DUNE 2

DUNE 2

Автор: Razael


Точно това е царят на всички стратегии в реално време.Нарочно наричам тази игра цар, защото ако в далечната 92 г. Westwood не бяха пуснали тази невероятна игра сега ние нямаше дори и да сънуваме Age Of Empiers и StarCraft. И знаете ли защо? Защото Dune 2 е първата стратегия в реално време, не това не е Doom 2, а Dune 2, ако бъркате името тази легендарна игра то ще бъде подобно на светотатство.
Когато излезе Dune 2 на бял свят всички геймъри бяха удивени от нея.Това беше една игра с различен геймплей и интерфеис. И понеже е първа от рода си естествено поддържаше и мишка. Разбирам, че по възрастнине геймъри разбират думите ми. Ако Ви каже някой, че Dune 2: The Battle For Arrakis е тъпа игра с грозна графика и дървени звуци, то значи геймърската му култура е нулева и той изобщо не може да се нарече геймър.Сега не ме разбирайте погрешно, аз не съм тръгнал да ви доказвам, че Dune 2 е по-добра от StarCraft. Това е все едно да спориме кой е по велик Толкин или Джордан.
Но да караме по същество. Историята на играта Dune е дълга и аз смятам да ви я разкажа. Всичко започва с фантастичната поредица от романи на Франк Хърбърт наречена Дюн\Dune\.Където се разказва за една пустинна планета наречена Дюн и две династии, които се бият за нея. Атрейдеси и Харкони. По- късно излиза и филм наречен Дюн, направен естествено по книгите. През 1991 г. излиза приключенска игра наречена DUNE. Тя представляваше нещо като походова стратегия с елементи на adventure. И през 92 г. излезе и играта Dune 2: Bulding a Dynasty, която беше претъпкана с бъгове и Westwood решиха да прейздадат играта без никакви грешки наново, но под ново име: Dune 2: The Battle For Arrakis.
В Dune 2 се разказва за една планета на име Arrakis/Аракас/ наричана от всички Dune/Дюн/. Планетата се оправлява от звезден император, който Управлява вселената. Императорът предлага състезание за планетата на трите най-големи народа народа Атрейдеси, Харконени и Ордоси(тази раса не участва във филма. Тя се появава по нататък в поредицата на Хърбърт. Нова раса наречена ордоси. Има и книга специално за дома на ордосите) На планетата расте една подправка, много специална подправка. Който владее планетата владее и подправката, който владее подправката може да владее и вселената. Много просто. Трите враждуващи фракций не са толкова отнесени и веднага се впускат в завладяване на планетата като и трите воюват помеждуси в една ожесточена и разрушителна война.
И така Вие трябва да изберете една от трите раси: Благородните Атрейдеси, Коварните Ордоси и Злите Харконени. Планетата е представена във вид на карта, самата планета е разделена на територии или ако искате ги нарече провинциий, все тая. Мисиите ви не са толкова сложни всяка мисия представлява превземането на всяка една територия. Сюжета и сценария са прекрасни просто нямам думи в играта имаше предателства, убииства. Просто веднага след втора вие разбирате, че сред вас има предатели и сте подложен на някакъв тест.
Геймплея е малко скучноват защото след втора мисия нататък всичко беше в стил. Направи войска, намери и разруши! Което омръзваше, но не е болка за умиране.В играта стройте сгради, не с работници, а от една специално постройка, с която започвате винаги – Construction Yard. И така стройте сгради, пройзвеждате войски(войници, камионетки, танкове). Естествено за всичко това ви е нужен е един ресурс, подправката. Подправката я извличате със специални машини – Harvester. Просто мога да пиша за тази игра с часове. Но мисля да се огранича до тези няколко страници.
Та като всяка военна фантастика Дюн си има и свойте военни компоненти както вече казах. Независимо коя раса изберете ще можете да тренирате един и същ тип войски. Пехотинци, тежки пехотинци(ще спомена, че тук пехотата е възможно най-слабия род войски). От камионетки и танкове до супер тежки танкове и ракетни танкове(както обичах да викам любимото ми е Rocket Louncher-a). Освен множеството сгради, бараки и фабрики можете да застроите и своя защита! Съвета ми е ако се захванете с тази игра да не пазчитате много защитните съоръжения, а те са: Стена, оръдейна кула, ракетна кула(последното е направо върха). Летища! Да летища, чрез които можете да тренирате летателни машини: Carriers, orniopters(бойни хеликоптери(само ордосите и атреидите могат да ги строят)).
