-високо ниво от тази на Quest for Glory. Звуците и музиката, всъщност Soundtrack-a не са кой знае колко впечатляващи.
Като за финал ще ви кажа следното. За феновете на поредицатата от книги. Нека си намерят някоя друга компютърна игра на тема “Дюн”, като започна с тази. Ще им е много полезно да изиграят игрите тъй като в България няма и половината от това, което е написано. За тези, които само са чували за Дюн. Ако вие мръзнало и ви се играе нещо по-различно, нещо по-така. Никак няма да е зле да хвърлите едно оче на компютърните игри. Абе накратко: прочетете книгите, гледайте филмите, играйте игрите!

Оставете отговор