Това далеч не е всичко. В играта няма нови измислени неща както сигурно си мислите. Всичко върви линейно с поредицата от книги за Дюн. Главните герой Дюк Лето, Баронът на Харконите те също участва в тази велика стратегия. Именно от тях идат главните заповеди и интригите между домовете. Та както казах няма измислени от Westwood неща. Пясъчните червеи и сводобният народ също участват в мелето. Гигантските пясъчни същества могат винаги да затрият някой ваш харвестер или половината ви армия пътуваща към вражеското укрепление. Карта серазкрива с радар. Без него не можете да стройте по модерна техниха и да разглеждате местонахождението си на бойното поле. Ще трябва и да го подхранвате редовно с powerplants. Тъй де сгради за енергията. Но всичко по реда си има още много.
За да не се впускам във вечните излишни приказки за последно ще кажа, че Дюн е и първата игра, в която отделните раси се различават не само по-цвят. Встъпленията към всяка една фракция и въвеждащото филмче са върха. Финалните двуизмерни филмчета също са различни за всяка раса. Като за игра от 92-ра. направо разбива класациите.
И така да не се отплесвам много от започнато. С Ордосите не можете да правите тежка кавалерия, нито ракетни танкове. Но всичко това се компенсира с наличието на елитните саботьори на Ордосите. Пехотна единица способна да унищожи всяка една вражеска сграда. Разполагате също така и с най-опасният танк в цялата игра, страшилището на нашите врагове Deviator(Девиатор). На пръв поглед не се различава от останалите ракетни танкове. Но атаката му представлява зелен парализиращ газ. Веднъж уцелен врагът, той попада под ваш контрол за голям период от време. Така враговете ни могат да бъдат унищожени от собствената им войска. За разлика от останалите ни противници разполагащи с картечни джипове: Quad, Squad, ние си имаме нашият Rider специален джип пригоден за нашите безкрайни снежни пустини, той ни върши превъзходна работа в пустинята. Ето го и преймуществото на Атреидите. Уникалното им оръжие Sonic Tank\Соник Танк\, танк излъчващ радиовълни поразяващи в голям радиус и нанасящ големи щети. Дипломатичността на нашите лидери ни съюзи с бойното племе на тази пустинна планета. Това са свободните, свирепи войни притежаващи способността да се придвижват невидимо от вражите радари. Засичат ги само тогава, когато открият огън.
Харконите, възможно най-бруталната и войнствена от всички. За разлика от танковете и хитрите машинарии на враговете те имат на разположение оръжието всяващо страх у всички звездни системи. Dead Hand(Ръката на Смъртта), ракетна установка способна да унищожи почти половината военна база на враговете. Devastator(Унищожител), гордостта на нашата армия. Голям боен танк с две оръдия притежаващ способността да се самоунищожава помитайки всичко в радиус от 30 метра. Успеете ли да вкарате такива във връжеските редици по временна битка и когато ги остранят успеете и да ги взривите победата е гарантирана.Накрая фракцията на Императора. Не можете да я избирате, но по временна мисиите видно ще се забележи и неговата намеса. Уплашен от похода към победата ви той ще направи всичко възможно да се обедини с останките на вашите противници и да ви спре. Последната битка е битка именно срещу всички останали. Императора се брани със следните уникални за играта еденици. Sarducars\имперската гвардия, изключително тежко въоръжени пехотинци наричани Сардукари\ и Ръката на Смъртта.
Dune 2 за своето време имаше графика трепач, музиката и звуците за тях просто нямам думи(за тогавашното време де).Направо като заключение мога да кажа, че Dune 2 тогава беше като StarCraft сега. Дюн е една гигантска, невероятна фантастична вселена. Филмите Дюн, книгите и най-вече(поне за мен) игрите. Има да се пише толкова много по темата. Но да знаете, че готвим нещо голямо в скоро време по темата. То не беше Dune, Dune 2, Dune 2000 и какво ли още не! Ако сте любител стратег, то тази игра не трябва да отсъства от вашата колекция.

Оставете отговор